USAs president Joe Biden:

Kommer med kraftig advarsel

Pilene peker i feil retning i USA. Nå tegner president Joe Biden et dystert bilde av corona-vinteren og anmoder amerikanere til å takke ja til coronavaksinen.

KLAR BESKJED: USAs president Joe Biden anmoder amerikanere til å vaksinere seg, idet han kommer med en dyster spådom for vinteren. Foto: NTB / REUTERS / Kevin Lamarque
KLAR BESKJED: USAs president Joe Biden anmoder amerikanere til å vaksinere seg, idet han kommer med en dyster spådom for vinteren. Foto: NTB / REUTERS / Kevin Lamarque Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har i gjennomsnitt blitt registrert over 100 000 nye smittetilfeller per døgn den siste uka i USA. Smittetoppen ble imidlertid nådd i januar, da over 250 000 mennesker ble smittet på ett døgn.

Tallet på registrerte coronatilfeller i USA økte med 40 prosent i forrige uke sammenliknet med uka før, ifølge tall fra John Hopkins-universitetet. Også innleggelsestallene kryper oppover.

Dystert bilde

USAs smittevernsjef Anthony Fauci tegner et dystert bilde over coronasituasjonen i landet:

- Vi har et gjennomsnittlig smittetall på rundt 117 000 tilfeller. Vi har en økning i innleggelsestall. Dødstallene er fortsatt over tusen. I tillegg har du, når du ser over skuldra din, omikron-varianten, som vi vet, ut ifra det som skjer i Sør-Afrika og i Storbritannia, er et svært smittsomt virus, sier Fauci, ifølge CNN.

SMITTEVERNSJEF: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: NTB/Greg Nash/Pool via REUTERS
SMITTEVERNSJEF: Anthony Fauci er en av USAs fremste smitteverneksperter og er blitt et svært kjent fjes under coronapandemien. Foto: NTB/Greg Nash/Pool via REUTERS Vis mer

61,8 prosent av amerikanere er fullvaksinert mot covid-19, ifølge John Hopkins-universitetet.

Klar beskjed

På en pressekonferanse om coronaviruset torsdag, kom president Joe Biden med en klar beskjed til amerikanere som har valgt å takke nei til vaksinen.

- Jeg ønsker å gi en melding direkte til det amerikanske folket: Som følge av tiltakene vi har innført mot omikron-varianten, har den ikke spredd seg så raskt som den ellers ville gjort, sa han, og la til:

HARK: 25. oktober hostet president Joe Biden i hendene sine under en tale i New Jersey. Deretter håndhilste han på publikum. Amerikanerne er ikke fornøyde. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad ser litt lysere på saken. Video: Youtube / AP / Fox News Vis mer

- Men den er her nå og sprer seg, og smittetallet kommer til å øke (...) Vi står overfor en vinter med alvorlig sykdom og død for de uvaksinerte - for dem selv, for familiene og for sykehusene som de kommer til å overbelaste. Men det er en god nyhet: Dersom du er vaksinert og har mottatt en tredje dose, er du beskyttet mot alvorlig sykdom og død, sa han, ifølge CNN.

Allerede i forrige uke ble omikronvarianten oppdaget i 19 av USAs 50 delstater, ifølge Det hvite hus. I Norge er det påvist 1792 tilfeller av omikronvarianten. 294 av dem ble påvist siden onsdag.

Bidens administrasjon har imidlertid ingen planer om å innføre noen begrensende tiltak i øyeblikket, og fokuserer heller på vaksinasjon, uttalte Det hvite hus' talskvinne Karine Jean-Pierre.

Kritisk viktig

Biden anmoder amerikanere til å bestille time for å ta en tredje vaksinedose:

- Gå og ta en tredje vaksinedose hvis du har fått to doser. Hvis du ikke har fått det, så ta den første dose. Det er på tide, sier han, og legger til at det er «kritisk viktig» å ta den tredje vaksinedosen.

USA passerte tirsdag 800 000 coronarelaterte dødsfall siden pandemien startet, viser tall som Johns Hopkins University har utarbeidet.

USA har det høyeste coronarelaterte dødsfallet i verden. Landets befolkning utgjør 4 prosent av verdens befolkning, men står for rundt 15 prosent av de 5,3 millioner kjente coronarelaterte dødsfallene verden rundt etter at viruset spredte seg fra Kina for to år siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer