Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommer med krav til Listhaug

- Det var nok viktig å få inn en kvinne, sier Venstres nye finanspolitiske talsperson. Guri Melby krever kompromisser fra Frp og Listhaug fram mot valget i 2021.

VIL SE FORHANDLINGSVILJE: Guri Melby understreker at hun ser fram mot å samarbeide med Sylvi Listhaug, men hun sier alle, også Listhaug, må gi i forhandlingene som kommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VIL SE FORHANDLINGSVILJE: Guri Melby understreker at hun ser fram mot å samarbeide med Sylvi Listhaug, men hun sier alle, også Listhaug, må gi i forhandlingene som kommer. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Dette er en viktig oppgave, jeg tar det som en tillitserklæring, sier Guri Melby til Dagbladet.

Hun er Venstres nye finanspolitiske talsperson, og blant kandidatene til å tre inn i partiets ledelse etter landsmøtet i vår. Fram til 2021 skal hun altså forhandle om statsbudsjett med blant andre Sylvi Listhaug.

Det er en oppgave Melby ser fram mot.

- Listhaug har jeg ikke hatt æren å samarbeid med tidligere. Hun er en veldig tydelig politiker, i alle fall - man vet hvor man har henne. Det er i det minste et sted å begynne, sier hun.

Lederemne

Fire navn nevnes ofte som potensielle ledere for Venstre: Abid Raja, Iselin Nybø, Sveinung Rotevatn og Guri Melby. De tre førstnevnte er nå statsråder i regjering - mens Melby, som har «stilt seg til disposisjon for valgkomiteen», er fortsatt på Stortinget.

- Jeg ser det slik at partiet mener jeg var den beste til å markere Venstre på områdene som er viktig for oss: Klima, næring, skole og høyere utdanning. Det er en stor og viktig oppgave. Slaget står jo på Stortinget nå, ikke i regjering, sier Melby og legger til:

- Og så var det nok viktig for partiet å få en kvinne inn i en arena som har vært veldig mannsdominert. Tidligere har vervet som finanspolitisk talsperson vært dominert av menn. Nå kommer Listhaug og meg inn, og det mangfoldet blir bra.

- Listhaug må kompromisse

Frp hadde ikke vært lenge utenfor regjeringskontorene før sablene raslet nærmest ustanselig, særlig fra nettopp Sylvi Listhaug. Melby sier dét er noe Frp må få lov til.

- Det må vi bare tåle.

Dagen Frp gikk ut av regjering la Listhaug særlig mye skyld på Venstre. Melby smiler og forstår at Frp-nestlederen hun skal samarbeide med ikke er Venstres største tilhenger, akkurat.

- Men Listhaug må være villig til å inngå kompromisser, okkesom, sier Melby.

- Også på Frp's primærpolitikk?

- Selvsagt. Alle må kompromisse i forhandlinger om et statsbudsjett. Det blir dragkamper i komiteen framover, slik er det alltid.

Spark til olja

Melby nevner klima, grønn omstilling og utdanning som områdene hun kommer til å prioritere høyest i forhandlinger fram mot 2021.

Men så var det den olja, da...

- Vi må se på vilkårene for oljenæringa. Leterefusjonsordningen er 20 år gammel, den ble konstruert i en annen virkelighet enn nå. Det er på tide å oppdatere rammevilkårene for oljenæringa, sier Guri Melby bestemt.

Kampen for en mer klimavennlig politikk var en av hovedårsakene til at Melby gikk inn i politikken. Hun er ikke redd for å legge seg ut med den mektige oljenæringa.

- At staten skal gå inn og gi store statlige refusjoner slik at private selskaper kan lete etter noe verden ikke skal ha om 30 år. Det er ikke god politikk. Vi skal selvsagt være faglig basert, lytte til næringa og utredninger, men vi burde revurdere en del av vilkårene oljenæringa har. Verden har forandret seg.

- Næringa skriker høyt om stabile rammevilkår?

- Ja, men det kan ikke bety uendrede rammevilkår.

- Støre i spagat - alltid

Klimapartiene på Stortinget er små. Den såkalte «grå blokken», med Ap, Høyre, Senterpartiet og Frp, har krystallklart flertall på Løvebakken.

Melby håper Ap kan komme Venstre i møte, selv om Støre trekkes mellom AUF og klimavennlige krefter i den ene enden, og fagbevegelsen i den andre.

- Støre står i en spagat i klimasaker, Melby?

- Gjør han ikke det i alle saker?

Hun ler, og fortsetter:

- Det er åpenbart at Arbeiderpartiet forsøker å ri to hester samtidig. Men slik kan de ikke holde på for alltid. På et eller annet tidspunkt må man velge hva man skal prioritere høyest: Næring eller klima. Iskanten i Barentshavet må enten gå sørover eller nordover. Ap og Støre kan ikke tilfredsstille alle. Snart må de velge. Om de velger klima, så står Venstre her med åpne armer.