Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommer med oppsikts­vekkende uttalelser om det hemmelighetsfulle rådet

82 folkevalgte.

AYATOLLA: Ayatolla Ali Khamenei er Irans øverste leder, men den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjami forteller at Ekspertrådet allerede jobber med å finne en egnet etterfølger. Foto: AP / NTB Scanpix
AYATOLLA: Ayatolla Ali Khamenei er Irans øverste leder, men den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjami forteller at Ekspertrådet allerede jobber med å finne en egnet etterfølger. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skrivende stund er det ayatolla Ali Khamenei som er Irans øverste lder, men helsa begynner så smått å skrante for 75-åringen.

I fjor ble han operert for prostatakreft, og selv om det ikke er noe man snakker høyt om, har landet begynt å tenke på at en ny leder snart skal ta hans plass.

Denne prosessen har lenge vært svøpt i hemmelighold, men ifølge nyhetsbyrået Reuters har nå den tidligere presidenten Akbar Hashemi Rafsanjani avslørt hvordan dette foregår.

82 prester som bestemmer I februar skal iranerne gå til stemmeurnene, men det er ikke bare parlamentarikerne som står til valg. Det samme gjør Ekspertrådet.

Rådet er sammensatt av 82 prester, og samles hver sjette måned. Valget holdes ved ujevne mellomrom, men ifølge Reuters er det omlag ti år mellom hver gang.

Rafsanjani sier til Reuters at rådet fører lister over mulige kandidater til vervet - en sjelden kommentar da det kan bli tolket som at han forsøker å underminere den sittende lederen.

- Rådet handler når en ny leder må innsettes. De forbereder seg for det nå og undersøker alle mulighetene. De har satt sammen en gruppe kvalifiserte personer det så vil bli stemt over dersom noe skulle skje, sier han.

Også dette valget foregår innad i rådet.

Vil selv stille Det er ventet at både Rafsanjani og president Hassan Rouhani vil stille til valg, og Reuters mener de to kan ha en egen agenda ved å gå ut med den sensitive informasjonen.

De to er nære politiske allierte, og har sett økt popularitet etter at det i sommer ble inngått en atomavtale med Vesten. Åpenhet rundt valgprosessen kan svekke de mer konservative politikerne ytterligere.

Rafsanjani sa også at rådet er åpne for å velge en «gruppe ledere» i stedet for en enkelt ayatolla som sitter med all makt.

Kritiserer forhandlinger Iran er ikke direkte involvert i borgerkrigen som herjer i Syria, men de er en uttalt støttespiller for den sittende presidenten Bashar al-Assad.

Torsdag kom de med knallhard kritikk av Syria-forhandlingene som har pågått i Saudi-Arabia.

- Noen av terrorgruppene knyttet til Islamsk stat er involvert i samtalene. Disse terrorgruppene får ikke tillatelse til å avgjøre Syrias framtid, sa viseutenriksminister Hossein Amirabdollahian ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars.

Målet med samtalene er å danne en felles front mot regimet og utpeke en delegasjon som eventuelt kan forhandle om fred, men mange syriske grupper er utestengt fra samtalene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media