Kommer med ultimatum

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kommer med et ultimatum til Ukraina.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier den russiske hæren kommer til å beslutte utfallet dersom Ukraina ikke etterkommer det han kaller forslag fra Moskva. Foto: Evgenja Novozjenina / AP / NTB
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier den russiske hæren kommer til å beslutte utfallet dersom Ukraina ikke etterkommer det han kaller forslag fra Moskva. Foto: Evgenja Novozjenina / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Enten må Ukraina godta Moskvas forslag, eller så kommer den russiske hæren til å bestemme utfallet, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov natt til tirsdag.

- Våre forslag for demilitarisering og avnazifisering av territoriene som er kontrollert av regimet, og eliminering av trusler mot Russlands sikkerhet med utspring derfra, inkludert fra våre nye landområder, er godt kjent for fienden, sier Lavrov.

Det er opp til regimet i Kyiv å oppfylle de russiske forslagene, uttaler han.

- Poenget er enkelt: Det vil være til deres eget beste å oppfylle forslagene. Ellers kommer saken til å bli avgjort av den russiske hæren, sier utenriksministeren.

MØTE PRESSEN: Torsdag 22. desember holdt Russlands president en pressekonferanse. Der sendte han flere stikk mot Vesten. Video: Reuters. Vis mer

Utfordrende med forhandling

Lavrov og Russland ønsker med andre ord ikke å gjøre endringer i sine "forslag" for framtida til de to landene.

- Russland har ikke til hensikt å foreslå noen nye initiativ om sikkerhetsgarantier, sa utenriksministeren i et intervju publisert av nyhetsbyrået TASS tirsdag.

Lavrov oppfordret Vesten videre til å vise «maksimal forsiktighet» når det gjelder kjernefysiske våpen.

Russlands president Vladimir Putin hevder han er åpen for forhandlinger med Ukraina. Foto: Foto: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP
Russlands president Vladimir Putin hevder han er åpen for forhandlinger med Ukraina. Foto: Foto: Mikhail Metzel/Pool Photo via AP Vis mer

Dette skjer etter at Putin tidligere sa han var åpen for forhandlinger, samtidig som han beskyldte Ukraina og de vestlige allierte for ha å unnlatt å delta i samtaler.

Ukraina på sin side ba nylig om å fjerne Russland som et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd, og anklaget landet for brudd på folkeretten.

Slått tilbake

Ukraina har kjempet hardt denne vinteren for å presse de russiske styrkene ut av områder som Kherson og Kharkiv.

I løpet av det siste døgnet har ukrainske styrker slått tilbake russiske angrep i områdene til to bosettinger i Luhansk-regionen og seks i Donetsk-regionen, sa generalstaben til Ukrainas væpnede styrker tirsdag, ifølge Reuters.

Zelenskyj har tidligere advart mot russiske angrep i jula.

- Det er et par dager igjen av året. Vi må være klar over at fienden vil prøve å gjøre denne tida mørk og vanskelig for oss, sier Zelenskyj.

Han sier at Vladimir Putin har tapt alt han kunne tape i år.

- Men han prøver å kompensere for tapene med utspekulert propaganda etter rakettangrepene. Jeg vet at mørket ikke vil hindre oss fra å påføre okkupantene nye tap. Men vi må være forberedt på alt, sier Zelenskyj.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer