Corona i Oslo

Kommer med utepils-advarsel

Nyt sola - men hold avstand. Ellers blir det lenge til utepilsen. Slik lyder helsebyråd Robert Steens oppfordring til innbyggerne i hovedstaden, dagen etter at 33 Oslo-borgere ble anmeldt for brudd på coronaforskriften.

UENIGE: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen inviterer helse- og omsorgsminister Bent Høie til debatt. Video: NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi må ikke slippe opp nå, vi må ikke snuble på oppløpssida. Går smitten opp igjen, tar det lengre tid før man kan ta en utepils på kafeen, og jeg tror jo de som nå trekker ut i parkene ønsker at vi skal kunne åpne skjenkingen igjen så raskt som mulig.

Det skriver helsebyråd Robert Steen (Ap) i en e-post til Dagbladet.

Det var forholdsvis lave skuldre på Oslo-politiet da Dagbladet besøkte solfylte parker i hovedstaden tidlig lørdag kveld.

- Det er mye folk overalt, men så er det enkelte steder som kanskje utpeker seg litt, sa operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt til Dagbladet lørdag.

Pils i parken

Operasjonslederen understreker at de i all hovedsak hadde å gjøre med «rolig stemning og folk som nyter det fine været». Blant parkgjestene var det imidlertid ikke alle som overholdt avstandsreglene, ifølge Dagbladets reporter - og mange jekket en pils i sola.

- Vi er mest opptatt av smittevern og at det ikke drikkes på offentlig sted, men vi har ikke sjanse til å stoppe alle som drikker, så vi prioriterer der folk er til sjenanse, sa Grøttum.

Natt til søndag måtte imidlertid Oslo-politiet bryte opp fire forskjellige fester med til sammen 33 deltakere. Samtlige ble anmeldt for brudd på coronaforskriften.

To av festene fant sted i Oslo sentrum, en på Bekkelaget, og den siste på Vinderen. Det opplyste operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Line Skott, til Dagbladet.

Det var snakk om ungdom og personer i 20-åra som hadde samlet seg, ifølge operasjonslederen.

- Dårlig idé

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad uttrykte lørdag bekymring over at mange samles utendørs.

- Det er forståelig at man gjerne vil det, men nå har man et mer smittsomt virus, vi har et høyere smittenivå enn vi hadde på våren i fjor, og det betyr at blir meteren for kort på grunn av alkohol og mange mennesker, så blir det økt smitterisiko, sa han til NRK.

Han påpekte at det er bedre å møtes i friluft enn i trange leiligheter - men framholdt at det er avgjørende at smittevernrådene etterleves.

- Parkfester er en veldig dårlig idé. Oslo kommunes smittevernregler er viktige, sa han til Aftenposten samme dag.

- Nyt sola - med avstand

Helsebyråd Robert Steen har sympati med Oslo-borgerne.

- Jeg forstår at en helg med sol og etterlengtede varmegrader får folk i byen vår til å strømme ut av leiligheter og hus og søke sammen. Gode følelser vil man gjerne dele, skriver han.

Helsebyråden er tydelig i sin bestilling:

- Mitt ønske og råd til Oslo er: kom dere ut og nyt sola og våren, men gjør det med avstand til hverandre, skriver han, og fortsetter:

- Vi jobber hele tiden for at det skal bli satt flere vaksiner i områder med høyt smittetrykk. Mens vi venter på at enda flere skal bli vaksinert må vi bruke fornuft og følge smittevernrådene. Da kommer vi raskere til gjenåpning av både Oslo og Norge.

- Ikke forsvarlig

Natt til fredag ble de strengeste nasjonale tiltakene lettet i store deler av landet. Lettelsene omfatter imidlertid ikke hovedstaden.

- Det er ikke forsvarlig å åpne Oslo nå, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) under en pressekonferanse onsdag.

Smittetrykk og antall sykehusinnleggelser er fremdeles høyt, og byrådet besluttet derfor å videreføre gjeldende tiltak i to nye uker.

Det innebærer blant annet at det fortsatt er anbefalt med to meters avstand. Skjenkestopp, forbud mot mer enn to gjester, stengte butikker, treningssentre og serveringssteder samt forbud mot innendørs fritidsaktiviteter opprettholdes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer