Statsminister Theresa May går av:

- Kommer mytteri i forkjøp

Hun har kjørt brexitavtalen fast. Hun har tapt et flertall. Men Theresa May vil etter hvert huskes for sin iherdige innsats, mener ekspert.

VIL GÅ AV: Den britiske avisen The Times skriver at statsminister Theresa May vil kunngjøre sin avgang fredag. Foto: NTB Scanpix
VIL GÅ AV: Den britiske avisen The Times skriver at statsminister Theresa May vil kunngjøre sin avgang fredag. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Storbritannias statsminister Theresa May er ventet å annonsere sin avgang fredag, etter et møte med parlamentarikerne fra De konservative.

Slitasje er årsaken til at hun velger å gå av, men et gryende mytteri er årsaken til at hun er nødt til å gå av - for å spare seg selv for ydmykelsen ved å bli kastet.

Det mener førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.

- Hun kommer et mytteri i forkjøpet. Det er det indre presset fra kolleger i partiet som fører til at hun nå, etter alt å dømme, vil annonsere sin avgang, sier Mustad til Dagbladet.

BREXIT: Statsminister Theresa May gjør et siste forsøk på å få Parlamentet til å si ja til en plan for Storbritannias vei ut av EU. Video: AP Vis mer

«Ny» avtale

Dødsstøtet var den «nye» brexitavtalen May la fram tirsdag, tror Mustad.

I Mays siste forslag åpnet hun for at parlamentet kunne vedta en ny folkeavstemningen om brexit. Selv beskrev statsministeren avtaleforslaget som en «siste sjanse for å komme ut av den fastlåste situasjonen».

Førstelektor Mustad tror ikke denne avtalen heller hadde noen sjanse for å få flertall i Underhuset, det britiske parlamentet.

- Den hadde ikke kommet til å få noen særlig støtte, og seniorer i partiet mente at det var fåfengt å gjennomføre en slik avstemning når May mest sannsynlig visste at hun ikke ville få gjennomslag, sier Mustad.

For May har flere ganger lansert «nye» utgaver av den såkalte skilsmisseavtalen mellom EU og Storbritannia for Underhuset. Og like mange ganger har de britiske parlamentarikerne sagt ettertrykkelig nei.

Hundretusener av mennesker har samlet seg i Londons gater i dag. De krever ny folkeavstemning om Brexit. Theresa May varsler at hun vil presentere sin brexit-plan til tredje gangs avstemning i Underhuset kun dersom det er tilstrekkelig støtte for den. Vis mer

Kunne ha blitt kastet

Det var den britiske avisa The Times som torsdag morgen meldte at May vil kunngjøre sin avgang i morgen. De har ingen åpne kilder på opplysningen, men siterer Mays politiske allierte.

Det ventes at May vil komme med sin kunngjøring etter at hun har hatt et møte med den såkalte 1922-komiteen fredag, en komité bestående av såkalte «backbenchers» fra De konservative - altså parlamentarikere uten særskilte verv i Underhuset.

Ved å gå av, vil May spare seg selv - og partiet - for ydmykelsen ved å bli kastet, som ville ha vært en reell mulighet.

Onsdag kveld holdt nemlig 1922-komiteen et møte om en mulig regelendring innad i Det konservative partiet som ville ha åpnet for et internt mistillitsforslag mot partileder og statsminister May.

- Partiet kunne ha endret reglene og stilt et ultimatum - «enten går du, eller så kaster vi deg». Det ville ha vært mer ydmykende å få sparken av sine egne, sier Mustad.

Skilsmisse til besvær

Theresa May tok over som statsminister etter David Cameron, som gikk av etter å ha tapt folkeavstemningen om brexit 23. juni 2016.

May fikk da i oppgave å lede landet gjennom skilsmissen fra EU. På veien har hun vekslet mellom å snuble, gå på trynet og stå i spagaten med én fot i brexit-leiren og den andre i «remain»-leiren.

Noen av fallene har vært selvforskyldt, andre har vært uhell, mener Mustad.

- Hun kjørte seg tidlig fast i avtalen, som har vært nedstemt tre ganger, og ikke klart - eller forsøkt i nevneverdig grad - å skape tverrpolitisk forlik. Hun har ikke ønsket å gå alternative veier, og har vært kompromissløs, sier førstelektor Mustad.

Samtidig har parlamentarikere, både partifeller og politiske motstandere, blitt lei av Mays gjentatte forsøk på å presse gjennom det som i bunn og grunn har vært den samme avtalen gjennom Underhuset, mener Storbritannia-eksperten.

- Men hun har også møtt mye motstand internt. Det er ikke sikkert en annen statsminister heller ville ha klart å få gjennom brexit med et parlamentarisk mindretall, sier Mustad.

Kastet bort flertall

Selv om mindretallet i Underhuset uten tvil har vært en hindring på brexitveien, kan May takke seg selv for akkurat den politiske situasjonen.

For etter at forhandlingene med EU allerede høsten 2016 begynte å gå dårlig, utlyste May nyvalg i 2017. Motivet var å gi seg selv et enda større flertall i Underhuset, og med det et enda klarere mandat i forhandlingene med EU.

Men valget, som meningsmålingene tilsa skulle gi May nærmest ubegrenset parlamentarisk makt, ble en katastrofe for De konservative.

Hun tok over et parlamentarisk flertall fra sin forgjenger David Cameron, men etter valget i 2017 måtte De konservative søke støtte hos partiet DUP - Democratic Unionist Party - for å få flertall.

Nederlag: En katastrofe for det konservative partiet, og spesielt for Theresa May. Førstelektor Jan Erik Mustad forteller hvorfor valget i Storbritannia er så uvanlig. Video: Lars Eivind Bones / Trym Mogen Vis mer

Mays ettermæle

Men tross fall, uhell og flauser tror førstelektor Mustad at May med tid vil få et hederlig ettermæle.

- Jeg tror det blir bedre enn det alle frykter nå. Med tiden vil folk se at hun forsøkte iherdig å få dette til. Ja, hun har gjort feil, men forsøket har vært heroisk, sier Mustad.

Analysene i ettertid kan også komme til å vise at kursen May valgte i praksis var den eneste veien å gå.

- Hun fikk mye kritikk de første åra, fordi hun ikke klarte å gjøre en bedre forhandlingsjobb i møte med EU, men EU har hatt sympati for May og EU har ikke mer å gi, sier Mustad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer