Utendørs røykeforbud

- Kommer nok til Norge

Forsker tror svenskenes røykeforbud blir innført også her til lands. Men folkehelseministeren ønsker ikke å pålegge røykerne flere restriksjoner.

SE TV: 1. juli innfører svenskene røykeforbud på flere offentlige plasser - og på uteserveringer. Olaug Bollestad (KrF) ønsker å innføre det samme i Norge. Det får blandede reaksjoner. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag innførte Sverige røykeforbud på en rekke offentlige plasser. Nå kan du bli bøtelagt dersom du fyrer opp en røyk på blant annet uteserveringer, holdeplasser for kollektivtransport og områder der barn og unge oppholder seg regelmessig.

Med unntak av Frp og fire representanter fra Høyre, ønsket samtlige partier at regjeringen skulle utrede og fremme forslag om tilsvarende lovverk her til lands, da representanter fra KrF, SV og Ap foreslo dette i april i fjor.

- Jeg mener folk bør slippe å bli utsatt for uønsket røyk, også når de er utendørs på offentlige steder, sier initiativtaker og landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Dagbladet.

Hun viser til den voldsomme motstanden og debatten som oppsto da partifelle Dagfinn Høybråten i sin tid jobbet for å innføre det vi i dag kjenner som røykeloven.

- I dag finner du knapt noen som ønsker seg tilbake til en situasjon der folk måtte tåle å bli utsatt for ubegrenset røyk når de var på restauranter og andre offentlige samlingsplasser. Jeg tror noe av det samme vil skje med utendørs røyking.

- Kommer nok til Norge

Tobakksforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet tror ikke det tar lang tid før forbudet innføres også her til lands.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer