Utendørs røykeforbud

- Kommer nok til Norge

Forsker tror svenskenes røykeforbud blir innført også her til lands. Men folkehelseministeren ønsker ikke å pålegge røykerne flere restriksjoner.

SE TV: 1. juli innfører svenskene røykeforbud på flere offentlige plasser - og på uteserveringer. Olaug Bollestad (KrF) ønsker å innføre det samme i Norge. Det får blandede reaksjoner. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag innførte Sverige røykeforbud på en rekke offentlige plasser. Nå kan du bli bøtelagt dersom du fyrer opp en røyk på blant annet uteserveringer, holdeplasser for kollektivtransport og områder der barn og unge oppholder seg regelmessig.

Med unntak av Frp og fire representanter fra Høyre, ønsket samtlige partier at regjeringen skulle utrede og fremme forslag om tilsvarende lovverk her til lands, da representanter fra KrF, SV og Ap foreslo dette i april i fjor.

VIL HA FORBUD: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix
VIL HA FORBUD: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Ryan Kelly / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg mener folk bør slippe å bli utsatt for uønsket røyk, også når de er utendørs på offentlige steder, sier initiativtaker og landbruks- og matminister Olaug Bollestad til Dagbladet.

Hun viser til den voldsomme motstanden og debatten som oppsto da partifelle Dagfinn Høybråten i sin tid jobbet for å innføre det vi i dag kjenner som røykeloven.

- I dag finner du knapt noen som ønsker seg tilbake til en situasjon der folk måtte tåle å bli utsatt for ubegrenset røyk når de var på restauranter og andre offentlige samlingsplasser. Jeg tror noe av det samme vil skje med utendørs røyking.

- Kommer nok til Norge

Tobakksforsker Karl Erik Lund ved Folkehelseinstituttet tror ikke det tar lang tid før forbudet innføres også her til lands.

- Det går bare én vei nå, dette kommer nok også til Norge, sier han til Dagbladet.

TOBAKKSFORSKER: Karl Erik Lund tror vi vil se et utvidet røykeforbud også i Norge. Foto: FHI
TOBAKKSFORSKER: Karl Erik Lund tror vi vil se et utvidet røykeforbud også i Norge. Foto: FHI Vis mer

Stortinget har i flere år jobbet med en visjon om et tobakksfritt samfunn som utgangspunkt, og de fleste politiske partier har som nevnt signalisert at de støtter en eventuell innføring av et utvidet røykeforbud.

Lund tror dette vil bidra til å denormalisere røyking og til at flere slutter, slik politikerne ønsker. Samtidig spør han seg om argumentene for å fjerne røyken fra enda en arena er gode nok.

- Eksponering for tobakksrøyk utendørs medfører liten helserisiko for de fleste av oss, men noen føler et sterkt ubehag ved røyklukt. Så spørs det om det er nok. Det er mange ting vi ikke liker lukten av, men vi forbyr det ikke av den grunn, sier han, og legger til at det naturligvis vil være positivt for sensitive grupper som allergikere og astmatikere.

Prisøkning mer effektivt

I går var det 15 år siden den norske røykeloven sist ble endret. Den forbyr også røyking ved skoler og barnehager, men inkluderer i motsetning til den svenske loven et forbud mot særskilte røykerom.

Andelen som røyker har falt drastisk i Norge de siste 20 åra. I fjor røyket kun 12 prosent av befolkningen på daglig basis, viser tall fra SSB. Færre unge rekrutteres, og de som fortsatt sverger til røyken har nå blitt en liten og ressurssvak gruppe.

- Våre undersøkelser viser at mange røykere føler seg trakassert og mobbet - og betegner seg selv som en pariakaste, forklarer Lund.

- Finnes det noen alternative tiltak, som er like effektive, men som ikke bidrar til denne stigmatiseringen?

SLUTTE MED SNUS: Snusbåndet skal hjelpe deg med å slutte med snus. Video: Helsedirektoratet. Vis mer

- Ja. Å øke avgiften, og dermed også prisen er det viktigste virkemiddelet for å få folk til å slutte. Det vil ramme sosialt ulikt, men nettopp derfor være veldig treffsikkert i de samfunnslagene der røyking er mest utbredt.

- Minst like uaktuelt

Helsepolitisk talsperson i Frp, Åshild Bruun-Gundersen, har gjentatte ganger vært tydelig på at partiet ikke ønsker å plage røykerne mer enn nødvendig. I stedet vil de legge til rette for tilgang på mindre helseskadelige nikotinprodukter.

IKKE AKTUELT: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) vil verken ha forbud eller prisøkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
IKKE AKTUELT: Åshild Bruun-Gundersen (Frp) vil verken ha forbud eller prisøkning. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

- Kan det å øke avgiften være et alternativ?

- Nei, det er minst like uaktuelt. Vi må snart begynne å ta innover oss at det er mange som ikke kan eller vil slutte å røyke, som har gjort dette gjennom et langt liv. Da må vi heller se på alternative løsninger, sier hun til Dagbladet.

- Å gjøre livet kjipere for røykerne har ingen positive virkninger.

Folkehelseminister Sylvi Listhaug stiller seg bak Bruun-Gundersens uttalelse.

- I dag er det svært få igjen som røyker, og det er veldig bra. Mitt og Frp's utgangspunkt er at de få som fremdeles velger å røyke blir plaget nok som det er, om man ikke skal innføre enda flere begrensninger, skriver hun i en e-post til Dagbladet.

- Saken skal diskuteres i regjering, men Frp's standpunkt er klart!

Ettersom folkehelsemeldingen med tobakkstrategien nylig ble behandlet i Stortinget, er arbeidet med å utrede og vurdere konkrete tiltak ennå ikke påbegynt, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet. Når arbeidet skal legges fram er heller ikke avgjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer