Europas «ingenmannsland»:

- Kommer Putin, kjemper jeg igjen

For 30 år siden kjempet Boris mot russisk overmakt. Siden har russiske soldater omringet landsbyen hans, som ligger på grensen til «landet som ikke finnes».

VIL KJEMPE: 66 år gamle Boris Besleaga kjempet mot russerne for 30 år siden. Skulle Vladimir Putin finne på å invadere Moldova, er han klar til å kjempe igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
VIL KJEMPE: 66 år gamle Boris Besleaga kjempet mot russerne for 30 år siden. Skulle Vladimir Putin finne på å invadere Moldova, er han klar til å kjempe igjen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TRANSNISTRIA / VARNITA, MOLDOVA (Dagbladet): Konflikten var allerede blitt voldelig da Boris Besleaga (66) tok til våpen 16. juni 1992. Politiet i nabolandsbyen var blitt omringet av soldater fra Transnistria, «landet som ikke finnes».

Krigen var på vei til Besleagas hjemstad Varnita, sørøst i Moldova.

- Den dagen led vi våre første tap. Vi var frivillige, og var ikke i stand til å forsvare oss mot pansrede kjøretøy og stridsvogner, sier Besleaga til Dagbladet.

Den nå 66 år gamle vaktmesteren ville forsvare by og land mot den russiske overmakten. Det samme vil han gjøre nå, 30 år seinere, hvis Russland fortsetter sin invasjon av Ukraina inn i Moldova.

- Kommer Putin, kjemper jeg igjen, sier 66-åringen.

Dette er «ingenmannsland»

To år før Beslaeaga tok til våpen i 1992, erklærte Transnistria, en prorussisk utbryterrepublikk kalt «landet som ikke finnes», selvstendighet fra både Moldova og Sovjetunionen. «Ingenmannslandet» ligger som en tarm mellom elva Dnjestr i Moldova og Ukraina, og ville beholde en sovjetisk samfunnsmodell.

Moldova ønsket seg ut av Sovjetunionens jerngrep, og politiske dragkamper ble til væpnet konflikt og til slutt krig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer