- Kommer til å angre resten av livet

Javier Vergara (18) om mishandlingen av Kjetil Rusvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no fulgte rettssaken.

(Dagbladet.no): Javier «Loco» ble dømt til fire år og ni måneders fengsel for mishandlingen og ranet av Kjetil Rusvik (32) på en buss på Holmlia i januar. Nå forteller «Loco» sin historie til TV 2-programmet Dokument 2 for første gang.

- Jeg angrer på at jeg ikke prøvde å stoppe situasjonen og at jeg ikke hjalp Kjetil mer etterpå. Det kommer jeg til å angre på resten av livet, sier 18-åringen.

- Jævlig å se Kjetil

Javier Vergara var den eneste som ikke erklærte delvis straffskyld da saken starte i Oslo tingrett i august. Han er også den eneste av de tre som ikke har anket dommen. Han sier det er av hensyn til familien, som har gjennomgått nok. Den dag i dag erkjenner han ikke straffskyld, slik han tolker begrepet.

- Men jeg føler meg skyldig for å ha vært med på å sette ham i rullestol. Det var så mye jeg kunne gjort annerledes. Det er noe jeg må bære med meg resten av livet, også etter at soninga er ferdig.

Første dag av rettssaken, var Kjetil Rusvik i stede. Han er overinvalid og fullstendig pleietrengende.

- Det var helt jævlig å se Kjetil i retten. Helt ubeskrivelig. Jeg merket det inni hele kroppen, begynte å skjelve og sånn.

 SEKS OG ET HALVT ÅRS FENGSEL: Javier Vergara ble dømt som hovedmannen bak mishandlingen av Kjetil Rusvik. Foto: Tommy Gulliksen/ TV2
SEKS OG ET HALVT ÅRS FENGSEL: Javier Vergara ble dømt som hovedmannen bak mishandlingen av Kjetil Rusvik. Foto: Tommy Gulliksen/ TV2 Vis mer

Moren til Kjetil, Ruth Rusvik, klarte han såvidt å se på.

- Sparket ikke i hodet

18-åringen med chilensk bakgrunn fikk strengest straff av de tre tiltalte, og ble stemplet som hovedmannen. Blant annet ble han dømt for å ha utført det såkalte amerikanske fotballsparket, som de medtiltalte og flere vitner forklarte seg om. Men ifølge «Loco» skjedde det aldri.

- Det med amerikansk fotballspark er bare tull. Det er de to andre tiltalte som prøver å legge all skylda på meg. Det er noe de har funnet på. En hevn for at jeg tysta på dem i min første politiforklaring. Saken er at jeg kjenner dem ikke så godt, faktisk kjente jeg omtrent ingen i den gjengen på sju. Mens de andre var gamle kompiser. Hele gjengen, med unntak av en, har gått mot meg. Det er litt rart at de plutselig begynner å fortelle om fotballspark i retten, uten at de har nevnt det i et eneste politiavhør, sier gutten til TV 2.

- Skjønte ikke alvoret

Han sier det er trist og tragisk for ham selv og familien at han er utpekt som den mest voldelige i gjengen, og forteller at han ikke skjønner hvordan det kunne ende så galt da de banket Kjetil Rusvik. I fengselet ligger han våken om nettene og tenker på det som har skjedd.

- Jeg tenker på hvordan han har det... Jeg vet ikke hvordan han er nå, hvordan han føler seg og hva slags skader vi påførte ham.. jeg tenker det har vært vanskelig for ham også, mest for ham... Han lå på sykehus i to måneder, i koma.

Javier Vergara tror ingen av de tre hadde forestilt seg at utfallet kunne bli så alvorlig da de gikk løs på forsvarsløse Kjetil Rusvik.

- Jeg skjønte ikke at det skulle bli så hardt. Jeg skjønte aldri at det skulle være så alvorlig. Og jeg kan vedde på at alle de andre som sitter inne for den samme saken synes det samme. Ingen av oss hadde tenkt å drepe personen, eller slå ham litt hardere...

Sier unnskyld 

- Jeg vil gjerne si unnskyld til Kjetil og moren. Jeg vet at det ikke hjelper for det vi har gjort, men det er alt jeg kan gi foreløpig. Når jeg kommer ut, skal jeg begynne å betale på erstatningen så Kjetil kan få et bedre liv. Han fortjener ferier og sånn, han også. Det er det minste vi kan gjøre.

Hver av gjerningsmennene ble dømt til å betale en million kroner i erstatning til Kjetil Rusvik.

- Kjetil var uskyldig, og vi tok fra ham livet. Det var ikke meningen, men det skjedde. Alle slåsskamper kan ende i tragedier, men det tror jeg ikke det er så mange som tenker over. Jeg vet det nå i hvert fall, sier 18-åringen.

Dokumenteran «Siste bussen hjem» sendes på TV 2 i kveld.

- ANGRER: I dag ber Javier Vergara KJetil og Ruth Rusvik om unnskyldning og sier han angrer, men ikke skjønte alvoret.