VELGER LEDER NÅ:  Nobelkomiteen velger nå sin leder og nestleder. Det er knyttet stor spenning til om det borgerlige flertallet i komiteen vil bytte ut Thorbjørn Jagland. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
VELGER LEDER NÅ: Nobelkomiteen velger nå sin leder og nestleder. Det er knyttet stor spenning til om det borgerlige flertallet i komiteen vil bytte ut Thorbjørn Jagland. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

- Kommer til å bli bråk hvis Jagland vrakes som leder

Båndene til Russland og Kina kan bli avgjørende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nobelkomiteen avgjør nå om Thorbjørn Jagland skal vrakes som leder. Uansett om Jagland byttes ut eller blir sittende, så kan det skape bølger langt utenfor Norges grenser.

- Dette er spennende og det kommer til å bli en del politisk bråk rundt Jagland nå, sier Nobel-historiker Asle Sveen til Dagbladet.

- Oppsiktsvekkende Spørsmålet er om det nye borgerlige flertallet i komiteen, med tre av fem medlemmer, nå vil bytte ut Jagland. De har sittet i et møte siden klokka ni i morges.

- Nå komiteen har et ønske om å markere seg som et frittstående organ, og følger de politiske skiftene i Stortinget, så blir det galt, sier historiker Øivind Stenersen til Dagbladet.

Hvis Jagland blir byttet ut, blir det mot hans vilje, noe Sveen mener er ganske oppsiktsvekkende.

- Han har uttrykt ønske om å fortsette som leder. Det vil skaper uro hvis en leder som vil fortsette, blir byttet ut. Det er ganske uvanlig. Så vidt jeg husker har det aldri skjedd noen gang, sier Sveen til Dagbladet.

- Et knefall for Kina Høyres Trond Helleland (H) sa allerede i september at han åpnet for en ny leder i Nobelkomiteen. Da var Jaglands svar:

- Alt det som har skjedd den siste tiden har jo sin bakgrunn i tildelingen til Liu Xiaobo.

Norges forhold til Kina ble iskaldt da Nobels fredspris ble gitt til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Kinesiske statskontrollerte medier gikk etter tildelingen til angrep på Jagland.

Sveen sier til NRK at å bytte ut Jagland kan bli sett på som et knefall for Kina.

- Kineserne ble jo mildt sagt rasende og Jagland har blitt symbolet på denne avgjørelsen. Det selv om det var Jan Tore Sanner som nominerte Liu, sier Sveen til Dagbladet.

Kan gi Kina ammunisjon Spørsmålet er altså hvordan Kina vil oppfatte det om Jagland vrakes som leder. Den norske argumantsjonen har hele tiden vært at Nobelkomiteen er uavhengig.

- Dersom man kommer i en situasjon hvor et borgerlig flertall sørger for at ledelsen av Nobelkomiteen gjenspeiler regjeringens politiske tilhørighet, vil det tolkes som om den ikke er fullt så uavhengig som man hevder den er, sier Kina-ekspert Bjørnar Sverdrup-Thygeson til Dagbladet.

Hvis Jagland blir kastet som leder, vil dette kunne sees på som positivt fra kinesisk side, mener han.

- Men man skal ikke overdrive rekkevidda av det, heller. Det kineserne først og fremst hadde motforestillinger mot var ikke Nobelprisen i seg selv, men at man gikk offentlig ut og gratulerte fredsprisvinneren, sier Sverdrup-Thygeson.

Europarådet og Russland Historiker Stenersen tror imidlertid Jaglands største problem i ledervalget er at han er leder i Europarådet. At det gjør at han ikke står så politisk fritt som han gjorde før.

- Jeg ønsker meg nå en fredspris til den russiske opposisjonen. Men det vil gjøre forholdet til Russland innenfor Europarådet vanskeligere. Russland kan svare på en fredspris med å kutte kontakten, sier Stenersen til Dagbladet.

Han sier det nok vil være den sterkeste grunnen til å vrake Jagland som leder. Men han tror ikke den er sterk nok.

BLIR HUN NY LEDER: : Nobelkomitéens nåværende leder Thorbjørn Jagland og komitémedlem Kaci Kullmann Five skal kommende tirsdag konstituere seg for en ny periode. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
BLIR HUN NY LEDER: : Nobelkomitéens nåværende leder Thorbjørn Jagland og komitémedlem Kaci Kullmann Five skal kommende tirsdag konstituere seg for en ny periode. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Det vil overraske meg sterkt hvis det blir et maktskifte, sier han til Dagbladet.

Sveen er enig.

- Mange har jo stilt spørsmål om Jagland kan være leder i Nobelkomiteen når han er leder i Europarådet. Men det har jo gått fint så langt, sier han til Dagbladet.

Mot Kullman Five De tre på borgerlig side i komiteen er Henrik Syse, Kaci Kullmann Five og Inger Marie Ytterhorn. Sveen tviler på at Syse vil gå for lederskapet.

- Jeg tviler på at Syse, som et helt nytt medlem i komiteen, vil gå inn i en slik konflikt, sier Sveen til Dagbladet.

Nestleder Kaci Kullman Five blir trukket fram som kandidaten som kan ta over for Jagland. Den tidligere Høyre-lederen har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003.

- Dersom Kaci Kullmann Five vil, blir hun tirsdag valgt til ny leder av Nobelkomiteen, skrev Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen på lørdag.

Beslutningen er ventet å komme etter klokka 14 i dag. Men hvis det blir bråk, tror Sveen det kan gå fort over.

- Men det vil nok gå fort over. Vi kan ikke holde på med Jagland i all evighet heller. Fokuset vil jo gå over på hvem som er kandidatene til fredsprisen til høsten.