Covid-19 og yngre

- Kommer til å drepe

Nobelprisvinner slår alarm om covid-19-sykdom blant yngre etter dødsfall i Australia. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad understreker imidlertid at de aller fleste unge får milde symptomer.

GJENÅPNING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad legger vekt på at den videre gjenåpningen av samfunnet avhenger av at det videre vaksinasjonsprogrammet går som planlagt, antall innlagte på sykehus ikke øker og antall smittede i befolkningen holder seg lavt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Unge mennesker er i betydelig risiko - høyere enn med tidligere varianter av covid. Unge bør ikke tenke at de ikke er i fare, eller at risikoen er minimal. For dette kommer til å drepe.

Det sier veterinær, immunolog og nobelprisvinner i medisin Peter Doherty til australske ABC News.

Bakgrunnen er dødsfallet til en kvinne i 30-åra, uten underliggende sykdommer som plasserte henne i en risikogruppe. Kvinnen døde lørdag kveld på Royal Prince Alfred Hospital i Sydney, som følge av covid-19.

Det nåværende utbruddet av deltavarianten i den australske delstaten New South Wales har så langt krevd åtte menneskeliv.

- Tenk om igjen

Nå advarer den australske nobelprisvinneren unge mennesker mot å anta at deltaviruset ikke utgjør en risiko for helsa deres.

- Dette viser at deltavarianten, som sirkulerer nå, er ganske problematisk for yngre, sier Doherty om kvinnens dødsfall.

Også delstatsminister Gladys Berejiklian advarer de yngre.

- Hvis noen tror at dette er en sykdom som bare rammer eldre, vær så snill: tenk om igjen, sier hun i en uttalelse gjengitt av ABC News.

Delstaten registrerte 141 nye smittetilfeller søndag.

EKSPERT: Nobelprisvinner Peter Doherty i 1996, året etter at han vant Nobelprisen i medisin for oppdagelser knyttet til immunforsvaret. Foto: Eric Roxfelt / AP Photo
EKSPERT: Nobelprisvinner Peter Doherty i 1996, året etter at han vant Nobelprisen i medisin for oppdagelser knyttet til immunforsvaret. Foto: Eric Roxfelt / AP Photo Vis mer

- Får milde symptomer

Advarselen kommer samme uke som leger i Storbritannia slår alarm om at et økende antall uvaksinerte yngre legges inn som følge av deltasmitte - flere av dem på intensivavdelinger, skriver The Guardian.

Forrige uke ble det klart at deltavarianten nå dominerer epidemien i Norge.

- Det er fortsatt mer enn 800 000 voksne personer i Norge som er helt uvaksinert, og mange som venter på andre dose. Derfor er vi fortsatt sårbare i to-tre måneder til, og det blir viktig fortsatt å ha kontroll over lokale smitteutbrudd til flere er vaksinert, sa assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Dagbladet i helga.

Mandag understreker han at det fremdeles er stor forskjell mellom de eldste og de yngste aldersgruppene når det kommer til covid-19-sykdom og risiko for sykehusinnleggelse.

- Unge mennesker, særlig barn og ungdom, får vanligvis veldig milde symptomer, og veldig få blir lagt inn på sykehus. Men det er noen som blir det, sier han til Dagbladet.

Det utslagsgivende er dermed hvor mange i disse gruppene som blir smittet.

- I Norge antar man at kanskje to til tre prosent av befolkningen har vært smittet med coronaviruset. Det har gitt en del innleggelser, også blant 30- og 20-åringer. 40-50-åringer har vært like mye på sykehuset som de aller eldste.

Sikter på befolkningsimmunitet

Fordi et såpass lavt antall har vært smittet gjennom et helt år, har verken belastningen på helsevesenet eller konsekvensene av smitten blitt veldig store, forklarer den assisterende helsedirektøren.

- Spørsmålet er hvor mange av de millionene som ikke er vaksinert, for eksempel i Storbritannia, som nå vil kunne bli smittet i en fjerde smittebølge - og havne på sykehus, selv om de er unge.

Helsemyndighetene følger denne situasjonen nøye, forklarer Nakstad.

- Det er noe av grunnen til at man også forsøker å vaksinere ned til 18 år - og mange steder også under 18 års alder - så fort som mulig, for å styrke befolkningsimmuniteten, og gjøre det vanskeligere for viruset å spre seg i samfunnet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer