Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Solsystemets største planet:

- Kommer til å endre forståelsen av både Jupiter og solsystemets dannelse

NASA har offentliggjort nye bilder av Jupiter.

NYE BILDER: Jupiter er den femte planeten fra solen og den største planeten i solsystemet. Bilder tatt av romsonden Juno gir forskerne helt ny informasjon om planeten. Foto: NASA
NYE BILDER: Jupiter er den femte planeten fra solen og den største planeten i solsystemet. Bilder tatt av romsonden Juno gir forskerne helt ny informasjon om planeten. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er nesten seks år siden romsonden Juno ble skutt opp fra jorda. I fjor ankom sonden Jupiters bane - og nå er de første vitenskapelige resultatene fra oppdraget klare - og offentliggjort av NASA, blant annet i det vitenskapelige tidsskriftet Science.

De første resultatene viser at den største planeten i solsystemet vårt er en kompleks og turbulent verden, skriver NASA på egne nettsider.

- Endret forståelse

- Blant NASA-forskerne er stemningen på topp, sier professor John Leif Jørgensen fra Danmarks Tekniske Universitet til Videnskab.

MAGNETFELT: Et av de mest overraskende oppdagelsene fra Juno-oppdraget er at magnetfeltet til Jupiter ikke oppfører seg slik man hadde forventet av en så stor gassplanet, sier professor. Foto: NASA 
MAGNETFELT: Et av de mest overraskende oppdagelsene fra Juno-oppdraget er at magnetfeltet til Jupiter ikke oppfører seg slik man hadde forventet av en så stor gassplanet, sier professor. Foto: NASA  Vis mer

Han befinner seg for øyeblikket hos NASAs kontorer i Texas - der han og kollegaer arbeider på høygir for å forstå omfanget av all den nye informasjonen Juno-oppdraget har gitt dem.

- Vi kommer til å endre forståelsen av både Jupiter, solsystemets dannelse og alle gassgigantene som finnes i hopetall rundt fremmede stjerner, sier professoren.

- Det er et omfattende, men spennende arbeid. Alt i alt en stor overraskelse, tilføyer han.

Magnetfelt

Hva slags ny informasjon har Juno gitt forskerne?

Et av de mest overraskende oppdagelsene er at magnetfeltet til Jupiter ikke oppfører seg slik man hadde forventet av en så stor gassplanet, ifølge professor Jørgensen.

- Man skulle tro at en flytende planet blir tyngre inn mot sentrum, men for Jupiter er det langt fra tilfelle, sier han og forteller at i stedet viser de første resultatene at tyngdefeltet ser ut til å «variere utover».

NASA: En av NASAs satelitter viser utrolige bilder av monstersyklonen «Debbie» som herjer i nordøstlige Australia. De kraftigste vindkastene har blitt målt med en fart på opptil 260 kilometer i timen, tusenvis har blitt evakuert og store områder er uten strøm. Video: NASA / Video: Adventuresofdizzy og PaddyMorore via Instagram / Ruptly Vis mer

Stormsystemer

Et annet nytt funn er at det ligger enorme stormsystemer side om side ved Jupiters poler, ifølge NASA.

- Vi er glade for å kunne dele disse tidlige funnene, som hjelper oss med å forstå bedre hva som gjør Jupiter så fascinerende, sier leder for Juno-oppdraget Diano Brown ved NASAs hovedkontor i Washington, USA.

- Det har vært en lang reise å komme fram til Jupiter, men de første resultatene viser allerede nå at det var verdt det, fortsetter hun.

Jupiter er den femte planeten fra solen og den største planeten i solsystemet. Planetens masse er én promille av solens, men to og en halv gang massen til alle andre planeter i solsystemet til sammen.

LANG TUR: Ron Fugelseth ville gjøre ekstra stas på favorittleken til fireåringen sin og sendte like godt lokomotivet opp i stratosfæren - 29 000 meter opp i lufta. Video: Ron Fugelseth Vis mer
Hele Norges coronakart