USA-valget:

- Kommer til å gjøre Trump forbanna

Mike Pences siste handling som visepresident kan bli å si nei til Donald Trump.

RASER: Det ser ut til å gå mot valgseier for demokratene i senator-valget i Georgia. Donald Trump beskylder mediene for «fake news». Video: AP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oftest foregår det som en ren formalitet at Kongressen skal bekrefte valgresultatet. Denne gang brygger det imidlertid opp til å bli en ren slagmark:

Et dusin senatorer og over 100 medlemmer av Representantenes hus vil onsdag stemme mot å bekrefte resultatet fra høstens presidentvalg: Joe Biden er USAs neste president.

Donald Trump har siden valget fastholdt at han ikke godkjenner valgresultatet, og mener han tapte som følge av omfattende valgfusk.

Det er visepresident Mike Pence som skal lese opp resultatene. Trump vil naturligvis at hans høyre hånd skal lese ham opp som president. Det er imidlertid ulovlig, skriver Washington Post.

CBS-reporter Steven Portnoy melder onsdag kveld at Mike Pence i et brev til Kongressen sier at det «ikke er sånn at han tror at han har ensidig myndighet til å bestemme hvilke valgstemmer som skal telles».

- Vil gjøre ham forbanna

Presset er allerede plassert på Pence. Det gjorde Trump i en Twitter-melding onsdag morgen.

- Hvis visepresident Mike Pence står opp for oss, kommer vi til å vinne, skriver Trump.

Ifølge Washington Post, vil Pence imidlertid gå mot både den amerikanske grunnloven og historien dersom han gjør dette.

- Hvis reglene som har eksistert og blitt tolket siden 1887 brukes og tradisjonen følges, er det ingen sjans for at noen stemmer ikke blir regnet med. Og det vil i alle fall ikke være nok til å endre valgresultatet, sier jusshistoriker Stephen Siegel til avisa.

Dette kommer trolig til å gjøre Trump forbanna, skriver Washington Post. New York Times skriver at Pence allerede skal ha fortalt presidenten at han ikke har makt til å endre valgresultatet.

VETO: Donald Trump la ned veto med forsvarsbudsjettet, men representantenes hus stemte mot presidenten. Video: AP Vis mer

Formalitet

Bare to ganger tidligere har en formell protest mot valgresultatet vært oppe til debatt i den tradisjonelle seansen i Kongressen, og begge gangene var det Demokratene som fremmet protesten i henholdsvis 1969 og 2005.

For å fremme en slik protest, trengs det støtte fra én senator og ett medlem av Representantens hus - de to kamrene i Kongressen. Flere ganger tidligere har et slikt forslag blitt fremmet, men ikke nådd fram på grunn av manglende støtte - seinest i 2016.

Det som gjør det kommende opprøret unikt, er antallet som støtter den: Rett under halvparten av alle republikanerne i Representantenes hus og nesten en fjerdedel av alle republikanerne i Senatet.

Selv har Senatets ordstyrer, lederen for det republikanske flertallet i kammeret, Mitch McConnell, bedt republikanerne om ikke å støtte opprøret.

Seansen ledes alltid av USAs visepresident, og er en formalitet. Den begynner med at visepresidenten leser opp valgresultatet fra hver av delstatene i alfabetisk rekkefølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer