Stortingsvalget:

- Kommer til å sjokkere Norge

Vidar Kleppe tror Demokratene går til sengs på valgnatta med en oppslutning over sperregrensa. Han trekker paralleller mellom sitt eget Demokratene og Donald Trumps store valgskred i 2016.

FOSSER FRAM: Demokratene ligger an til stortingsplass på Dagbladets nyeste måling. Den gamle FrP-nestlederen Vidar Kleppes ønskeposisjon er å komme på "vippen". Video: Ingunn Dorholt / Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

- Jeg blir ikke overrasket om vi går over sperregrensa i kveld. Stemninga er helt på topp nå.

Demokratene-profil Vidar Kleppe er smørblid og sikker i sin sak. Det er han, og Demokratene, som blir årets store overraskelse ved stortingsvalget i kveld.

- Glem MDG, Rødt og hvem det nå måtte være - det er vi som kommer til å bli årets store overraskelse, sier Kleppe til Dagbladet.

valgomat logo

Hvilket parti passer for deg?

Start testen

- Som med Trump

Den tidligere stortingsrepresentanten ble kastet ut av Frp av Carl I. Hagen i 2001, etter beskyldninger om at han var populist. Siden har Kleppe og hans kontroversielle parti Demokratene, som omtaler seg selv som nasjonalkonservative, levd et liv på utkanten av norsk politikk.

Partiet stiller liste i alle valgkretser.

Kleppe, som er listetopp for Demokratene i Agder, har ligget inne med direktemandat på Dagbladets meningsmålinger ved flere anledninger i sommer.

NEKTER Å STILLE: Frps partileder Sylvi Listhaug avlyste intervju i Valgboden-sendinga til Dagbladet dagen før. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Og likevel går Demokratene helt under den politiske radaren for folk flest, kommenterer Kleppe.

- Dette er nok litt med oss som det var med Donald Trump. Det er ikke alle som våger å si at de skal stemme Demokratene når meningsmålerne ringer og spør. Derfor tror jeg at Demokratene er underrepresentert på målingene. Så bare vent til i kveld, sier han.

- Hvor høyt tror du dette går?

- For meg blir det ikke noen stor overraskelse om vi kommer over sperregrensa - men det kommer til å bli et digert sjokk for mediene og for elitene i Norge, sier Kleppe.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne spørsmål til partileder i Krf, Kjell Ingolf Ropstad spørsmål som han må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Verken Erna eller Jonas

Kleppe gjentar sitt løfte om å verken støtte Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg.

- Vi støtter aldri en globalistisk statsminister, sier han.

- Demokratene er det eneste antiglobalistiske partiet. Hvis vi får gjennomslag, så vil du merke det. Om Erna eller Jonas er statsminister, det flytter bare noen promille. Folk flest merker ingenting. Men Demokratene har en politikk som skiller seg kraftig ut.

RETT PÅ SAK: I Valgboden stiller programleder Steinar Suvatne en rekke kjappe spørsmål som partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes må svare ærlig og direkte på. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Erter Sylvi

Kleppe viser til at 40 prosent av leserne på det kontroversielle nettstedet Resett oppga at de ville stemme Demokratene i en uhøytidelig meningsmåling.

- Det er ganske heftig, sier han.

Kleppe retter samtidig en kjapp venstrehook mot sitt gamle parti Frp, som gikk markant fram under skolevalget. Det mener Kleppe at Sylvi Listhaug indirekte bør takke ham for.

- Demokratene fikk jo ikke være med på skolevalget skikkelig. Det var bare derfor Frp gikk fram, fordi vi ikke fikk sjansen til å konkurrere med dem. Hadde vi vært med på skolevalget, så hadde Frp slitt tungt, hevder Kleppe.

OM TERROR: Abid Raja i Valgboden. Video: Dagbladet TV Vis mer

- Blir skuffet

Blant dem som tidligere har advart mot Demokratene er Kleppes tidligere partikollega Per-Willy Amundsen (Frp).

- Hvis folk stemmer på Demokratene tror jeg det er mange som ender opp skuffet etterpå ved å ha kastet bort stemmen sin. Det er bare ett reelt parti som kommer inn på Stortinget og som vil kutte avgiftene, føre en streng innvandringspolitikk og bevare norske verdier og kultur - og det er Fremskrittspartiet, sa Amundsen nylig til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer