Kommer til å spille av av rystende lydopptak

Statsadvokaten skal spille av overvåkningsvideo fra bombeangrepet og et rystende lydopptak fra en telefonsamtale med en person på Utøya.

RYSTENDE SCENER: En rose er festet ved gjerdene rundt Tinghuset i dag. I dag skal statsadvokaten spille av overvåkningsvideo fra bombeangrepet og et rystende lydopptak fra en telefonsamtale med en person på Utøya. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
RYSTENDE SCENER: En rose er festet ved gjerdene rundt Tinghuset i dag. I dag skal statsadvokaten spille av overvåkningsvideo fra bombeangrepet og et rystende lydopptak fra en telefonsamtale med en person på Utøya. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik virker uberørt mens statsadvokat Inga Bejer Engh leser opp den gruoppvekkende tiltalen mot Breivik, der hvert drap på Utøya er beskrevet, skudd for skudd.

Følg rettsaken live her!

Kronologisk skisse Etter Engh har lest opp hele titalen, vil statsadvokat Svein Holden i fem bolker legge fram påtalemyndighetens nær kronologiske skisse av terroristen og massedrapene.

Aktoratet kommer også til å spille av overvåkningsvideo fra bombeangrepet i Regjeringskvartalet og et rystende lydopptak fra en telefonsamtale med en person på Utøya. I tillegg kommer trolig Breiviks propagandavideo som ble spilt inn i forbindelse med manifestet, til å bli vist.

- Aktor har signalisert et omfattende innledningsforedrag, der de også fører en del bevis. Det er ikke helt vanlig, men kurant i en sak der forholdene ikke er omstridt, sier strafferettsekspert John Christian Elden, som også er bistandsadvokat.

Lippestad skal snakke Til slutt vil forsvarer Geir Lippestad holde sitt, noe kortere, foredrag, som i stor grad er et svar på aktors innledning.

- Det er her det skal klargjøres hva som er tviste-temaer. Vi forventer at forsvarer vil si at Breivik har gjort alt dette - med vitende og vilje - og at han så det som nødvendig i en slags nødvergelogikk. De kommer til å insistere på at Breivik er tilregnelig, sier Elden til Dagbladet.

Ingenting tyder på at retten rekker å begynne på Breiviks forklaring før i morgen. Etter at retten heves i dag blir det avholdt en pressekonferanse med aktørene.

UBERØRT: Anders Behring Breivik virker uberørt mens statsadvokat Inga Bejer Engh leser opp den gruoppvekkende tiltalen mot Breivik, der hvert drap på Utøya er beskrevet, skudd for skudd. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
UBERØRT: Anders Behring Breivik virker uberørt mens statsadvokat Inga Bejer Engh leser opp den gruoppvekkende tiltalen mot Breivik, der hvert drap på Utøya er beskrevet, skudd for skudd. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer