<strong>INNSJØENE TØRKER:</strong> Tørken tærer på solskinnsstaten California, her ved New Melones Lake-reservoiret i slutten av mai. Foto: AFP / MARK RALSTON / NTB Scanpix / noaa.gov
INNSJØENE TØRKER: Tørken tærer på solskinnsstaten California, her ved New Melones Lake-reservoiret i slutten av mai. Foto: AFP / MARK RALSTON / NTB Scanpix / noaa.gov Vis mer

- Kommer til å være i nyhetene i månedsvis: Ekstremtørken i California kan avsluttes med et kjempesmell

Kan få store konsekvenser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Forrige gang fenomenet forskerne nå varsler om, slo til som verst - raste både storm, tørke og ekstremregn gjennom USA. I Norge steg vintertemperaturen med 13,5 grader.

Nå fryktes det at den så langt fire år lange ekstremtørken i California kan avsluttes med et brak på grunn av det meteorologiske fenomenet El Niño, eller Jesusbarnet.

- Forskere anslår at det er 90 prosent sannsynlig at det kommer en stor El Niño som vil vare ut 2015. Det er relativt sannsynlig, for å si det mildt. Det kan bety at tørkeperioden i California avsluttes med et smell, sier Bjørn Hallvard Samset i CICERO til Dagbladet.

«The Blob» Amerikanerne kaller fenomenet «The Blob», ifølge NBC:

En opphopning av varmt vann som følge av at havstrømmene i Stillehavet snur. Vind og strøm forandrer retning slik at vinden begynner å blåse fra Asia mot Sør-Amerika, i stedet for andre veien.

- Det er et værfenomen som påvirker deler av verden nå og da, sier seniorforsker Samset.

- Vi er ikke vant til det her, vi føler det nesten ikke siden vi er på andre siden av havet - men alle landene ved Stillehavet er veldig klar over at fenomenet rammer med fem, ti års mellomrom. Det gir uvanlig vær, og kan skikkelige naturkatastrofer.

<strong>OVER GJENNOMSNITTET:</strong> Temperaturen stiger i sjøen. Grafen er hentet fra noaa.gov
OVER GJENNOMSNITTET: Temperaturen stiger i sjøen. Grafen er hentet fra noaa.gov Vis mer

- Hvis det blir som forrige gang det var ille, i 1998, så kommer vi til å høre om dette i nyhetene i månedsvis. Skjer det i sommer, så vil hele stillehavsområdet påvirkes, sier Samset.

- Oversvømmelser 6. januar 1998 skrev VG «Hvor er kulda?». Den gangen, midt på vinteren, ble det målt 13,5 grader varmere enn gjennomsnittet på Tynset i Hedmark. Også resten av landet var flere grader varmere enn normalt.

Kommer det såkalte Jesusbarnet, blir det trolig verst i knusktørre California, som vil kunne rammes av kraftige oversvømmelser.

- De må de regne med at tørken etterhvert tar slutt, og at det kommer omfattende stormer som vil gi kraftige oversvømmelser, sier CICERO-forskeren.

California er nå godt inne i sitt fjerde år med ekstremtørke. Innsjøer tørker ut, det er innført strenge sanksjoner mot vanning og de som sløser får sviende bøter. I vinter var skibakkene så tørre at de mest ivrige sto på ski i knusktørre bakker.

Så varmt som aldri før Samtidig har den nordlige delen av Stillehavet aldri før vært så varm, ifølge en ny rapport fra Northwest Fisheries Science Center (NOAA Fisheries).

Forskerne klør seg i hodet av det som skjer i det gigantiske havet.

- Av og til, av grunner vi ikke har forstått ennå, så snur havstrømmene i Stillehavet. Det er som å ha et kar med vann, også bikker du det. Vannet slenger seg fra kant til kant, sier Samset.

<strong>SENIORFORSKER:</strong> Bjørn Samset da han holdt på med et prosjekt på Blindern i 2007. Foto: Japee Gjermund / NTB Scanpix
SENIORFORSKER: Bjørn Samset da han holdt på med et prosjekt på Blindern i 2007. Foto: Japee Gjermund / NTB Scanpix Vis mer

- Stillehavet er gedigent og veldig mørkt, så når sollyset skinner på, så varmes vannet opp. De varme havstrømmene tas med til Sørøst-Asia, hvilket i normale år er med på å varme opp vannet der. Men så snur det.

Og Stillehavet, det påvirker hele verdenstemperaturen, forteller Samset.

- Stillehavet bestemmer faktisk temperaturen. Inntil for kort tid siden var 1998 det varmeste året, og så var 2014 på linje med det. Men hvis det blir et kraftig El Niño-år, så blir det enda høyere gjennomsnittstemperatur. Det er et fenomen som er veldig spennende for forskere og meteorologer, men det plager mennesker, sier han.

- Må ta slutt snart Det påvirker ikke bare mennesker, men også dyr. I California dukker det ifølge NBC opp fisk som til vanlig holder til på helt andre steder, men som på grunn av det varme vannet må følge maten sin til, som drar helt andre veier.

Verst er det likevel at det bor omlag 40 millioner mennesker i solskinnsstaten som nå tørker ut. Samset mener tørken snart må ta slutt.

- Den har allerede vart ekstremt lenge. Det vil etter all sannsynlighet bety at den avsluttes, det er ingenting som tyder på at tørken er permanent.

- Men California ønsker seg nå, er normale forhold. Ikke noe så ekstremt som El Niño. Forskere følger dette nøye nå, det kan få store konsekvenser, sier Samset.

Stillehavet:

Stillehavet, det største av verdenshavene, ligger mellom Amerika i øst og Australia—Asia i vest.

Som grense mot Atlanterhavet regnes meridianen over Kapp Horn og mot Indiske hav meridianen over sørspissen av Tasmania.

Det har forbindelse med Polhavet gjennom Beringstredet. Jordskorpen under Stillehavet kalles Stillehavsplaten. Inkludert randhavene er størrelsen 180 mill. km2; det er mer enn den samlede landflate på Jorden (148 mill. km2), med et midlere dyp 4030 m.

Uten randhavene er størrelsen 165 mill. km2 og midlere dyp 4280 m; dypere enn de andre oseaner.

Stillehavet er like stort som alle andre hav til sammen. I den østlige del går en bred undersjøisk fjellrygg fra California og sørover, ute i havet forekommer mange spredte, undersjøiske fjelltopper med plan overflate (fr. guyots).

Kilde: Store norske leksikon.

LES OGSÅ: Ekstremtørken tærer på California: - Et varsel om hva som kan skje i resten av verden.

LES OGSÅ: Ingen brune plener i snobbeområdene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer