Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommer til Davos i privatfly, helikoptre og SUV\'er

Verdenstoppene samles for å disktutere klimaendringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag åpner det årlige møte i Verdens økonomiske forum i Davos. Klimaendringer er et av hovedtemaene når 2500 politikere og næringslivstopper fra hele verden samles i den lille alpebyen i Sveits. De kunne ha begynt å snakke om sine egne CO2-utslipp.

- Det fem dager lange møte produserer over 6 800 tonn CO2-utslipp, innrømmer Andre Schneider, en av lederne i Verdens økonomiske forum (WEF), ifølge nyhetsbyrået AP.

Det tilsvarer utslippene fra 1250 personbiler eller 900 husholdninger i et år.

Hundrevis av deltakere ankommer Zürich med egne privatfly, blant annet flere Boeing 767, og fraktes derfra videre til Davos i helikoptre, limousiner og SUV\'er.

Gjør opp for seg

Flyplassen i Zürich forventer 900 ekstra ankomster og avganger i forbindelse med arrangementet, mens Davos er forberedt på 20 helikopterlandinger daglig.

Forumet prøver imidlertid å gjøre opp for seg på flere måter. Deltakerne tilbys gratis transport fra Zürich i miljøvennlige biler av typen Audi A8, som går på biodiesel. Rundt 150 deltakere er forventet å benytte seg av dette tilbudet.

I tillegg kjøper forumet seg fri fra 70 prosent av all CO2 som slippes ut under møtet ved å sende 17 000 komfyrer drevet av solceller til Shanxi-provinsen nordvest i Kina. Regionen er svært fattige og er hardt rammet av forørkning, samt mangel på vann og jord.

En tredje måte Davos-deltakerne kan gjøre opp for sine klimasynder på,  er å kjøpe klimakvoter på sine flyreiser til møtet. Deltakerne er oppfordret til å betale 28 dollar for hvert tonn CO2 som slippes ut i atmosfæren på deres reiser til det tradisjonsrike toppmøte. Alle de ansatte i forumet har gjort dette, og de soler seg i glansen over initiativet ved å bære nåler med teksten \'Jeg har gjort opp for meg\' når de tar i mot deltakerne i dag.

LIKE MYE SOM 900 HUSHOLDNINGER: Det fem dager lange møte i Davos produserer over 6,8 tonn CO2-utslipp. Foto: AP
LIKE MYE SOM 900 HUSHOLDNINGER: Det fem dager lange møte i Davos produserer over 6,8 tonn CO2-utslipp. Foto: AP Vis mer

Bono mot Gore

I løpet av de neste dagene skal det holdes en rekke ulike foredrag, paneldebatter og samtalegrupper i Davos. Lederen av FNs klimapanel, og en av årets Nobels fredsprisvinnere, Rajendra Pachauri, skal snakke om klimaendringer. Bono fra popgruppa U2 og årets andre fredsprisvinner, Al Gore, skal diskutere om det finnes felles løsninger for å få bukt med ekstrem fattigdom og klimakrisen.

Andre kjente personligheter som skal delta i Davos er tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair og USAs tidligere statssekretær Henry A. Kissinger.

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil få mye oppmerksomhet i sin debut blant de mektige på det årlige Davos-møtet i dag. Som sjef for det norske oljefondet skal Halvorsen delta i debatter om et av de hete temaene på årets møte - rollen til verdens såkalte Sovereign Wealth Funds, nasjonale investeringsfond.

- Jeg skal fortelle om våre etiske retningslinjer. Men frykten mange har for de strategiske interessene til enkelte statlige fond blir nok et tema i tillegg, sier hun til NTB. Spesielt i land som Tyskland og Frankrike er myndighetene skeptiske til veksten til investeringsfond kontrollert av nasjoner som Kina, Russland og stater i Midtøsten

image: Kommer til Davos i privatfly, helikoptre og SUV\'er
DELTAR</B>: Skuespiller Emma Thompson har ankommet Davos.
<B>KJØPER SEG FRI</B>: Forumet skal sende 17 000 komfyrer drevet av solceller til en fattig provins i Kina, for å bøte på CO2\'en som slippes ut under toppmøte denne uak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media