Kommer til Norge hvis Milosevic taper

Dersom opposisjonens Vojislav Kostunica blir valgt til president i Jugoslavia 24. september, blir det første landet han skal besøke Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sa han på en pressekonferanse i Beograd i går, som takk for den hjelp utenriksminister Thorbjørn Jagland har lovt landet i tilfelle president Slobodan Milosevic taper.

- Vi er ikke redde for å få hjelp fra Norge. Vi kjenner vennskapet mellom nordmenn og serbere fra andre verdenskrig, sier Mljadan Dinkic, som leder G-17, en gruppe økonomiske rådgivere som også hjelper Kostunica under valgkampen.

- Norge gir ikke bare løfter om hjelp, men forplikter seg til å hjelpe oss, sier Dinkic.

- Men er det ikke farlig for vestlige land å blande seg inn i valgkampen? Professor Ljubisa Rajic sa til Dagbladet i går at myndighetene bruker dette mot opposisjonen.

God timing

- Jeg tror det er rett hjelp til rett tid og på rett plass. Dette vil hjelpe oss å vinne. Folk er skeptiske, men nå vet de at vi har fått olje, vi har fått stipendier til studenter fra Norge. Vi vet vi har venner i Norge.

- Det ville ha vært noe helt annet om det var USA eller Storbritannia som først kom oss til hjelp, sier Dinkic.

Jagland har lovet 135 millioner kroner i støtte til overgangen til demokrati i Jugoslavia, dersom opposisjonen vinner.

Viktig valg

Kostunica er opposisjonens samlende kandidat, og ligger foran Milosevic på meningsmålingene.

- Den føderale presidenten har lite makt. Vil ikke Milosevic og hans støttespillere uansett fortsette å styre?

- Nei. Vi regner med at dersom Milosevic taper, så splittes Sosialistpartiet. Det er allerede på gang. Med tap er Milosevic ute, han kan ikke gå nedover på rangstigen, sier Mladjan Dinkic.