Kommer til Norge i bur

BERLIN (Dagbladet): Trolig plassert i et bur vil heroinkongen Princ Dobroshi (34) om få dager lande i Norge, vel tre og et halvt år etter at han rømte fra Ullersmo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk og tsjekkisk politi forbereder nå overføringen, som vil skje med chartret spesialfly.

- Den vil bli gjennomført om kort tid. Det kan jeg bekrefte. Aksjonen er meget vanskelig og må selvfølgelig foregå under strengeste hemmelighold, sier sjefen for det tjekkiske narkotikapolitiet, oberstløytnant Jiri Komorous.

Han vil ikke kommentere opplysninger om at Norges mest ettersøkte narkoforbryter vil bli plassert i et bur under flytransporten til Norge.

Også politiinspektør Odd Berner Malme ved Oslo politikammers etterretningsseksjon bekrefter at utleveringen av Princ Dobroshi er nært forestående. I Norge må kosovoalbaneren fortsette soningen av fengselsstraffen på 14 år.

Nytt fluktforsøk?

Men politiet frykter at Princ Dobroshis medsammensvorne vil prøve å befri ham før han kommer så langt.

I vår avslørte tsjekkisk politi en plan der Princ Dobroshi skulle skytes fri fra varetekt.

- Flere hundre tusen tyske mark var samlet inn for å finansiere operasjonen. Vi fikk kjennskap til aksjonen før den kunne settes ut i livet, sier oberstløytnant Komorous. Sikkerhetstiltakene ble innskjerpet etter avsløringen.

Princ Dobroshi regnes som en av de farligste innen hele den europeiske narkogeskjeften. Han kontrollerte nærmere 80 prosent av all heroin-smugling til Norge og Skandinavia.

Princ Dobroshi ble oppsporet av politispanere i Praha, selv om han har spandert over 150000 kroner på en plastisk operasjon mens han har vært på rømmen.

Narkopenger til UCK

En stor del av inntektene fra Dobroshis narkohandel skal ha gått til våpeninnkjøp til den kosovoalbanske UCK-geriljaen. I hans leilighet i Praha ble det funnet bevis for at han hadde bestilt et avansert rakettsystem til geriljaen.

Tysk politi har beregnet at kosovoalbanere i Tyskland årlig sender over fire milliarder kroner hjem, penger som både blir samlet inn i eksilmiljøene og som skriver seg fra narko-smugling og menneskehandel.

- Albanske bander har fortrengt kurdere fra kontrollen med narkosmuglingen til Europa, skrev det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel i går.