Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kommer uansett hva politiet sier

Flykikkere vil lure seg inn på Gardermoen for å ta bilder av Air Force One.

FLYNERDENES VÅTE DRØM: Å få tatt et eget bilde av den amerikanske presidentens fly, til alt overmål på norsk jord, er det største av alt for mange flyentusiaster. Arkivfoto: SCANPIX
FLYNERDENES VÅTE DRØM: Å få tatt et eget bilde av den amerikanske presidentens fly, til alt overmål på norsk jord, er det største av alt for mange flyentusiaster. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Flere hundre flyentusiaster ønsker å se presidentflyet Air Force One i Norge om ei uke, men politiet har gitt klar beskjed om at området som blir avsperret på Gardermoen under Obamas besøk er så stort at det ikke skal være mulig å få fri sikt utenfra.

En egen treplattform bygd for flyspotterne på vestsiden av rullebanen og en jordvoll mange av dem bruker til vanlig, vil være helt utelukket. Men politiet kan få sin fulle hyre med å holde folk unna sikkerhetssonen.

- Det er synd vi ikke får et sted å stå, for eksempel med en egen politivakt. Reaksjonene er delte. Noen respekterer kravet til sikkerhet, mens flere vil trosse politiet og komme seg inn for å få bilder, både via skogen og andre steder. Det kommer uansett mye folk til Gardermoen, det er helt sikkert, sier Hans Olav Nyborg i Norsk spotter- og flyentusiastforening (NSFF) til Dagbladet.

- Fotograferer uansett
Foreningen teller rundt 450 medlemmer, både iherdige flyfotografer og folk som bare kikker eller fører detaljerte registre over flyene.

«Jeg skal brenne løs mot Secret Service, President Obama og flyene hans........med kamera!», skriver en flykikker på et av miljøets nettforum.

«Flyet skal nå bli sett og fotografert uansett hva polti sier», skriver en annen tilreisende, og får støtte fra flere:  «Er det noen som greier å ta bilder på OSL så er det oss. Secret service bør heller rådføre seg med oss, enn å jage oss bort»

Flykikkerne var i ekstase da fredspristildelingen ble kjent i oktober - ikke på grunn av Obama - men av tanken på å få se en av de to modifiserte 747-200B-maskinene som har kallesignal Air Force One når presidenten er ombord, i tillegg til de enorme Galaxy-transportflyene som frakter limousiner, helikoptre og annet tungt utstyr.

Nå ser det altså mørkt ut for entusiastene.

- Flere snakker om å fly over til Gardermoen fra utlandet for å prøve å være i en terminal med utsyn på tidspunktet Air Force One kommer. Dette overgår alt, et bilde av det flyet henger nok høyest av alt man kan få til samlingen, sier Nyborg.

- Fraråder på det sterkeste
Foreningslederen understreker at politiet har beklaget situasjonen overfor entusiastene, og at NSFF fraråder å bryte noen regler eller politisperringer i bildejakten.

TIDKREVENDE HOBBY: I Norge teller flykikkermiljøet flere hundre personer. Arkivfoto: NINA HANSEN
TIDKREVENDE HOBBY: I Norge teller flykikkermiljøet flere hundre personer. Arkivfoto: NINA HANSEN Vis mer

- Akkurat den dagen tror jeg veien er kort til baksetet på en politibil, sier Nyborg, noe politiet bekrefter:

- Jeg vil på det sterkeste fraråde at noen prøver seg på noe slikt. Vi opererer med et høyt sikkerhetsnivå, og de som ikke forholder seg til politiets anmodninger må forvente å ta konsekvensene av det, sier stabssjef Hans Holmgrunn ved Romerike politidistrikt.

Han har mye av ansvaret for presidentens sikkerhet ved Gardermoen, og konstaterer at beredskapen er svært omfattende.

- Særlig i bestemte tidsrom blir flyplassen sperret av så det ikke blir folk i områder med innsyn mot rullebanen, det er nødvendig av sikkerhetsmessige hensyn, sier Holmgrunn.

LES OGSÅ: Flyforbud i 74 kilometers radius

Luftfartstilsynet og Oslo lufthavn bedyrer at verken Air Force One-landingen om kvelden 9. desember, avreisen 11. desember eller de tre døgn lange restriksjonene i luftrommet over Østlandet vil føre til større forsinkelser for vanlige passasjerer.

- Det vil bli begrenset sjenanse om i det hele tatt noe for ordinær flytrafikk, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn.

MASTODONT: Også militære C-5 transportfly er ventet til Gardermoen sammen med Air Force One.
MASTODONT: Også militære C-5 transportfly er ventet til Gardermoen sammen med Air Force One. Vis mer
503 Service Unavailable
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media