- Kommer vel ikke nærmere korrupsjon i Norge

Advokat Mette Yvonne Larsen om Frp-politiker Morten Wolds press mot barnevernet på vegne av bekjent.

BARNEVERNKRANGEL: Advokat Mette Yvonne Larsen representerer barnevernet i Modum kommune. Hun reagerer sterkt på at Morten Wold prøvde å få kommunen til ikke å anke en dom i en konkret barnefordelingssak. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet/Scanpix
BARNEVERNKRANGEL: Advokat Mette Yvonne Larsen representerer barnevernet i Modum kommune. Hun reagerer sterkt på at Morten Wold prøvde å få kommunen til ikke å anke en dom i en konkret barnefordelingssak. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Mette Yvonne Larsen representerer barneverntjenesten i Midt-Buskerud som dekker Modum kommune. Hun sier at de følte seg presset av stortingsrepresentant Morten Wold (Frp) da han henvendte seg til kommunen og truet med negativ presseomtale dersom barnevernet anket en dom.

- Jeg oppfatter det helt klart slik at Morten Wold ønsket å påvirke utfallet av denne saken. Han ønsket at vi ikke skulle anke denne dommen. Det er veldig alvorlig, sier hun.

Larsen synes det er ekstra ille at Wold grep inn i saken på vegne av en gammel bekjent.

- Wold har ingen ting med å mene noe om en sak som dette. Når han til og med kjenner den aktuelle personen som er part i saken kommer man vel ikke nærmere korrupsjon i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Wold mot barnevernet

Anket Dommen er nå blitt anket, så Wold nådde ikke fram med sin henvendelse til kommunen.

- En mer uerfaren barnevernsleder kan bli engstelig i en sånn situasjon. De som jobber i barnevernet lever under et stort press, sier Larsen.

Hun mener at politisk innblanding slik som Wold forsøkte på, kan gå ut over barna ved at barneverntjenesten blir for tilbakeholdene eller blir engstelige for å ta kontroversielle valg.

- Når Morten Wold gjør slikt blir det uro i rekkene i barnevernet. De blir engstelige for å ta grep fordi de er redde for å få kritikk, sier hun.

Angrer ikke Wold avviser påstander om korrupsjon fra Larsen.

- Når du bor på et lite sted, kjenner de fleste hverandre. Jeg har ingen private relasjoner til personen i saken, men jeg vet hvem det er.  Dersom man som lokal folkevalgt ikke kan engasjere seg i saker som omhandler folk man har kjennskap til, vil lokaldemokratiet stoppe opp. Det er klare regler for spørsmål om habilitet, sier han.

På spørsmål om han angrer på at han skrev eposten, svarer han slik:

- Da jeg engasjerte meg i barnevernssaker sist sommer ble jeg advart fra flere hold om at det gjør man ikke ustraffet. Noen må stå opp som ombudsmenn for folk flest.

Barnevernstorm
Det har i sommer vert kontroverser rundt barnevernet i Midt-Buskerud. En tidligere barnevernsansatt i kommunen varslet om et overivrig barnevern, noe som har fått stor omtale i lokalmediene.

- Barnevernet i Modum har i alle saker som er ført for retten fått fullt medhold. Det er et profesjonelt og godt barnevern, men de lider av mangel på ressurser, sier Larsen.

Hun mener at Wold som lokalpolitiker også har et ansvar for de andre partene i denne konkrete konflikten. Foreldrene er ikke fratatt omsorgen, men striden står om omfanget av samvær.

- Men er det ikke bra med engasjerte politikere som er ombudsmenn for folket?

- Morten Wold er stortingsrepresentant og Stortinget gir lovene. De utøver ikke lovene. Det er et poeng at lovgiver ikke skal påvirke hvordan lovene utøves. Det er forvaltningens og domstolenes oppgave. I dette tilfellet er saken i domstolene og stortingsrepresentant Wold har som mål at en dom ikke blir anket. Det er graverende, sier Larsen.

Hun mener det er helt uinteressant om Wold har lest dommen eller ei.

- Dette er en politisk skandale og Frp er et regjeringsparti. De kan ikke lenger være noen løse kanoner. Det er de som skal styre landet, sier hun.

Kompetent
Wold medgir overfor at han ikke har barnevernfaglig kompetanse. Likevel sender han en e-post der han kritiserer barnevernets faglige vurdering, og kommer med sine egne vurderinger.

- Siden du ikke har barnevernfaglig kompetanse — hva er det som gjør deg spesielt egnet til både å kritisere og rådgi barnevernet på deres fagfelt?

- Lokalpolitikere må mene noe om et bredt spekter av saker. Det kan gjelde veiutbygging, sykehjemsdrift og skoler — uten at man nødvendigvis har områdefaglig kompetanse. Det kalles demokrati, sier Wold.

Wold understreker at barnevernet alltid skal tenke på barnets beste.

- Så vil det i enkeltsaker kunne være uenighet om hva det er. Det jeg på bakgrunn av mange henvendelser rundt barnevernet i Midt-Buskerud har fremsatt kritikk imot, er at det går prestisje i saker, at folk møtes med lite empati og forståelse, at henvendelser ikke besvares og at kompetente familiemedlemmer i flere saker ikke har fått overta omsorgen for barn som skal omplasseres, sier han.

Presset: Slik avsluttet Morten Wold sitt brev til rådmannen i Modum kommune.
Presset: Slik avsluttet Morten Wold sitt brev til rådmannen i Modum kommune. Vis mer