Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommisjon vil legge ned tingretter over hele landet

Domstolskommisjonen vil kutte antall tingretter fra 60 til 22. KrF: - Uaktuelt å støtte massenedleggelse.

Vesterålen tingrett i Sortland.
Foto: André Lorentsen / NTB Scanpix
Vesterålen tingrett i Sortland. Foto: André Lorentsen / NTB Scanpix Vis mer

- Det er uaktuelt for KrF å støtte Domstolskommisjonens forslag til framtidig strukturendring, slår justispolitisk talsmann Geir Toskedal i KrF fast overfor NTB.

Dermed er det lite trolig at forslaget som foreløpig ligger på bordet vil få flertall i Stortinget.

Geir Toskedal (KrF). Her under det ekstraordinære fylkesårsmøtet før KrF besluttet å gå inn i regjering i fjor. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Geir Toskedal (KrF). Her under det ekstraordinære fylkesårsmøtet før KrF besluttet å gå inn i regjering i fjor. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer

Så langt har også Ap og Sp varslet at de er imot tiltakene i kommisjonens rapport. Forslaget innebærer at man går fra 60 til 22 tingretter og halverer antall rettslokaler.

- Det er viktig med en faglig og politisk debatt om domstolenes arbeidsvilkår, men kravet til fagmiljø og robusthet må kunne løses på andre måter enn ved en massenedlegging av tingretter rundt om i landet, sier Toskedal.

- Handler om kvaliteten

Tirsdag overleverte kommisjonen, som har vært ledet av Oslo-sorenskriver Yngve Svendsen, sin første delrapport til justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp).

Forslaget om å halvere antall rettssteder vil bety at kvaliteten i domstolene heves, mener leder Sven Marius Urke i Domstolsadministrasjonen.

Urke, som selv sitter i kommisjonen som har foreslått å halvere antall rettssteder fra 60 til 27 og fjerne to av tre tingretter, gir ikke uventet sin fulle støtte til forslaget.

Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen, under et seminar i 2016.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Sven Marius Urke, direktør i Domstoladministrasjonen, under et seminar i 2016. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- Vi er på for mange steder til å få til den kvaliteten og effektiviteten vi bør ha, sier Urke til NTB.

- Dette handler om kvaliteten på domstolene. Det er viktig for brukerne at man har noenlunde samme tilbud over hele landet. Da trengs det et visst faglig miljø. Med den strukturen vi foreslår nå, kan alle domstolene behandle alle typer saker, påpeker han.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet har allerede varslet kamp i Stortinget om forslaget.

- Helt utrolig

- Det er helt utrolig det regjeringen har satt i gang. Jeg har nesten ikke ord, sier en opprørt Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NTB, og forklarer:

- Ut ifra et direktørperspektiv skjønner jeg at det er lettere å ha færre å styre over, færre sorenskrivere der ute. Men er det et mål at man skal klumpe staten sammen til noen få steder? Eller vil man at rettsstaten skal utvikles over hele landet?

Urke advarer på sin side om å gjøre saken til gjenstand for et politisk spill.

- Vi må tenke på hva som er bra for brukerne av domstolene, og ikke andre hensyn, sier han.

- Dette er en ekspertanbefaling

Høyres justispolitiske talsperson, Peter C. Frølich, reagerer på at opposisjonspartiene Sp og Ap har skutt ned forslaget allerede før rapporten ble lagt fram.

Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich på Høyres landsmøte.
Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
Stortingsrepresentant Peter Christian Frølich på Høyres landsmøte. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

- I stedet for å avvise alt på autopilot, vil Høyre jobbe grundig med rapporten. Det fortjener domstolene som har jobbet hardt i to år med dette, sier han.

Han viser til at domstolene selv ønsker endringer.

- De rapporterer om mer krevende saker enn før og må moderniseres. Det vi får i dag er en ekspertanbefaling, ikke en politisk konklusjon. Vi politikere må ta mange hensyn og det er ikke sikkert at dette er den endelige fasiten, sier han.

Vil vente på andre delrapport

Foreløpig har Domstolkommisjonen lagt fram sin første delrapport som handler om struktur og organisering. Både Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Arbeiderpartiet har varslet at de ikke vil støtte forslaget.

Neste år kommer andre del, som blant annet skal se på uavhengigheten, digitaliseringen og oppgavene til domstolene. Ap og Sp har bedt om at regjeringen venter på andre delrapport før saken bringes inn for Stortinget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media