Kommisjonen: - Må til Breiviks barndom for å finne svar

«Personlighetsforstyrrelser starter i barne- og ungdomsalder», heter det i brevet fra Den rettsmedisinske kommisjon. I brevet opprettholdes kritikken mot rapporten som finner Breivik strafferettslig tilregnelig.

LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat
LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DRK kan ikke se at det i premissene er redegjort godt nok for om observanden fra barne og/eller ungdomsalder har hatt dypt innarbeidede og vedvarende atferdsmønstere som er kommet til uttrykk igjennom rigide reaksjoner på et bredt spekter av personlige og sosiale situasjoner.»

Kommisjonen mener altså at en fullgod vurdering av Anders Behring Breiviks psyke ta hensyn til terroristens barne- og ungdomsår.

Det har ikke rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas gjort i tilstrekkelig grad, mener Den rettsmedisinske kommisjon (DRK). Det vil derfor fortsatt være tvil rundt rapporten som finner Anders Behring Breivik tilregnelig, og tvilsomt om retten kan lene seg på denne alene for å begrunne en dom som finner terroristen tilregnelig.

«Personlighetsforstyrrelser er utviklingstilstander som starter i barne- og ungdomsalder, og som vedvarer inn i voksen alder», skriver kommisjonen, og peker dermed tilbake til Breiviks oppvekst på Oslo vest for å finne svaret på terroristens psyke.

Så langt har ikke Breiviks barndom vært noe særskilt tema under rettssaken. Breivik har også signalisert at han ikke ønsker fokus på denne tiden, men mener at han har hatt en «helt normal barndom».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer