Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommisjonen: - Må til Breiviks barndom for å finne svar

«Personlighetsforstyrrelser starter i barne- og ungdomsalder», heter det i brevet fra Den rettsmedisinske kommisjon. I brevet opprettholdes kritikken mot rapporten som finner Breivik strafferettslig tilregnelig.

LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat
LIBERAL OPPVEKST: I avhør har Breivik oppsummert barndommen som helt vanlig i en middelklassefamilie. Overfor politiet har drapsmannen sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer». Dette bildet er tatt i barneåra. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«DRK kan ikke se at det i premissene er redegjort godt nok for om observanden fra barne og/eller ungdomsalder har hatt dypt innarbeidede og vedvarende atferdsmønstere som er kommet til uttrykk igjennom rigide reaksjoner på et bredt spekter av personlige og sosiale situasjoner.»

Kommisjonen mener altså at en fullgod vurdering av Anders Behring Breiviks psyke ta hensyn til terroristens barne- og ungdomsår.

Det har ikke rettspsykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas gjort i tilstrekkelig grad, mener Den rettsmedisinske kommisjon (DRK). Det vil derfor fortsatt være tvil rundt rapporten som finner Anders Behring Breivik tilregnelig, og tvilsomt om retten kan lene seg på denne alene for å begrunne en dom som finner terroristen tilregnelig.

«Personlighetsforstyrrelser er utviklingstilstander som starter i barne- og ungdomsalder, og som vedvarer inn i voksen alder», skriver kommisjonen, og peker dermed tilbake til Breiviks oppvekst på Oslo vest for å finne svaret på terroristens psyke.

Så langt har ikke Breiviks barndom vært noe særskilt tema under rettssaken. Breivik har også signalisert at han ikke ønsker fokus på denne tiden, men mener at han har hatt en «helt normal barndom».

- Krevende Anders Behring Breivik kom i kontakt med psykiatrien allerede under første halvdel av 1980-årene.

En av psykiaterne som observerte Breivik og hans familie da han var fire år, er innkalt som vitne i terrorrettssaken.

Dagbladet kjenner til vurderingene som ble gjort av psykiaterne da Breivik var tre-fire år.  Allerede i 1981 ville Breiviks mor at sønnen skulle i et «weekendhjem» to helger i måneden. Moren var sliten, og sa at sønnen var krevende.

Ordningen ble imidlertid avsluttet fordi Breiviks mor mente at det ikke passet for ham, ifølge rapporter.

Da Breivik var fire år, i februar 1983, ble familien observert på Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri (SSBU)

- Avvergende smil Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik da ble beskrevet som et «litt engstelig, kontaktavvergende og passivt barn, som hadde et mekanisk forsvar med rastløs aktivitet og et avvergende smil».

I sluttevalueringen fra SSBU heter det at han hadde dårlig lekeevne, samt menglet fantasi og innlevelse.

TO PAR - TO KONKLUSJONER: De psykiatrisk sakkyndige. F.v. Torgeir Husby og Synne Sørheim, som i den første rapporten konkluderte med at Breivik er strafferettslig utliregnelig. Til høyre psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som konkluderte med at Breivik er strafferettslig tilregnelig. Den rettsmedisinske kommisjon har stilt flere kritiske spørsmål til rapporten fra Aspaas og Tørrissen, og opprettholder sine innvendinger i et brev til Oslo tingrett i dag.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TO PAR - TO KONKLUSJONER: De psykiatrisk sakkyndige. F.v. Torgeir Husby og Synne Sørheim, som i den første rapporten konkluderte med at Breivik er strafferettslig utliregnelig. Til høyre psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som konkluderte med at Breivik er strafferettslig tilregnelig. Den rettsmedisinske kommisjon har stilt flere kritiske spørsmål til rapporten fra Aspaas og Tørrissen, og opprettholder sine innvendinger i et brev til Oslo tingrett i dag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Rollelek appellerer ikke til ham på en aldersadekvat måte. I butikklek er det for eksempel kassaapparatets funksjon som er interessant, ikke leken rundt det. Han virker overraskende ukjent med «på-lissom-lek», heter det i oppsummeringen.

- Han har vanskelig for å uttrykke seg emosjonelt; språket er godt utviklet, men han forblir passiv i lek, heter det videre.

Psykologene mente det var fare for alvorlig skjevutvikling og mente det var grunnlag for fosterhjemsplassering.

- Liberal oppvekst Breivik har tatt til motmæle mot denne oppsummeringen:

- Jeg har alltid vært kreativ og initiativrik. Kommentaren stammer fra da jeg var fire år og er ikke representativ, har han forklart til politiet.

Overfor politiet har Breivik sagt at han hadde en «liberal oppvekst med veldig frie rammer».

DREPTE 77: Anders Behring Breivik fotografert i retten i går.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
DREPTE 77: Anders Behring Breivik fotografert i retten i går. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Breiviks mor har i avhør sagt at sønnen utviklet seg normalt og hadde en trygg og god oppvekst. Hun mener psykologen i barnevernet i sin tid konkluderte feil.

Lille julaften 1994 ble Breivik stoppet av politiet på Oslo S med 43 spraybokser i bagen, etter at han hadde vært i Danmark. Han hadde dratt uten å si fra til moren. Politiet fant ut at han hadde blitt tatt for tagging to ganger tidligere - og ringte barnevernvakta.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling