SKAL LEGGE FRAM BEVIS:  Advokat Arvid Sjødin (t.v.) skal legge fram det kollega Sigurd Klomsæt betegner som DNA-bevis på at det bare var en gjerningsmann i Baneheia. I dag gikk Klomsæt til angrep på Undersøkelseskommisjonens "unnfallenhet". FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, SCANPIX.
SKAL LEGGE FRAM BEVIS: Advokat Arvid Sjødin (t.v.) skal legge fram det kollega Sigurd Klomsæt betegner som DNA-bevis på at det bare var en gjerningsmann i Baneheia. I dag gikk Klomsæt til angrep på Undersøkelseskommisjonens "unnfallenhet". FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN, SCANPIX.Vis mer

- Kommisjonen har ikke løftet en finger

Advokat med tordentale i Oslo tingrett mot Baneheia-behandling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Viggo Kristiansen (32), som ble dømt til 21 års forvaring for voldtekt og drap i Baneheia i Kristiansand, har nå for femte gang krevd at hans sak blir behandlet av Gjenopptakelseskommisjonen.

Det skjedde etter at Kristiansens søksmål mot kommisjonen var berammet - den første søksmålet av sitt slag etter at kommisjonen ble opprettet i 2004.

Derfor spurte tingrettsdommer Torstein Hellesnes i Oslo tingrett i formiddag om det ville være formålstjenlig å utsette saken - «for å slippe å høre om snøen som falt i fjor», etter hans egen ordbruk.

Verken Viggo Kristiansens advokat Sigurd Klomsæt eller advokat Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten hadde noe i mot at den fem dager lange saken ble kjørt i gang.

- Dere har ikke løftet en finger Dermed fikk dommeren og resten av rettssalen høre mye nettopp om snøen som har falt siden Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble funnet voldtatt og knivdrept i Baneheia 19. mai 2000.

Søksmålet gjelder om Gjenopptakelseskommisjonen har gjort jobben sin og aktivt oppsøkt nytt arbeid med saken de fire gangene Viggo Kristiansen har fått avslått ny behandling.

- Med all mulig respekt, dere har ikke løftet en finger, sa advokat Sigurd Klomsæt og rettet pekefingeren mot seniorrådgiver Magne Svor i kommisjonen. Han bistår statsadvokat Kine Steinsvik under saken i Oslo tingrett.

- Tortur i avhør Og Klomsæt dro opp både momenter og personer som han mener har sviktet under den gamle etterforskningen og rettssaken mot Viggo Kristiansen.

Og som han mener kommisjonen skulle ha gjort adskillig mer for å sjekke ut på egen hånd.

-  IKKE LØFTET EN FINGER:  Seniorrådgiver Magne Svor fikk en skyllebøtte på vegne av Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo tingrett i formiddag - her sammen med advokat Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten. 
Foto: Aleksander Andersen / Scanpix
- IKKE LØFTET EN FINGER: Seniorrådgiver Magne Svor fikk en skyllebøtte på vegne av Gjenopptakelseskommisjonen i Oslo tingrett i formiddag - her sammen med advokat Kine Steinsvik hos Regjeringsadvokaten. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix Vis mer

- Viggo Kristiansen er blitt utsatt for torturlignende avhørsmetoder, DNA-materiale er destruert, bevismateriale er fjernet, og en av de sakkyndige har tilpasset sine forklaringer til politi og påtalemyndigheters teori om at det var to skyldige i saken, var blant anklagepunktene fra advokat Sigurd Klomsæt i retten i formiddag.

- Ikke DNA fra to menn Hans medforsvarer Arvid Sjødin skal seinere i uka redegjøre for nye tolkninger fra det samme DNA-laboratoriet i Spania, som i følge en sakkyndig skal ha vist at Jan Helge Andersen ikke var aleine om de grufulle handlingene.

Andersen ble dømt til 19 år fengsel.

Han har innrømmet voldtektene og drapene og samtidig forklart at Viggo Kristiansen var med.

32-åringen har hele veien nektet. Forsvarerne mener at DNA-analysene bare stammer fra en mann.

 - SNØEN SOM FALT I FJOR:  Tingrettsdommer Torstein Hellesnes spurte først partene om søksmålet i Oslo tingrett i dag burde utsettes - fordi Viggo Kristiansen har krevd sin sak gjenopptatt for femte gang. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN/SCANPIX.
- SNØEN SOM FALT I FJOR: Tingrettsdommer Torstein Hellesnes spurte først partene om søksmålet i Oslo tingrett i dag burde utsettes - fordi Viggo Kristiansen har krevd sin sak gjenopptatt for femte gang. FOTO: ALEKSANDER ANDERSEN/SCANPIX. Vis mer