- Kommisjonen kan være påvirket av kritikken de har fått

Advokat Frode Sulland påpeker at Den rettsmedisinske kommisjon ble kritisert etter den første Breivik-rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den rettsmedisinske kommisjon ber de sakkyndige bak den andre rapporten om Anders Behring Breivik om å utferdige en tilleggserklæring.

Sulland mener Den rettsmedisinske kommisjon (RMK) kan være påvirket av kritikken som kom etter den første sakkyndigrapporten i terrorsaken, der kommisjonen ikke hadde noen innvendinger mot Synne Sørheim og Torgeir Husbys arbeid.

- Det er ganske vanlig at retten ber om en tilleggserklæring, sier Sulland.

- Men det at kommisjonen kommer med dette kan bety at de tar inn over seg den kritikken som kom etter den første rapporten, mener den erfarne advokaten.

Kjell Fredrik «Freddy» Lie mistet en av sine døtre på Utøya. Hans andre datter ble skadd. Lie følger saken i Oslo tingrett.

KAN VÆRE PÅVIRKET: Advokat Frode Sulland tror Den rettsmedisinske kommisjonen kan være påvirket av kritikk de tidligere har fått. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
KAN VÆRE PÅVIRKET: Advokat Frode Sulland tror Den rettsmedisinske kommisjonen kan være påvirket av kritikk de tidligere har fått. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Det er bra at de gjør et skikkelig arbeid. Dette er et av spørsmålene jeg ikke har fått svar på, sier han til Dagbladet.

Kritisk Psykiater Pål Grøndahl sier at i saker der det mangler en åpenbar diagnose må kommisjonen be om en tilleggserklæring.

- Det virker på meg som om en test er blitt besvart strategisk, at observanden har gitt inntrykk av å være noe annet enn det han egentlig er. Det kan virke som om det er dette som ikke er drøftet godt nok i erklæringen, sier Grøndahl.

Nå må de to rettspsykiatrisk sakkyndige gjennomgå punkt for punkt kommisjonens anmerkninger, og svare på dem.

- Dette kan teoretisk endre konklusjonen de allerede har skrevet og levert, men dette er profesjonelle folk som helt sikkert gjør dette på beste måte, sier Pål Grøndahl.

Avdramatiserer Både forsvarer og aktorat avdramatiserer brevet fra RMK.

Svein Holden sier at statsadvokatene fikk en e-post i dag der kommisjonen ber om en tilleggserklæring. Inga Bejer Engh sier at dette ikke er unormalt, og heller ikke dramatisk.

Forsvarer Geir Lippestad sier at forsvarerne ikke har fått tid til å snakke med tiltalte om dette ennå. Forsvarerne vil avvente svarene som blir gitt i tilleggserklæringen.

- SVARER STRATEGISK: Det tror psykiater Pål Grøndahl. Foto: Håkon Eikesdal
- SVARER STRATEGISK: Det tror psykiater Pål Grøndahl. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Vi har forøvrig forståelse for at vi har fått to sakkyndige rapporter med avvikende konklusjoner. Dette er en komplisert sak, sier Lippestad.

VIL HA SVAR: Freddy Lie, som mistet en datter på Utøya. Foto: Erlend Aas / Scanpix
VIL HA SVAR: Freddy Lie, som mistet en datter på Utøya. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer