- Kommisjonen må ikke svekkes

Eks-justisminister Odd Einar Dørum advarer Storberget.

ADVARER STORBERGET: VesntresOdd Einar Dørum.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
ADVARER STORBERGET: VesntresOdd Einar Dørum. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Kommisjonen har alltid vært en uavhengig og viktig kritisk røst. Det er svært viktig at den røsten ikke svekkes. Det gjelder spesielt i en situasjon hvor regjeringen har valgt å foreta en massiv utvidelse av bruken av DNA som kriminalpolitisk virkemiddel, sier Dørum til Dagbladet.no.

Nylig avgått kommisjonsmedlem Randi Rosenqvist sa onsdag til Dagbladet.no at kontrollarbeidet av rettsmedisinsk sakkyndige vil fortsette som før, men at regjeringens kutt dramatisk vil begrense kommisjonens mulighet til å «trekke generelle konklusjoner», påpeke systemfeil og komme med offentlig kritikk.

- Det har hendt at kommisjonens røst har vært brysom for sittende statsråder, sier tidligere justisminister Dørum.

— Men jeg syns det er en viktig røst. Hele vårt liberale demokrati bygger på at det finnes uavhengige instanser som kan si i fra.

Dørum sier også han selv bør ta selvkritikk hvis kommisjonens forskrift er svak, i så måte at den ikke beskytter godt nok mot politisk overstyring.

- I så tilfelle få vi sørge for at kommisjonen er i stand til å gjøre jobben sin. Jeg trodde dette var noe vi var tverrpolitisk enige om i Norge.

- Storberget har tidligere vist at han ønsker åpenhet og debatt, som da han offentliggjorde informasjon rundt romavlytting. En slik holdning bør tilsi at han sørger for at kommisjonen gis mulighet til å bedrive offentlig debatt og refleksjon, sier Venstres Odd Einar Dørum.

Knut Storberget: - Jeg ønsker å bli kritisert

Andre Oktay Dahl: - Denne saken stinker