Kommunalminister Solberg vurderer å språkteste innvandrere

Erna Solberg kaster en brannfakkel inn i den norske innvandringsdebatten; hun vurderer å gå inn for obligatorisk språktest i norsk for alle innvandrere som søker om norsk statsborgerskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samme forslaget skapte voldsomt rabalder i den svenske valgkampen da Folkpartiet foreslo tilsvarende krav for svensk statsborgerskap. Partiet ble beskyldt for å åpne slusene for skaprasismen i Sverige, men gjorde samtidig et stort byks på meningsmålingene. Nå er kommunalminister Solberg forberedt på bråk her hjemme.

Kontroversielt

- Jeg vet at det er kontroversielt, men det er viktig at innvandrere som bor i Norge lærer seg norsk. Derfor har jeg tro på at en språktest knyttet til statsborgerskap kan være veien å gå. Det understreker at et norsk statsborgerskap medfører visse plikter, sier kommunalminister Erna Solberg til Dagbladet.

Juristene i Kommunaldepartementet vurderer nå saken. Et eventuelt forslag kommer i 2004 sammen med regjeringens opplegg for rett og plikt til norskopplæring. Her vil Solberg gå inn for 300 timer obligatorisk norskopplæring for alle innvandrere. Språktesten er tenkt som et mulig sanksjonsmiddel for å få alle til å møte opp på norskkurs.

Innvandrerkvinner

- Er det tvungen integrering regjeringen nå legger opp til?

- Både ja og nei. I dag er det for mange innvandrere som ikke kan norsk og derfor ikke kan delta i det norske samfunnet. Det gjelder ikke minst en del innvandrerkvinner. Jeg er ikke spesielt begeistret for å gi statsborgerskap og stemmerett til dem som på grunn av språkproblemer ikke kan følge med i norsk valgkamp og som spør mannen sin om hva de skal stemme, svarer Solberg.

Hun avviser at obligatorisk språktest kan ekskludere mange innvandrerkvinner fra statsborgerskap.

- En språktest vil sette strengere krav overfor familiene til å la alle delta på norskkurs, også kvinnene.

Unntak

Kommunalministeren har ikke bestemt seg for hvor omfattende en eventuell norsktest bør være, men er opptatt av at det må være rom for noe skjønn.

- Det kan bli aktuelt å frita innvandrere over en viss alder, og for dem som er analfabeter er det mulig at det holder med en muntlig samtale på norsk for å bestå prøven.

Hun hevder hennes utspill ikke er inspirert av Folkpartiets suksess med det samme forslaget, men at dette er noe som departementet har jobbet med en stund allerede. Solberg er imidlertid forberedt på at hennes innvandringspolitiske brannfakkel kan skape bråk innad i regjeringen.

- Det vil nok være litt ulik stemning for en slikt forslag i regjeringen, sier Erna Solberg.

SETTER KRAV: Det er viktig å understreke at et norsk statsborgerskap medfører visse plikter, mener Erna Solberg. Nå vurderer hun språktest for innvandrere som ønsker å bli norske statsborgere.