Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kommunalministeren våknet, gned seg i øya og tenkte «dette landet har altfor mange kommuner»

Irritert Solberg likte ikke Vedums sentraliserings-fleip.

UT MOT SENTRALISERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk hardt ut mot sentralisering under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UT MOT SENTRALISERING: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gikk hardt ut mot sentralisering under den muntlige spørretimen i Stortinget i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Erna Solberg (H) likte ikke Trygve Slagsvold Vedums sleivspark om sentralisering i spørretimen og kom med et skarpt svar til Sp-lederen.

Vedum var nok en gang opptatt av sentralisering da han stilte spørsmål til statsministeren.

- Når vi ser tilbake på perioden Høyre og Frp styrte Norge, kan en lett få inntrykk av at det hver statsråd gjorde da de sto opp om morgenen var å tenke «hva kan jeg sentralisere i dag?» begynte Vedum.

Legg ned, legg ned

Han listet opp en rekke områder hvor regjeringen sentraliserer.

- Justisministeren våknet, strakte seg og tenkte «er det ikke litt for mange lensmannskontorer i Norge? Jeg tror jeg får legge ned lensmannskontorene i distriktene»

- Helseministeren sto opp, pussa tennene og tenkte «det er for mange lokalsykehus. Jeg får legge ned sykehusene i distriktene.»

Videre skisserte Vedum hvordan landbruksminister, arbeids- og sosialminister, utdanningsminister og finansminister sto opp om morgenen og planla å sentralisere forvaltning og tjenester. Deretter lød avslutningen:

- Kommunalministeren våknet, gned seg i øya og tenkte «dette landet har altfor mange kommuner. Jeg vil ikke sette noe tall på det, men færre skal det bli!», sa Vedum, og lurte på om regjeringen vil være ærlig om at den vil bruke tvang i kommunesammenslåing i neste periode

Vil ha seg frabedt latterliggjøring

Solberg la ikke skjul på at hun ikke fant Sp-lederens spørsmål det minste morsomt.

- Jeg synes ikke man skal latterliggjøre andre i politikken. Det er mulig man synes det er morsomt, men jeg synes det er en utfordring hvis det ikke er god nok kvalitet på tjenestene, sa en tydelig irritert statsminister.

- Det våre statsråder tenker når de står opp, er hvordan kan jeg gjøre det bedre for innbyggerne i dette landet, lød det med ettertrykk fra Solberg.

Vedum svarte at regjeringen skyver svake grupper som funksjonshemmede foran seg, og at svaret på ethvert spørsmål er mer sentralisering.

Han fikk støtte fra sin parlamentariske leder Marit Arnstad, som mente det må være lov å påpeke politiske utfordringer med humor og glimt i øyet.

(NTB)

Hele Norges coronakart