Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunalsjef hyller fylkesmannes MC-nei

MC-klubben som ville bli trossamfunn, fikk avslag på søknaden.

<b>JUS:</B> MC-klubben Gremium søker nå om å bli registrert som trossamfunn der de skal tilbe tallet sju, som er klubbens symbol. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NES (Dagbladet): MC-klubben Gremiums søknad om å bli registrert som trossamfunn, ble i går avvist av fylkesmannen i Oslo og Akershus.

I søknaden som ble registrert i midten av juni kommer det fram at motorsykkelklubben skal tilbe tallet sju, som er klubbens symbol.

- Så bra, takk skal du ha, sier Arild Skogholt på telefon, når Dagbladet forteller han om fylkesmannens avgjørelse.

Skogholt er kommunalsjef i Nes kommune.

FORNØYD: Arild Skogholt, Kommunalsjef i Nes kommune, jobber hardt for å hindre det han mener er en kriminell motorsykkelgjeng i å slå seg ned i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FORNØYD: Arild Skogholt, Kommunalsjef i Nes kommune, jobber hardt for å hindre det han mener er en kriminell motorsykkelgjeng i å slå seg ned i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Det er en opplysning som er som forventet. Jeg er glad for fylkesmannens avgjørelse. Det betyr at MC-klubben ikke kan omgå plan- og bygningsloven, sier Skogholt.

Anker vedtaket

Frode Smestad er visepresident i Gremium MC og hadde heller ikke hørt om fylkesmannens avgjørelse da Dagbladet snakket med ham i går.

- Det overrasker meg ikke at vi blir motarbeidet, sier Smestad.

Visepresidenten vil samle mer informasjon om saken før han uttaler seg videre, men er sikker på en ting.

- Vi vil klage til kulturdepartementet.

Blir motorsykkelklubbens søknad godkjent, har de krav på støtte fra Nes kommune på Romerike, som i årevis har forsøkt å kaste klubben ut av klubbhuset på det lille stedet Haga.

- Ja, vi kommer til å søke om økonomisk støtte. Vi tror på tallet sju, sier Frode Smestad, visepresident i Gremium MC.

SJU: Frode Smestad er visepresident i Gremium MC. John Christian Elden er motorsykkelklubbens advokat. Her er de på trappa til det omstridte klubbhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SJU: Frode Smestad er visepresident i Gremium MC. John Christian Elden er motorsykkelklubbens advokat. Her er de på trappa til det omstridte klubbhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det var avisa Raumnes som meldte at klubben hadde søkt om å bli trossamfunn.

Kriminelt

Kripos definerer Gremium MC blant de såkalte 1%-klubbene, MC-klubber som politiet mener opererer på siden av loven. Kripos anser klubben som et organisert kriminelt nettverk.

Politiet har i samarbeid med kommunene i en årrekke kjempet mot MC-klubber for å hindre at de skal etablere seg land og strand rundt. Politiet frykter at hvis MC-klubber får etablere seg i rundt om kring i landet, så vil det gi grobunn for kriminalitet.

Politi

Gunnar Foseid er politimann i kommunen og har fulgt Gremium MCs etableringsførsøk nøye.

- Politiets ønske er at det ikke skal være en kriminell motorsykkelklubb eller en 1 %-klubb her i distriktet. Vi følger det skrivet som kom fra Politidirektoratet om bekjempelse av kriminelle MC-klubber, sier han.

Motorsykkelklubben har ikke begått kriminelle handlinger i Nes etter at de kom til bygda.

- Vår største bekymring er ikke ordensforstyrrelser eller at det begås kriminalitet inne i huset, men det er en overordnet tanke rundt 1 %-klubbene generelt og det de, etter politiets mening, står for, sier Foseid.

Gremium MC springer ut fra Tyskland og er relativt nyetablert i Norge.

- Vi er lovlydige borgere som kan vise fram rullebladet vårt i enhver sammenheng, sier Frode Smestad til Dagbladet.

Dagbøter

Etter at Akershus-kommunen gikk til aksjon for å sparke MC-klubben ut av huset, som ble kjøpt for 1,2 millioner i 2014, begynte den juridiske runddansen.

- Kommunestyret har vedtatt at vi ikke ønsker 1 %-klubber i Nes kommune, sier kommunalsjef Skogholt.

Da kommunen ba Gremium MC om å søke om bruksendring og klubben nektet, ble det innført dagbøter som i dag beløper seg til over 300 000 kroner.

Misjonshus

Klubben hyret så inn advokat John Christian Elden.

- Kripos og politiet har sagt at man skal være så kreativ man kan innen for jussen. Så da svarer man med å være så kreativ som mulig innenfor norsk lov, sier Elden til Dagbladet.

Visepresident i Gremium MC, Frode Smestad, sier at klubben har fått beskjed om huset bare kan brukes slik det opprinnelig var regulert til. Før klubben kjøpte huset på Haga, var det et misjonshus.

- Vi har opprettet vårt eget menighetssenter. Gremium misjonssenter, sier Smestad.

NABOER: Marith Abildgaard (69) og Harald Hansen (80) er naboer med klubbhuset. Paret har ingenting å klage på og har vært på fest med MC-gjengen i klubbhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NABOER: Marith Abildgaard (69) og Harald Hansen (80) er naboer med klubbhuset. Paret har ingenting å klage på og har vært på fest med MC-gjengen i klubbhuset. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Nabo

Ingen av naboene rundt klubbhuset som Dagbladet har snakket med, har noe å utsette på å ha motorsykkelklubben i nabolaget.

- Vi har aldri vært plaget av noen ting der nede, sier Marith Abildgaard (69), som bor noen hundre meter unna.

- Vi har blitt vist rundt i lokalet og har hatt en hyggelig prat med dem, sier Abildgaard.

Husets aller nærmeste nabo beskriver MC-klubben som stille og rolige folk.

Vedtak

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ble ferdig med sin saksbehandling Gremium MCs søknad på torsdag denne uka.

Vedtaket lyder slik:

«I avgjørelsen er det lagt avgjørende vekt på at vi ikke kan se at Gremium oppfyller vilkårene for å være et trossamfunn, da det ikke driver religiøs virksomhet, religiøs tro, dvs, troen på en gud eller kraft utenfor mennesket selv.»

Klubben har tre uker på seg til å klage på vedtaket.

- Jeg avventer resultatet av klagesaken, sier kommunalsjef Arild Skogholt.

Rekruttering

POLITI: Gunnar Foseid er politibetjent ved lensmannskontoret i Nes. Han følger instruksen fra Politidirektoratet om å motarbeide at 1 %-klubber får slå seg ned i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
POLITI: Gunnar Foseid er politibetjent ved lensmannskontoret i Nes. Han følger instruksen fra Politidirektoratet om å motarbeide at 1 %-klubber får slå seg ned i Nes. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Kripos ønsker ikke å kommentere denne saken spesielt, men viser til sin Trendrapport for 2016.

Der skriver politiet på generelt grunnlag at de mener personer i 1%-klubber er aktive på narkotikamarkedet flere steder i landet. De mener det ikke er uvanlig at annen kriminalitet som vold og trusler følger med i kjølvannet av dette.b

Politiet mener MC-klubbene oppretter støttegrupper i et ledd for rekruttering. De søker ofte unge og kriminelt belastede miljøer, ifølge politiet. De mener videre at klubbene utvider sine nettverk gjennom å tvinge andre miljøer, kunder eller personer som skylder dem penger eller tjenester til å støtte dem i deres kriminelle aktiviteter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!