Kommune dømt fortorpedo-innkreving

Litt vel iherdig skatteinnkreving i Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvalsund kommune i Finnmark brukte torpedo-metoder for å innkreve skyldig skatt fra en innbygger. Nå er kommunen dømt til å betale mannen 200 000 kroner i erstatning og dekke hans advokatutgifter på 94 000 kroner.

Mannen burde betale sin skatt, men kommunen kan ikke gjøre hva som helst for å få tak i pengene, fastslår retten.

-Kom med pengene!

Ved en anledning oppsøkte den kommuneansatte nærmest impulsivt et varesenter hvor han hadde funnet ut at den skatteskyldige jobbet. Der forlangte han å få utbetalt hele kontantbeholdningen i kassa, 9000 kroner, som et avdrag på mannens gjeld.

Han kvitterte på en håndskrevet lapp at pengene var utbetalt, skriver Finnmark Dagblad.

- En slik framgangsmåte ligger nærmere en innkrevingsmåte vanligvis beskrevet som «torpedovirksomhet», enn som offentlig virksomhet, heter det i dommen fra Hammerfest tingrett.

I retten vitnet også en annen bedriftseier og hevdet at den kommuneansatte nærmest drev personforfølgelse av arbeidsgiveren og den ansatte som skyldte penger til kommunekassa.

Venter med jubelen

Ordfører Ragnar Olsen i Kvalsund sier til Finnmark Dagblad at han ikke ser bort fra at dommen vil bli anket inn for lagmannsretten. Han vil ikke svare på avisas spørsmål om kommunen fortsatt driver med torpedovirksomhet for å inndrive skatt.

- Blir det ny runde i retten, kan det skrevne ord bli brukt mot oss, er alt ordføreren vil si.

Mannen som skyldte kommunen penger, men som vant fram og fikk erstatning i retten, vil også vente med å innkassere seieren til ankefristen har gått ut.