Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommune med juleinfo til sine syke gamle: Dere får ikke hjelp til å dusje i jula

Litt «juleinformasjon» fra hjemmesykepleien i Nord-Fron.

LITT UHELDIG: Nord-Frons ordfører Olav Røssum (Sp) sier til Dagbaldet at skrivet er utformet vel bastant, og at det er litt uheldig. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
LITT UHELDIG: Nord-Frons ordfører Olav Røssum (Sp) sier til Dagbaldet at skrivet er utformet vel bastant, og at det er litt uheldig. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Skrivet med «juleinformasjonen» fra den kommunale hjemmesykepleien i Nord-Fron kommune er smykket med en smilende julenisse, men beskjeden til brukerne er alt annet enn festlig: Det vil ikke bli tilbudt hjelp til dusj fra og med 23. desember til og med 1. januar.       

Ordføreren i Opplands-kommunen, Olav Røssum (Sp), sier til Dagbladet at skrivet er formulert vel bastant:  
 
- Det er nok litt uhelig. Det er ikke slik at brukere ikke skal få nødvendig hjelp til å dusje. Det er brukere som har faste dusjdager som faller på røde dager, og dusjdagene vil  da bli flyttet til en annen dag. Det er en tilpasning rundt høytida, sier han. 

- Vi er ikke firkanta Virksomhetsleder Åste Sandbu forteller at juleinformasjonen er sendt ut til kommunens over 100 hjemmesykepleie-brukere.

- Som det står i brevet, er dette gjort i henhold til serviceerklæringen vår, det det står at hjemmesykepleien kan bli redusert i ferier og høytider. Dette blir da avtalt med bruker. Endringen skyldes bemanning og slikt. I praksis betyr dette at brukere som har en fast dusjdag som for eksempel faller på første juledag, ikke får hjelp til å dusje da, sier Sandbu, som understreker at brukerne vil få besøk med pleie og stell som vanlig gjennom jula; det er bare dusjhjelpen som trappes ned. 

Også hun understreker at hjemmesykepleien vil være behjelpelig med å flytte på dusjdager som faller i perioden når tilbudet er redusert, slik at brukerne får dusjet før jul.    

- Og om noen har griset seg til og virkelig trenger en dusj i denne perioden, vil de selvsagt få hjelp til det. Vi er ikke mer firkanta enn det, legger hun til.

Virksomhetslederen forteller at dette er ikke første året tjenesten reduseres gjennom jula, og hun har ikke registrert noen klager verken tidligere eller nå. 

- Det ligger ikke noe dramatikk i dette, slik vi ser det, sier hun.
 
- Har ikke fått klager Ordføreren sier det samme: 

- Dette er ikke noe nytt nå. Dette er en praksis vi har hatt i mange år, og vi har aldri fått noen klager på det. Når høytida kommer, er det behov for å gjøre justeringer. Men bemanningen i år vil være den samme som tidligere år, sier Røssum.

I skrivet Dagbladet har fått tilgang til, opplyses det også at de som får ukedosetter med medisin vil få utlevert to dosetter uka før jul. Dosett er en oppbevaringsbeholder, produsert i plast, for å forenkle dosering av legemidler i form av tabletter eller kapsler.

Om dette sier Sandbu at dette blir vurdert for hver enkelt bruker. Brukere som ikke er i stand til å styre sin egen dosering, vil følges opp på vanlig møte også gjennom jula, forsikrer hun.

- Så firkanta er vi ikke, gjentar hun.    

LITT «JULEINFORMASJON»: Dette er informasjonen eldre i Nord-Fron kommune fikk fra den kommunale hjemmesykepleien før jul. Skjermdump: Dagbladet
LITT «JULEINFORMASJON»: Dette er informasjonen eldre i Nord-Fron kommune fikk fra den kommunale hjemmesykepleien før jul. Skjermdump: Dagbladet Vis mer