Kommune-Norge skeptiske til sammenslåing. Dobbelt så mange «nei» som «ja»

- Jeg vet at dette er noe av det vanskeligste man kan gjøre.

SAMMENSLÅING: Kommune-Norge er ikke like ivrige på å slå seg sammen som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner nok hadde håpet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMMENSLÅING: Kommune-Norge er ikke like ivrige på å slå seg sammen som kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner nok hadde håpet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fredag løper kommunenes frist ut for å gi beskjed om de ønsker sammenslåing eller ikke. Så langt er det dobbelt så mange «nei» som «ja».

De siste tallene viser at 127 kommuner har positivt vedtak om kommunesammenslåing, mens 264 har vedtatt å fortsette alene. Tross et stort antall nei-resultat, er kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) sterk i troen. Kommunereformen er på rett vei, mener han. Men han erkjenner at det er en krevende øvelse for lokalpolitikerne.

– Jeg gikk inn i dette etter å ha vært i politikken i mange år, og jeg vet at dette er noe av det vanskeligste man kan gjøre, sier Sanner til NTB.

Han har hatt «et uendelig antall møter» med ordførere, og fulgt mangt et kommunestyrevedtak på nett-TV. Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle sett ja-resultat på Jæren og på Romerike.

– Det er store regionale forskjeller. Det viser at dette er mer modent noen steder enn andre, sier han.

– Tar tid

Sanner hadde gitt kommunene frist til 1. juli med å fatte vedtak om frivillig sammenslåing. Så skal Fylkesmennene bruke tre måneder på å tegne kart med sine anbefalinger som skal danne grunnlaget for beslutninger i regjeringen og til sjuende og sist Stortinget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer