Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommune-Norge strømmer til børsen

Bergen, Tromsø, Bærum — stadig flere kommuner gjør som Oslo kommune og bruker børsen som finansieringskilde.

Geir Harald Aase:  Opplever at stadig flere kommuner vender seg mot Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen
Geir Harald Aase: Opplever at stadig flere kommuner vender seg mot Oslo Børs. Foto: Eivind Yggeseth, Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Kommune-Norge har økende investeringsbehov, samtidig som store beløp i kommunelån skal refinansieres. Finansavisen kan fortelle at flere kommuner strømmer til Oslo Børs.

Bredere investorbase - Mye tyder på at flere kommuner er på vei. Børsnotering gir tilgang til en bredere investorbase. Investorene i lånene ønsker at lånene skal være børsnoterte, og tilretteleggerne anbefaler kommunene notering, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs til Finansavisen.

Mens Bergen kommune noterte sitt første lån i november, debuterte Tromsø på Oslo Børs torsdag. I går noterte Bærum kommune sitt første lån.

Trenger mer penger - En av driverne er at livselskapene, som er viktig kjøpere av kommunelån, må forholde seg til Solvens II-reguleringen, som begrenser hvor mye de kan ha av unoterte lån, forteller Aase til Finansavisen.

Men det er langt fra bare regulatoriske krav som er årsaken. Kommunene trenger mer penger.

- Det er et økende lånebehov i kommune-Norge. I tillegg til at en rekke kommuner skal finansiere nye investeringer, har mange kommuner gamle lån som skal refinansieres, understreker Aase.

425 milliarder Nylig viste tall fra Kommunalbanken at kommuneforvaltningens samlede gjeld ligger på 425 milliarder kroner. Bankens beregninger viste at rundt 90 milliarder av denne gjelden må refinansieres neste 12 måneder.

Flere nyheter Sjefanalytiker om boligprisene: - Vi kan godt få et prisfall
Boligkjøperne har blitt mer kresne
Prisene på borettslagsboliger er uendret
- Beste hyttemarked på ti år

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media