- Kommune-Norge truer og presser utviklingshemmede

Utviklingshemmede har i prinsippet rett til å bo hvor de vil. I praksis blir mange truet til å bo der kommunen sier de skal bo.

Kjemper for å bestemme bosted: - Vi opplever at kommunene presser utviklingshemmede, og motarbeider deres rett til å bo hvor de vil, sier jurist Hedvig Ekberg i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). Her er utviklingshemmede Dag Olav Stensland (t.h.) sammen med NFU-leder Jens Petter Gitlesen (nr. 2 f.v.) og Dag Olavs foreldre - i bofellesskapet de ønsker ham vekk fra.  Foto: Tomas Alf Larsen
Kjemper for å bestemme bosted: - Vi opplever at kommunene presser utviklingshemmede, og motarbeider deres rett til å bo hvor de vil, sier jurist Hedvig Ekberg i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). Her er utviklingshemmede Dag Olav Stensland (t.h.) sammen med NFU-leder Jens Petter Gitlesen (nr. 2 f.v.) og Dag Olavs foreldre - i bofellesskapet de ønsker ham vekk fra. Foto: Tomas Alf Larsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): Det forteller jurist Hedvig Ekberg i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU). Organisasjonen bistår jevnlig utviklingshemmede og pårørende i konflikt med kommuner om retten til å bo i egen, selvstendig bolig. 

De siste tre åra opplyser NFU å ha klaget inn nærmere ti saker for fylkesmannen, som alle har handlet om retten til å bo hvor man vil. NFU har vunnet fram i alle, sier Ekberg. - Vi opplever at kommunene presser dem, og motarbeider deres rett til å bo hvor de vil. Kommunene truer med at de ikke kan yte gode nok tjenester. De skyver det faglige foran seg, sier Ekberg, og mener den såkalte Dag Olav-saken i Stavanger, omtalt i Dagbladet flere ganger i høst, er typisk.- Ble fratatt drømmetomta fordi han er utviklingshemmetTusenvis av støtteerklæringer etter at Dag Olav ble fratatt drømmetomtaStortingspolitiker: - Jeg føler meg lurt

Snart 20 000 tilhengere Sterkt utviklingshemmede Dag Olav Stensberg (25) ble tildelt kommunal selvbyggertomt, men fratatt denne igjen etter at kommunens levekårsavdeling hevdet det ville bli faglig og økonomisk uforsvarlig å la ham få flytte ut av et støre bofelleskap og inn i egen rekkehusleilighet. Saken er klaget inn for likestillings- og diskrimineringsombudet, som nå har opprettet sak overfor Stavanger kommune. Saken har også vakt et voldsomt folkelig engasjement, med snart 20 000 tilhengere på Facebook-sida Dag Olav skal ha tomten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer