Kommune-utgifter økes med 2,8 milliarder

Dyrt lønnsoppgjør og renteøkningen gjør at norske kommuner får 2,8 milliarder kroner i økte utgifter i år, mener Kommunenes Sentralforbund (KS). Men seksjonssjef Mads Rye i KS tror ikke at mange kommuner vil redusere sitt tjenestetilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tallene fra KS baserer seg på en lønnsvekst på 6,1 prosent. Tar man hensyn til de økte skatteinntektene som dette gir kommunene, blir det en økning i lønnsutgiftene med 80 millioner kroner mer enn budsjettert, ifølge KS.

Tallet kan være høyere, avhengig av hva kommunene får inn i økte skatteinntekter.

Pensjon

Den største regningen kommer fra pensjonsselskapene. Kommunal Landpensjonskasse, som tar hånd om to tredeler av alle pensjonsforpliktelsene for kommunene, har varslet at de skal øke pensjonspremien med 2,5 prosent.

- Hvis de andre kommunale pensjonskassene gjør det samme, vil det koste kommunene 1,7 milliarder kroner ekstra for inneværende år, sier seksjonssjef Mads Rye i kommuneøkonomiseksjonen i KS til NTB.

Rye sier at høstens renteøkning vil gi kommunene en ekstra utgift i år på 300-350 millioner kroner hvis rentenivået holder seg like høyt resten av året.

(NTB)