Kommuneadvokat anmeldt for innbrudd

Politiet henla saken og beskyldes nå for inhabilitet.

ANKLAGER: Kvinnens advokat, Fridtjof Piene Gundersen, mener saken oser av maktmisbruk og inhabilitet, blant annet fordi kommuneadvokaten tidligere jobbet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
ANKLAGER: Kvinnens advokat, Fridtjof Piene Gundersen, mener saken oser av maktmisbruk og inhabilitet, blant annet fordi kommuneadvokaten tidligere jobbet. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en betent barnefordelingssak tok barnas far og kommuneadvokaten seg inn og fotograferte mors hjem.

Bildene ble forsøkt framlagt for retten som bevis i kampen om barna, men lagmannsretten sa nei.
I kjennelsen fra Hålogaland lagmannsrett heter det at fotografiene er ervervet på en utilbørlig måte.

Lagmannsretten konkluderer med at kvinnen disponerte huset som sin faste bolig, og mener at det ikke kan tillegges vekt at eks-paret fortsatt eide eiendommen sammen.

Kjennelsen står i sterk kontrast til politiets vurdering. Kvinnen anmeldte kommuneadvokat Frode Karlsen i Harstad og barnas far for innbrudd, men politiet henla saken med begrunnelse i at far er medeier i boligen.

Påklager henleggelsen Mors advokat, Fridtjof Piene Gundersen, har påklaget henleggelsen til statsadvokaten.

Han mener saken oser av maktmisbruk og inhabilitet, blant annet fordi kommuneadvokaten tidligere jobbet i politiet.

- Min klient henvendte seg til politiet i Harstad, men politiet ville ikke engang ta imot hennes anmeldelse, opplyser Gundersen.

Med som vitne Kommuneadvokat Frode Karlsen har i en skriftlig redegjørelse forklart at han sammen med en annen ansatt i kommunen tok seg inn i mors bopel mens hun og barna var bortreist.

«Min rolle skulle være å bevitne hvilke gjenstander som ble fjernet fra bolig», forklarer Karlsen i en rapport, som ble sendt til den sakkyndige psykologen i barnefordelingssaken.

Kommuneadvokaten forklarer at han samme ettermiddag ble anmodet av far «om å skrive en uttalelse basert på de observasjoner og inntrykk jeg hadde etter vårt felles opphold på bopel, som for øvrig varte fra om lag kl. 1015 til 1205.»

Gjentatt krenkelse «Tungtveiende personvernhensyn tilsier generelt at domstolene ikke tillater bruk av fotografier tilveiebrakt på denne måte. Det vil kunne virke støtende og bruken vil være en gjentatt krenkelse av den eller de som er blitt utsatt for hemmelig fotografering», heter det i kjennelsen fra lagmannsretten, som påpeker at fotografiene i liten grad vil være egnet til å belyse mors omsorgsevne for barn.

- Min klient hadde disponert boligen alene i nærmere et halvt år da eksen og kommuneadvokaten brøt seg inn. At den ene gjerningsmannen er sameier i eiendommen, fritar ikke for straff. Lagmannsretten slår helt klart fast at boligen er hennes private sfære, sier advokat Fridtjof Piene Gundersen.

Gå sin gang Kommuneadvokat Frode Karlsen sier til Dagbladet at han ikke ønsker å kommentere beskyldningene om maktmisbruk og inhabilitet.

- Jeg registrerer ordbruken, men nå ligger klagen på henleggelsen hos statsadvokaten, så vi får la saken gå sin gang. Jeg har ikke behov for å si noe mer på det nåværende stadiet, sier Karlsen.

Politiet avstår også fra å gå inn på kritikken fra kvinnens advokat.

- Klagen på henleggelsen er nå til behandling hos statsadvokaten i Nordland. I den situasjonen vil det ikke være riktig av meg å kommentere saken, sier påtaleleder Kjetil Woldstad i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Totalt meningsløs Barnefarens advokat Ulf E. Hansen sier til Dagbladet at han sterkt beklager at man bruker politiets ressurser til å prøve å lage en straffesak av et helt bagatellmessig forhold.

- Min klient har gjort utallige forsøk på å hente ut personlige eiendeler fra eiendommen han er medeier i, men er blitt hindret av sin eks. Da hun dro på ferie, så han ingen annen mulighet enn å ta seg skånsomt inn i boligen. Politianmeldelsen er totalt meningsløs og fremsatt i forbindelse med en barnefordelingssak som nå er til behandling i lagmannsretten, sier Ulf E. Hansen.