KOMMUNEANSATT ANMELDT: En ansatt i Bergen kommune er anmeldt for underslag over flere år. Det kan dreie seg om flere millioner kroner.
FOTO: FREDRIK ERIKSEN (FRB)
KOMMUNEANSATT ANMELDT: En ansatt i Bergen kommune er anmeldt for underslag over flere år. Det kan dreie seg om flere millioner kroner. FOTO: FREDRIK ERIKSEN (FRB)Vis mer

Kommuneansatt i Bergen anmeldt for underslag

En kontoransatt i Bergen kommune er politianmeldt for økonomisk underslag. Det kan dreie seg om mellom fire og seks millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet):  Forsvarsadvokat Kai-Inge Gavle sier til Dagbladet at hans klient lider av spillavhengighet.

- Han har en doagnose som har navnet patologisk spillelidenskap. Dette er noe han har slitt med i mer enn 10 år. Han har levd et dobbeltliv og har skjult dette for familie og kolleger. Nå har det kommet som et sjokk for alle rundt ham, sier Gavle.

Kontoransatt Mannen, som er født i 1961, har hatt en stilling som kontoransatt i Bergen kommune. Der har hatt hatt muligheter for å gjøre økonomisk underslag.

- Det er foreløpig litt vanskelig å si hvor mye penger det er snakk om, men det kan dreie seg om mellom fire og seks millioner kroner. Vi bistår nå politiet med å få opplyst saken på best mulige måte, sier advokat Kai-Inge Gavle.

Han understreker at alle pengene som er underslått fra kommunen har gått til spill. Først gikk pengene med på automater. De siste åra har det gått i spill på internett.

- Han har bedt meg om å si at ingen penger er gått til egen berikelse. Alt har gått til spill, sier advokat Kai- Inge Gavle.

Underslaget kom for dagen gjennom interne kontrollrutiner som Bergen kommune har gjennomført.

Avskjediget Bergen kommune har gått til politianmeldelse og avskjediget den ansatte. Det skal ifølge kommunen ligge en personlig vanskelig situasjon bak underslaget.

Underslaget skal ha pågått i en periode på om lag 10 år.

- Bergen kommune har nulltoleranse på dette området og har de siste årene iverksatt en rekke tiltak for å forhindre økonomisk mislighold. Kommunen arbeider nå med å avklare hvordan det økonomiske underslaget har foregått og er opptatt av å få fram alle sider ved saken. Vi gjennomgår interne rutiner, sier Eva Hille, informasjonsdirektør i Bergen kommune.

Bergen kommune har bidratt til at den tidligere ansatte blir ivaretatt. Av hensyn til den pågående politietterforskningen, kan ikke Bergen kommune kommentere saken ytterligere.

Denne saken har ingenting å gjøre med korrupsjonssaken som er under etterforskning i Bergen.

Politiadvokat Anders Johnsen i Hordaland politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet at politiet har mottatt en anmeldelse mot en mann i 50 årene.

- Samarbeidsvillig - Jeg fikk den på mitt bord i går, men jeg tror den kom til politiet tirsdag ettermiddag. Så langt ser det ut for at denne personen er samarbeidsvillig. Det er ikke aktuelt å begjære ham varetektsfengslet, sier Johnsen.

Han bekrefter også opplysninger fra kommunen om at det foreløpig ser ut for at det økonomiske underslaget kan ha pågått i en periode på 10 år.

- Det ser ut for å være underslag av flere millioner kroner, men det er ikke så mye som ti millioner. Jeg må samtidig understreke at vi er helt i starten på etterforskningen i denne saken. Vi har bare foretatt et kort avhør av siktede, sier
Anders Johnsen.

Informasjonsdirektør Eva Hille i Bergen kommune sier at informasjonen om denne saken har skapt ulike reaksjoner i Bergen rådhus i dag.

- Blandede reaksjoner - Vi har fått blandede reaksjoner. Noen viser omtanke og omsorg og forstår at det hele har sin bakgrunn i en vanskelig situasjon for vedkommende. Andre er blitt oppbragt over at det har kunnet pågå i så lang tid. Vi jobber nå for å komme til bunns i dette og ønsker å finne ut hvordan det har kunnet skje, sier Eva Hille.

Hun vil ikke si noe om hvilken avdelingen i kommunen den siktede mannen har vært ansatt i. Det er over 16000 ansatte i Bergen kommune. De siste årene har kommunen fått på plass kontrollrutiner, og det er intern kontroll som har ført til avsløringen av dette økonomiske underslaget.

- Vi håper nå at vi aldri skal få en sak som dette igjen, sier Eva Hille.