Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Kommuneansatt nektet karantene - anmeldt

Brudd på smittevernloven kan føre til både fengsel og bøter, og i flere distrikt er det registrert tilfeller den siste uka.

PRESSEKONFERANSE: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, forteller hvorvidt du kan gå i butikken eller ikke. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Følg karantenereglene. Gjør du ikke det, kan du bli straffet med fengsel eller bøter for å bryte reglene, sa justis- og beredskapsminister Monica Mæland søndag, da de nye coronastraffene ble lagt fram.

Personer som bryter bestemmelser i den nye forskriften om karantene, isolasjon, risikerer bøter på opptil 20 000 kroner eller fengsel i opptil seks måneder.

Overtredelsene må være forsettlige eller grovt uaktsomme.

Se bestemmelsene nederst i saken.

Nektet å holde seg i karantene

I Hammerfest ble en mann tirsdag anmeldt av kommunen etter at han nektet å følge pålegget om å holde seg hjemme i karantene etter en utenlandstur.

- Det var ingen misforståelse. Det var en bevisst handling. Derfor måtte vi anmelde, sa rådmann Leif Vidar Olsen på en pressekonferanse tirsdag formiddag, ifølge iFinnmark.

Politidistriktet opplyser til Dagbladet at de bare har fått inn én anmeldelse i deres distrikt, og at anmeldelsen gjelder den aktuelle hendelsen.

CORONAVIRUSET: Justisminister Monica Mæland sier politiet nå vil kunne straffeforfølge dem som utsetter andre for smittefare. Video: Regjeringen Vis mer

Hostet på ansatt - hevdet coronasmitte

I Innlandet politidistrikt ble første reaksjon gitt tidligere denne uka.

- En person er anmeldt for å ha hostet mot en ansatt på et kontor i Innlandet, samtidig som personen uttrykte at han hadde 100 prosent coronasmitte, sier Johan Martin Welhaven i Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Personen ble pågrepet av politiet, og har vedtatt et forelegg på 10 000 kroner for overtredelse av straffeloven, opplyser politiet.

Også i Trøndelag er et par episoder der personer har hostet på andre og hevdet at de er smittet av corona, under etterforskning, opplyser politiet.

Stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt skriver i e-post til Dagbladet at selv om det hittil bare har kommet én anmeldelse, så mottar politiet mange henvendelser og meldinger om brudd på karantene- og isolasjonsbestemmelsene.

IDITAROD: Thomas Wærner vant Iditarod foran flere hundre tilskuere. Video: KameraOne/Rødt Kort. Vis mer

Sør-Øst politidistrikt opplyser til Dagbladet at de ikke har registrert noen anmeldelser.

- Vi mottar en del henvendelser og tips på personer som gjelder brudd på karantene og isolasjonsbestemmelsene, men det er foreløpig ikke blitt utstedt noen forelegg knyttet til dette i Sør-Øst, sier politimester Ole Bredrup Sæverud.

Brudd etterforskes i Agder

I Agder politidistrikt har det kommet inn én anmeldelse for brudd på smittevernloven.

- Saken er under etterforskning, så jeg kan ikke si noe mer om det, utover det at personen er anmeldt for brudd på smittevernloven, sier stabssjef Rune Lindtveit til Dagbladet.

Pressekontakt Eirik Wilmann i Oslo politidistrikt forteller at de har hatt et par saker vedrørende brudd, men at begge er henlagt.

- De har ikke ført til straffereaksjoner. Jeg kjenner ikke detaljene, forteller han til Dagbladet.

Dagbladet har vært i kontakt med samtlige politidistrikt torsdag.

I politidistriktene Troms, Nordland, Vest og Øst er tilbakemeldingen at det ikke er registrert noen anmeldelser for brudd på smittevernloven på nåværende tidspunkt. Det samme gjelder Møre og Romsdal.

Torsdag innførte også regjeringen forbud mot å være på hytta, dersom den ligger utenfor hjemkommunen. Brudd kan straffes med bøter eller fengsel.

Mindre kriminalitet

Til tross for flere anmeldelser for karantenebrudd, er det generelle bildet i landet at kriminaliteten har gått ned. Det har den siste uka vært grove voldshendelser i Grønlands-området i Oslo, og vektere i området fortviler over en drastisk økning av kriminalitet. Det speiler ikke resten av nasjonen.

- Det er faktisk slik at vi hadde et døgn her uten at det ble registrert en eneste straffesak. Det er uvanlig. I løpet av et år har vi normalt 11 000 saker her, så da er det jo bare å dele på 365 dager. Vi har heller sett en ganske stor nedgang, sier Olav Sindre Rise, kommunikasjonssjef i Møre og Romsdal politidistrikt.

KNIVSTIKKING: Et overvåkningskamera fanget denne knivstikkingen som fant sted inne på en Deli de Luca-butikk på Grønland i Oslo. Vis mer

Både Troms, Sør-Vest og Vest politidistrikt kan fortelle om en nedgang i anmeldelser og straffesaker som følge av corona-situasjonen.

Finnmark og Nordland politidistrikt melder om liten endring i kriminalitetsbildet.

Stabssjef Pål Erik Teigen i Innlandet politidistrikt forteller at de ser en nedgang i antall anmeldelser, men vil ikke konkludere med at det utføres færre kriminelle handlinger.

- Kriminaliteten kan flytte seg til nye arenaer i en slik situasjon, og vi følger med på endringer i kriminalitetsbildet og gjør nødvendige tiltak ut fra dette, sier han.

Dette er Riksadvokatens nye bestemmelser:

Brudd på karantene, isolasjon og opphold på fritidseiendom:

Brudd kan føre til bøter eller fengsel i inntil seks måneder. Ifølge Riksadvokaten skal brudd på karantenereglene normalt føre til en bot på 20 000, eller fengsel i 15 dager.

Brudd møte- og stengeregler:

Kan straffes med bøter eller fengsel i inntil to år. Dersom bruddet medfører tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse, kan reaksjonen bli fengsel i inntil fire år.

Bedrifter kan også risikere en bot på minst 50 000 kroner.

- Det understrekes også at spredningen av viruset skjer raskt, og det kan bli behov for snarlige endringer og presiseringer, heter det i brevet signert riksadvokat Jørn Sigurd Maurud.

Riksadvokaten har understreket at formålet med de nye tiltakene er å bidra til redusert smitterisiko.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!