Kommuneansatte redd mulig brannstifter kommer tilbake i natt

Mobiliserer for å hindre ny brann i Finnskogen i Grue.

HOLDER VAKT: I puljer på to og to vil de kommuneansatte sørge for vakthold i løpet av natten. Foto: Sigbjørn Sæther, Grue kommune.
HOLDER VAKT: I puljer på to og to vil de kommuneansatte sørge for vakthold i løpet av natten. Foto: Sigbjørn Sæther, Grue kommune.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til onsdag brant det i en nedlagt skole som om bare uker skulle tas i bruk som omsorgssenter for enslige mindreårige flyktninger. I ettermiddag ble det klart at politiet tror brannen er påtent.

I natt holder kommunens innbyggere - først og fremst kommuneansatte - vakt foran skolebygget. De har også lyst opp bygningen med en lyskaster.

- Hvis politiets antakelse stemmer, er vi redd for at noen kommer tilbake, da man tydeligvis ikke har lyktes med det man ønsket i første omgang, sier eiendomssjef Sigbjørn Sæther i Grue kommune, som sikter til at brannen ble slukket av brannvesenet før bygningen fikk store skader i natt.

Antatt påtent Bekymringen støttes av politiet - som sier det vil settes inn sikkerhetstiltak i dagene framover.

- Vi kan ikke utelukke at noen vil prøve på nytt hvis vår antagelse om at det er påtent stemmer, sier lensmann Jørn Flatha i Solør til Dagbladet.

Ifølge Flatha er det tekniske funn på branntomta som gjør at politiet tror brannen er påtent. Hva de har funnet, vil han ikke si av hensyn til etterforskningen.

- Hvor sikre føler dere dere på at det er påtent?

- Vi hadde ikke sagt noe hvis vi ikke hadde antatt det. Funnene vi har funnet i dag underbygger antakelsen, sier Flatha.

Rystet Bygget det brant i, var under ombygging fordi Bufetat har vedtatt å etablere omsorgssenter for enslige flyktninger under 15 år i det gamle skolebygget på Finnskogen. Kommunen sto for oppussingen og planla å leie ut bygget til Bufetat.

Ifølge ordfører Wenche Huser Sund skulle det komme ti flyktninger allerede 1. desember.

- Dette er ordentlig utrivelig. Når sånt som dette skjer merker du liksom at situasjonen kryper nærmere, sier den nyvalgte ordføreren til Dagbladet.

Ingen motvilje Kommunen med snaut 5000 innbyggere har hatt fastboende enslige mindreårige flyktninger i lang tid, men har tatt imot flere enn før etter flyktningkrisen i høst. I dag bor det i følge ordføreren mellom 30-40 enslige mindreårige i kommunen. I tillegg ble det i høst opprettet et midlertidig akuttmottak på Blostrupmoen i privat regi.

Det er ikke klart hva som er motivet for brannen - og ordføreren sier hun ikke har registrert noen motvilje mot å bosette flyktninger.

- Jeg har undersøkt en god del i dag, og det virker som om befolkningen på Finnskogen er positive til dette, spesielt med tanke på at det er mindreårige flyktninger. Jeg tror finnskogingene i dag er litt overraska over at dette har skjedd, sier Sund.

Ba om Kripos-bistand Sverige har i år blitt rammet av en lang rekke påtente branner i asylmottak, noe som gjorde at politiet i kommunen valgte å be om bistand fra Kripos til etterforskningen onsdag. 

Det er nøyaktig en uke siden det brant i Hemsedal statlige mottak i Hemsedal. 162 personer ble evakuert i brannen, men ingen kom til skade. Politiet har foreløpig ingen teori om brannårsak.