Kommuneleder trikset med fakturaer

Arbeidslederen i atføringsbedriften stakk halv million kroner i egen lomme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fire år bedro arbeidslederen i det kommunale foretaket sin egen arbeidsgiver.

Oslo kommunes heleide foretak Arbeidstreningsbedriften Oslo KF sysselsetter yrkeshemmede som prøver å komme seg i arbeid.

Det var her den ansatte arbeidslederen underslo 456 827 kroner ved å forfalske fakturaer i stort omfang, og ved å ha tatt i mot kontantoppgjør fra kunder uten å intektsføre dem i bedriften.

Kommunerevisjonen har dokumentert at arbeidslederen systematisk har inntektsført mindre beløp i regnskapet enn det han fakturerte kundene for. Ledelsen fattet ikke mistanke mot arbeidslederen fordi han hele tiden passet på at de totale inntektene ved hans del av bedriften steg fra år til år.

Innrømmer forholdet

Arbeidslederen ble avskjediget fra sin stilling 12. januar i år etter å ha innrømmet underslaget.

Han har forklart at han var alene om å utføre underslagene, og at han er villig til å betale tilbake hele beløpet.

Årsaken til at arbeidslederen ubemerket kunne underslå bedriften i så lang tid er svake interne rutiner ved foretaket, skriver kommunerevisoren i sin rapport til kontrollutvalget i Oslo kommune.

Kommuneleder trikset med fakturaer

Kontrollutvalget beskriver de interne rutinene ved Arbeidstreningsbedriften Oslo KF som uholdbare, og ber kommunerevisoren følge opp bedriften for å påse at nye rutiner blir fulgt.

- Et fryktelig sjokk

Arbeidstreningsbedriftens direktør Kari-Anne Mathisen sier til Dagbladet.no at underslaget kom som et sjokk på henne og de øvrige ansatte.

- Dette har vært et fryktelig sjokk, for vi snakker her om en betrodd kollega gjennom mange år, sier hun.

Mathisen understreker at verken kunder eller de yrkeshemmede som får arbeidstilbud gjennom bedriften har blitt skadelidende.

- Dette har bare gått utover intektene hos oss. Underslagene har pågått i flere år, men økt i sum hele veien, sier hun.

- Vi har nå endret rutinene, blant annet ved at vi bare godtar terminalsalg via bankkort, og ikke kontantoppgjør fra kundene. Og vi jobber fortsatt med å endre rutinene for å unngå at slikt kan skje igjen, sier hun til Dagbladet.no.

Arbeidslederen er anmeldt til politiet for underslag og dokumentforfalskning.

HALV MILLION: Arbeidslederen fyllte lommene med kommunens penger mens han arbeidet ved Arbeidstreningsbedriften Oslo KF.