Kommuneledere forsvarer at de lot sexmisbruker gå fri

I en granskingsrapport forsvarer kommuneledere langt på vei at de lot en sexovergriper gå fri. Lederen av stortingets arbeids- og sosialkomite reagerer.

BURDE HA ANMELDT: Verdal kommune burde ha anmeldt arbeidslederen som forgrep seg på en utviklingshemmet kvinne som var sysselsatt i den skjermede bedriften. Det konkluderer granskingsrapporten, som ble bestilt av rådmann Rudolf Holmvik (t.v). Her sammen med daglig leder i Verdal ASVO, Jan Løvlie, og tidligere leder for kommunens tiltak for funksjonshemmede Bente Nestvold da de ble intervjuet av Dagbladet om saken tildigere i år.  Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BURDE HA ANMELDT: Verdal kommune burde ha anmeldt arbeidslederen som forgrep seg på en utviklingshemmet kvinne som var sysselsatt i den skjermede bedriften. Det konkluderer granskingsrapporten, som ble bestilt av rådmann Rudolf Holmvik (t.v). Her sammen med daglig leder i Verdal ASVO, Jan Løvlie, og tidligere leder for kommunens tiltak for funksjonshemmede Bente Nestvold da de ble intervjuet av Dagbladet om saken tildigere i år. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| STAVANGER (Dagbladet): I går kveld offentliggjorde Verdal kommune granskingsrapporten som ble bestilt etter Dagbladets reportasje i mars om kommunens håndtering av en overgrepssak.

Visste om overgriperen Hele kommunens toppledelse - samt lokalsykehuset og fylkesmannen - visste i 1995 at utviklingshemmede «Nina »var blitt gravid, etter seksuelle overgrep fra en arbeidsleder ved den kommunale skjermede bedriften hun jobbet i. Likevel ble ikke mannen politianmeldt. Kommunen medvirket til abort og sterilisering, uten å informere pårørende. Fem år senere forgrep samme mann seg på henne igjen. Da ble han anmeldt. I 2001 ble han dømt, uten at kommunen evaluerte sin egen håndtering av saken.

Granskingsrapporten er laget av Ole Meier Kjerkol, tidligere rektor ved Høykolen i Nord-Trøndelag, og ekspert på organisasjon og ledelse. Kjerkol har utført en rekke offentlige granskinger de siste 30 åra.Hans hovedkonklusjon: Verdal kommune burde ha anmeldt overgriperen.

«Burde kanskje ha anmeldt» De ni involverte kommunale og offentlige lederne han har intervjuet er imidlertid høyst uklare på om de burde ha anmeldt overgriperen. Granskeren oppsummerer deres syn slik:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer