Kommunen betaler

Helga Hovind sparer tusener på sønnene Harald og Håkon når Oslo Kommune bruker 14 millioner kroner på utjevne forskjellen mellom private og kommunale barnehagesatser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil jevne ut spriket i foreldrebetalingen mellom private og kommunale barnehager. Det er spesielt viktig etter barnehageforliket på Stortinget fordi veksten av nye barnehageplasser i Oslo må komme på privat side, sier byråd Torger Ødegaard (H) for eldre og bydelene.

De kommunale barnehagesatsene i Oslo er inntektsgradert. Høyeste sats er 3450 kroner for foreldre som tjener over 600000 kroner, minsteprisen 725 kroner for dem med inntekt under 150000.

En privat barnehageplass koster ofte godt over 4000 kroner måneden, uansett foreldrenes inntekt.

Millioner i potten

Nå har Oslos byråd satt av seks millioner kroner til inntektsavhengig prisreduksjon også for private barnehager fra august i år. Foreldre som tjener under 600000 vil kunne få samme satsbetingelser som i kommunale barnehager.

Byrådet har også satt av åtte millioner kroner for å sikre at oppholdsbetaling i private heldags barnehager ikke overstiger høyeste kommunale sats.

Den private barnehagen må da inngå en avtale med kommunen for å få penger fra potten. Kommunen krever blant annet at daglig oppholdstid er 45 timer uka eller mer.

- Barnehagene kan la være å inngå avtalen, men da forblir også foreldrebetalingen høyere, sier Høyre-byråd Ødegaard.

Barnehageforliket

  • Fra 1. august 2003: Foreldrebetaling på maks 2.500 kroner.
  • Fra 1. august 2004: Foreldrebetaling på maks 1.500 kroner.
  • 1. august 2003: Den offentlige finansieringen økes og skal dekke 80 prosent av det det koster å drive en plass.

Ukjent for mange

Mange private barnehager er ukjente med ordningen.

- Det er prisverdig at Oslo, som eneste kommune, sørger for lavere satser i private barnehager til dem som tjener minst. Avtalen barnehagene kan inngå er gjort nokså byråkratisk, men jeg vet at mange er interessert, sier leder Arild Olsen i Private barnehagers landsforbund.

Helga Hovind på Nordstrand i Oslo har Harald (5) og Håkon (3) i privat barnehage og betaler 4400 kroner plassen.

- Vi kan spare over 15000 kroner i året, med kommunal refusjon. Det har mye å si, barnehageutgifter er et tungt økonomisk løft, sier Hovind.

Høyre-byråd Ødegaard er bekymret for den sosiale profilen i kjølvannet av Stortingets barnehageavtale.

- Vi har ikke fått garantier for at vi kan videreføre den inntektsavhengige prisreguleringen, sier Ødegaard.