Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kommunen dobler husleia til uføre Kristoffer (42)

- Han får knapt penger til å holde seg i live, sier mora.

FORTVILET: Uføre Kristoffer Væhle Rodriguez har fått varsel fra kommunen om at husleia skal dobles fra det den er i dag. Nå får han knapt råd til å ha et vanlig liv hvis han skal leve på uføretrygden. Foto: Bjørn Langsem
FORTVILET: Uføre Kristoffer Væhle Rodriguez har fått varsel fra kommunen om at husleia skal dobles fra det den er i dag. Nå får han knapt råd til å ha et vanlig liv hvis han skal leve på uføretrygden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristoffer Væhle Rodriguez (42) har cerebral parese og sitter i rullestol. Han trenger hjelp til det meste. I 18 år har han bodd i en toroms leilighet i et omsorgsbygg med 18 leiligheter på Tåsen i Oslo. I fjor høst fikk beboerne beskjed fra bydelen Nordre Aker om at husleia skulle økes med nesten det dobbelte fra det den er i dag, ifølge Dagsavisen som først omtalte saken.

- Livskvaliteten blir dårligere når over halvparten av inntekten forsvinner i husleie Det innebærer mye trangere økonomi. Jeg må skjære ned på fritidsaktiviteter som kino, teater og reiser. De vil ta over halvparten av inntekten i husleie. I tillegg må jeg betale for strøm, mat, telefon og Internett, sier han til Dagbladet.

For Væhle Rodriguez betyr det at husleia vil øke fra 5 400,- i måneden til 11 900,-. Rodriguez er uføretrygdet og får utbetalt 20 000 kroner i måneden. En doblet husleie vil påvirke livet hans drastisk.

Må flytte

Rodriguez forteller at endringen i husleia har store konsekvenser for alle beboerne fordi alle går på trygd.

- Vi må flytte. Da stedet vi bor på skal rives for å bygge sykehjem. Det er det vi kaller tvangsflytting. Jeg hadde aldri valgt å flytte til et sted med en slik husleieøkning, sier Rodriguez, som for øyeblikket «bor i pappesker».

Planen er at beboerne skal flytte 100 meter for å bo i nye omsorgsboliger. Rodriguez venter at husleia hans blir skrudd opp i februar eller mars når han flytter inn i ny bolig.

- De andre her har fått husleia skrudd opp allerede. Min husleie er ikke skrudd opp ennå da jeg har en såkalt langtidskontrakt her jeg bor nå. På det første allmøtet bydelen holdt fikk vi beskjed om at husleia ikke skulle økes fordi det var snakk om tvangsflytting, men så er det akkurat det de gjør, sier han.

SKAL RIVES: Boligen der Rodrigez bor skal rives, og beboerne må flytte inn i nye omsorgsboliger i februar eller mars. Da kommer husleia til å dobles. Foto: Bjørn Langsem
SKAL RIVES: Boligen der Rodrigez bor skal rives, og beboerne må flytte inn i nye omsorgsboliger i februar eller mars. Da kommer husleia til å dobles. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Trist å se på som forelder

Rodriguez forteller at han har et lite håp om at kommunen vil snu i saken. Han har skrevet klage som er sendt til bydelen. Klagen er sendt videre til byrådet.

Foreløpig er beskjeden fra bydelen at han kan få sosialhjelp hvis han får problemer med å klare husleia.

- Det er feil bruk av sosialhjelp vil jeg påstå, sier han.

- Jeg synes dette er horribelt og forferdelig stygt at uføretrygdede får samme husleie som folk som er i jobb. Det er ingen andre som hadde sittet og tålt at husleia ble økt med over 100 prosent, sier Randi Væhle, Rodriguez' mor.

Hun beskriver situasjonen som fortvilet for sønnen.

- Han får knapt penger til å holde seg i live. Etter utgifter til klær, sko og mat er det ingenting igjen. Han får kuttet veldig ned på livskvaliteten. Det er kjempetrist hvis ingen gjør noe med dette. Det er trist å se på som forelder, sier hun.

Koster mer å være funksjonshemmet

Moren påpeker også at det koster mer å være funksjonshemmet.

Eksempelvis må sønnen betale for to hotellrom hvis han skal på reise, to kinobilletter eller to togbilletter.

- Når han skal noe må han betale to av alt fordi han er avhengig av å ha med seg noen. Det er noe med at politikken ikke støtter de svakeste. Man snakker om et forsvarlig liv hvor man ikke sulter, men definisjonen av livskvalitet er annerledes for de svake enn for funksjonsfriske, sier Væhle.

KOSTER MER: Det koster mer å være funksjonshemmet, påpeker Rodriguez' mor. Han må betale dobbelt av alt fordi han er avhengig av å ha med seg noen. Foto: Bjørn Langsem
KOSTER MER: Det koster mer å være funksjonshemmet, påpeker Rodriguez' mor. Han må betale dobbelt av alt fordi han er avhengig av å ha med seg noen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Helt urimelig

Økningen skyldes at Oslo kommune tidlig på 2000-tallet innførte såkalt gjengs leie. Denne settes på bakgrunn av leieprisene på liknende boliger som er leid ut på tilsvarende vilkår i markedet - altså et gjennomsnitt av leieprisen på tilsvarende husrom.

Det har ført til at kvadratmeterprisen på kommunale boliger har økt betraktelig flere steder etter hvert som flere boliger har blitt regulert, som i Rodriguez' tilfelle.

Beboere som sliter med å få endene til å møtes på grunn av høy leiepris kan som nevnt søke om bostøtte. Men som Dagbladet tidligere har omtalt, har innstramminger i regelverket ført til at flere tusen uføre har mistet bostøtta de siste åra.

Dermed er sosialhjelp siste instans.

- Det er helt urimelig at leieprisene skal settes opp så mye at mange knapt har råd til å leve når de har behov for tilpassede boliger. Dette er mennesker som har et langvarig behov for fellesskapets ressurser og som ikke kommer til å ha mulighet til å skaffe seg et inntektsgrunnlag, sier bystyrerepresentant, Ivar Johansen (SV), til Dagbladet.

Han uttaler seg på vegne av bystyret, og forteller at kommunen i disse sakene har vært nødt til å forholde seg til vedtaket som ble gjort i 2015 om å oppheve verbalforslaget, som til da hadde regulert en subsidiert leie for enkelte boligtyper, deriblant omsorgsboliger.

- Vi følger det som er vedtatt vedrørende gjengs leie, og alle dette får konsekvenser for er varslet. Det er også avholdt møter vedrørende dette. Vi ser klart at dette får store konsekvenser for enkelte beboere og har stor forståelse for at dette påvirker deres hverdag, sier bydelsdirektør for bydel Nordre Aker, Øyvind Henriksen, til Dagsavisen.

I desember i fjor vedtok et enstemmig bystyre at det skal tas en vurdering av dagens praksis for gjengs leie-prinsippet, husleienivå og bostøtteordningene.

- Dytter folk over på sosialhjelp

Johansen håper på en endring i regelverket, og anslår at det kan fattes en beslutning mot sommeren.

Han mener det er spesielt viktig at kommunen tar tak i dette, ettersom regjeringa konsekvent har kuttet i bostøtta. Da statsbudsjettet for 2019 ble lagt fram, lovet de at 60 millioner skulle bevilges til økt bostøtte. Denne økningen skal imidlertid rettes mot barnefamilier, og ikke til personer med funksjonsnedsettelser.

- Når vi ser en så formidabel prisøkning er det mange som ikke vil ha sjans til å klare seg sjøl. Dessuten er en eventuell bostøtte ofte ikke i nærheten av å reflektere en dobling i husleia. Da dytter man folk over på sosialhjelp, sier Johansen.

I likhet med Rodriguez mener han dette er feil bruk av sosialhjelp.

- De fleste av oss ønsker å klare oss sjøl, og dette er spesielt kritisk for dem som er avhengig av disse ordningene på grunn ulike funksjonsnedsettelser. Sosialhjelp skal være en midlertidig ordning når man er i en kritisk situasjon, ikke en varig ordning man skal gå på resten av livet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!