Kongehuset

Kommunen dro på tilsyn til kronprins Haakons utleieboliger på Skaugum

Etter å ha blitt forelagt Dagbladets opplysninger.

UTLEIEKONGE: Boligene kronprins Haakon i dag leier ut i «Gartnerboligene» i Semsveien 188 A-E på Skaugum er ikke tillatt å bruke etter plan- og bygningsloven, ifølge Asker kommune. Foto: NTB Scanpix
UTLEIEKONGE: Boligene kronprins Haakon i dag leier ut i «Gartnerboligene» i Semsveien 188 A-E på Skaugum er ikke tillatt å bruke etter plan- og bygningsloven, ifølge Asker kommune. Foto: NTB Scanpix

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i kveld avsløre at fem av utleieboligene kronprins Haakon leier ut på Skaugum ikke er tillatt å bruke etter plan- og bygningsloven.

Torsdag utførte en representant fra Asker kommune tilsyn på de aktuelle utleieboligene på Skaugum gård.

- Etter at Dagbladet tok kontakt, ringte jeg Slottet for å høre deres versjon. I tillegg fant vi det hensiktsmessig å utføre tilsynet for å få mer kjøtt på beina, sier seksjonsleder for byggesaker i Asker kommune, Gudbrand Hasvold, til Dagbladet.

Dette kommer etter at Asker kommune varslet at de ville be kronprins Haakon om en redegjørelse for manglende ferdigattest på de fem utleieboligene i Semsveien 188 A-E.

- Hvis vi får tips om forhold som kan være i strid med regelverket vi forvalter, er det vanlig at vi ber om en redegjørelse fra den det gjelder. Så det vil være naturlig at vi også her tar kontakt og ber om å få en uttalelse, sa Hasvold til Dagbladet.

UTLEIEBOLIGER: Dette er kronprins Haakons utleieboliger i Semsveien 188 A-E. Der bor det folk til tross for at boligene mangler ferdigattest fra kommunen. Foto: Google Street View
UTLEIEBOLIGER: Dette er kronprins Haakons utleieboliger i Semsveien 188 A-E. Der bor det folk til tross for at boligene mangler ferdigattest fra kommunen. Foto: Google Street View Vis mer

Rapport til uka

Etter tilsynet vil Asker kommune skrive en tilsynsrapport. Den vil være klar kommende uke, opplyser seksjonslederen for byggesaker.

- Slottet sier at de i sommer begynte arbeidene med å gjennomføre de nødvendige tiltakene for å få kunne søke om ferdigattest. Men kronprinsen tok ikke kontakt med dere og sa ifra om det likevel har bodd folk i boligene. Hva synes du om det?

- Jeg tror ikke jeg skal ha noen menig om hvorfor Slottet ikke kontaktet oss om dette. Det får eventuelt Slottet svare på, sier Gudbrand Hasvold.

STOR EIENDOM: Eiendommen Skaugum er på 1280 mål og består av flere titalls hus. Nederst til venstre ligger utleieboligene i Semsveien 188 A-E. Oppe til høyre ligger kronprinsparets residens i hovedbygningen. Foto: Google Earth
STOR EIENDOM: Eiendommen Skaugum er på 1280 mål og består av flere titalls hus. Nederst til venstre ligger utleieboligene i Semsveien 188 A-E. Oppe til høyre ligger kronprinsparets residens i hovedbygningen. Foto: Google Earth Vis mer

Kronprinsen: - Mitt ansvar

Kronprins Haakon har i flere år tjent penger på utleieboliger på Skaugum gård.

Dokumenter som hittil har vært unntatt offentlighet, og annen informasjon Dagbladet har innhentet, har vist at:

  • Kronprins Haakon har tatt i bruk og leid ut boligene i Semsveien 188 A-E uten ferdigattest eller midlertidig brukstillatelse. Det er i strid med plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter og lokale arealplaner, opplyser Asker kommune.

  • Semsveien 188 A-E ble ominnredet til fem utleieboliger uten at det ble meldt til Asker kommune.
  • Kronprins Haakon hadde i 2015 utleieinntekter på til sammen 1,4 millioner fra elleve boliger på Skaugum.
KLAR BESKJED: Kronprins Haakon fikk i dette vedtaket fra Asker kommune beskjed om å søke om ferdigattest dersom boligene skulle tas i bruk. Det gjorde han ikke.
KLAR BESKJED: Kronprins Haakon fikk i dette vedtaket fra Asker kommune beskjed om å søke om ferdigattest dersom boligene skulle tas i bruk. Det gjorde han ikke. Vis mer

Forelagt opplysningene, har kronprins Haakon innrømmet overfor Dagbladet at han fremdeles ikke har søkt om ferdigattest på utleieboligene i Semsveien 188 A-E på Skaugum.

- Dette har ikke vært i orden og det er mitt ansvar, svarer kronprins Haakon i en e-post, via Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen.

- I juni 2016 satte vi i gang arbeidet med å gjennomføre de nødvendige tiltak, og søknad om ferdigattest for bygningene vil bli sendt kommunen så raskt som arbeidene er ferdigstilt, svarer kronprinsen videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer