- Kommunen er en motor i sosial dumping

Oslo-politikere reagerer på avsløringen om underbetaling av vaskere i hovedstaden.

UNDERBETALTE: Flere som er ansatte for Oslo kommune tjener mindre enn tariff når de vasker for kommunen gjennom byrået Adecco. Illustrasjonsbilde: SCANPIX
UNDERBETALTE: Flere som er ansatte for Oslo kommune tjener mindre enn tariff når de vasker for kommunen gjennom byrået Adecco. Illustrasjonsbilde: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oslo-politikere reagerer kraftig på Dagbladets avsløring om underbetaling av vaskerne som holder det rent på oppdrag fra kommunen.

Tariffbestemt minstelønn er 148 kroner og 56 øre i timen. Vaskere for Oslo kommune betales bare 120 kroner, noe som de ansatte taper titusenvis av kroner på i året.

- Motor i dumping - Slik er Oslo kommune en motor i sosial dumping. Dessverre ser vi dette også i andre steder også, som på private sykehjem, byggeplasser og innen renovasjonstjenester, sier gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Blant andre oppdragsgivere som avsløres for underbetaling er Adecco , Royal Renhold og Utlendingsnemda (UNE).

- Lønn på 120 kroner er klart i strid med den kontrakten vi har med Adecco og vi betrakter det som underbetaling, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune konserninnkjøp.

SV mener de ansatte må få tilbakebetalt lønnen de har utestående.

Vil ha tilbakebetaling - Jeg har bedt byrådet om å stille i finanskomiteen med folk som kan svare på spørsmål om dagens reportasje i Dagbladet. Dersom leverandørene som har underbetalt også har brutt avtalen de har med Oslo kommune, så må de etterbetale lønna til de ansatte, sier Ivar Johansen.

Han mener bedrifter i Oslo har et inntrykk av at kommunen er slappe i håndhevelsen av regelverket.

FORVENTER TILBAKEBETALING: Ivar Johansen  (SV) i bystyrets finanskomite forventer at arbeidstakerne får betalt ut lønn de ikke har mottatt på grunn av kontrakter under tariff.
FORVENTER TILBAKEBETALING: Ivar Johansen (SV) i bystyrets finanskomite forventer at arbeidstakerne får betalt ut lønn de ikke har mottatt på grunn av kontrakter under tariff. Vis mer

- Det er en holdning ute blant bedriftene at «overfor Oslo kommune er det lov å prøve seg», når ting settes ut på anbud. Nå må Kommunen kontrollere leverandørene, sier Johansen.

Byrådets ledelse vil kommentere avsløringen senere i dag, når de har gjennomgått materialet, opplyser byrådsekretær Øystein Sundelin til Dagbladet.

Presser lønn Rødt mener kommunens anbudspolitikk presser ned lønningene for utsatte grupper i arbeidslivet.

- De politikken er en drivkraft som presser fram sosial dumping, fordi det legger til rette for å presse på lønn. Det fører videre til at det offentlige driver fram for grov underbetaling, sier Moxnes.

Arbeiderpartiet reagerer med vantro avsløringen.

- Det er helt vanvittig at dette skjer nå, etter at byrådet har lovet å følge opp underbetaling mange ganger de siste årene, sier nestleder i finanskomiteen Trond Jensrud (Ap) til Dagbladet.

- Hvem har ansvaret i denne saken?

REAGERER: Bjørnar Moxnes, gruppelseder for Rødt i bystyret i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones
REAGERER: Bjørnar Moxnes, gruppelseder for Rødt i bystyret i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

- Det er Adecco ansvar å følge de kontrakter de inngår med Oslo kommune og å følge norsk lov. Samtidig er det byrådets ansvar å sørge for å ha gode avtaler som kan sies opp dersom man avslører underbetaling, sier Jensrud (Ap) til Dagbladet.

- Jeg tror underbetalingen har skjedd fordi Oslo kommune er ensidig opptatt av pris når de forhandler, sier Jensrud.

Slik er loven:

ILO-konvensjon nr. 94 stiller krav om at sentrale myndigheter i tjenestekontrakter og i bygge- og anleggskontrakter forplikter tilbydere å gi sine ansatte vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået.

Denne plikten gjelder tilsvarende nedover i kontraktskjeden. Formålet er at det offentlige skal respektere tariffavtaler og opptre som en modelloppdragsgiver med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår.

Norge tiltrådte konvensjonen i 1996. Endelig gjennomføring fant sted ved vedtakelsen av lov om offentlige anskaffelser § 11a og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som også omfatter kommuner og offentligrettslige organer.

I Norge er konvensjonen gjennomført ved at det på allmenngjorte områder er allmenngjøringsforskriftene som utgjør vilkårene, mens tjenestetilbydere utenfor allmenngjorte områder må påta seg å tilby vilkår i tråd med minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler, selv om disse ikke er allmenngjort.

Kilde: Regjeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer