(Dagbladet): Oslo-politikere reagerer kraftig på Dagbladets avsløring om underbetaling av vaskerne som holder det rent på oppdrag fra kommunen.
Tariffbestemt minstelønn er 148 kroner og 56 øre i timen. Vaskere for Oslo kommune betales bare 120 kroner, noe som de ansatte taper titusenvis av kroner på i året.
- Motor i dumping - Slik er Oslo kommune en motor i sosial dumping. Dessverre ser vi dette også i andre steder også, som på private sykehjem, byggeplasser og innen renovasjonstjenester, sier gruppeleder for Rødt i Oslo bystyre, Bjørnar Moxnes til Dagbladet.
Blant andre oppdragsgivere som avsløres for underbetaling er Adecco , Royal Renhold og Utlendingsnemda (UNE).
- Lønn på 120 kroner er klart i strid med den kontrakten vi har med Adecco og vi betrakter det som underbetaling, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Oslo kommune konserninnkjøp.
SV mener de ansatte må få tilbakebetalt lønnen de har utestående.
Vil ha tilbakebetaling - Jeg har bedt byrådet om å stille i finanskomiteen med folk som kan svare på spørsmål om dagens reportasje i Dagbladet. Dersom leverandørene som har underbetalt også har brutt avtalen de har med Oslo kommune, så må de etterbetale lønna til de ansatte, sier Ivar Johansen.
Han mener bedrifter i Oslo har et inntrykk av at kommunen er slappe i håndhevelsen av regelverket.

- Det er en holdning ute blant bedriftene at «overfor Oslo kommune er det lov å prøve seg», når ting settes ut på anbud. Nå må Kommunen kontrollere leverandørene, sier Johansen.
Byrådets ledelse vil kommentere avsløringen senere i dag, når de har gjennomgått materialet, opplyser byrådsekretær Øystein Sundelin til Dagbladet.
Presser lønn Rødt mener kommunens anbudspolitikk presser ned lønningene for utsatte grupper i arbeidslivet.
- De politikken er en drivkraft som presser fram sosial dumping, fordi det legger til rette for å presse på lønn. Det fører videre til at det offentlige driver fram for grov underbetaling, sier Moxnes.
Arbeiderpartiet reagerer med vantro avsløringen.
- Det er helt vanvittig at dette skjer nå, etter at byrådet har lovet å følge opp underbetaling mange ganger de siste årene, sier nestleder i finanskomiteen Trond Jensrud (Ap) til Dagbladet.
- Hvem har ansvaret i denne saken?

- Det er Adecco ansvar å følge de kontrakter de inngår med Oslo kommune og å følge norsk lov. Samtidig er det byrådets ansvar å sørge for å ha gode avtaler som kan sies opp dersom man avslører underbetaling, sier Jensrud (Ap) til Dagbladet.
- Jeg tror underbetalingen har skjedd fordi Oslo kommune er ensidig opptatt av pris når de forhandler, sier Jensrud.
Slik er loven:
ILO-konvensjon nr. 94 stiller krav om at sentrale myndigheter i tjenestekontrakter og i bygge- og anleggskontrakter forplikter tilbydere å gi sine ansatte vilkår i henhold til det tariffavtalte nivået.Denne plikten gjelder tilsvarende nedover i kontraktskjeden. Formålet er at det offentlige skal respektere tariffavtaler og opptre som en modelloppdragsgiver med hensyn til lønns- og arbeidsvilkår.
Norge tiltrådte konvensjonen i 1996. Endelig gjennomføring fant sted ved vedtakelsen av lov om offentlige anskaffelser § 11a og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter, som også omfatter kommuner og offentligrettslige organer.
I Norge er konvensjonen gjennomført ved at det på allmenngjorte områder er allmenngjøringsforskriftene som utgjør vilkårene, mens tjenestetilbydere utenfor allmenngjorte områder må påta seg å tilby vilkår i tråd med minstevilkårene i landsomfattende tariffavtaler, selv om disse ikke er allmenngjort.
Kilde: Regjeringen.