Dødsfall i Kragerø

Kommunen fikk denne måneden kritikk av fylkeslegen for helsetilbudet for personer med psykisk utviklingshemning

Ordfører: - Det er iverksatt tiltak der fylkesmannen fant avvik. 

DYPT TRAGISK: Ordfører i Kragerø Jone Blikra syns hendelsen er dypt tragisk og sier at lokalsamfunnet er i sorg. Den avdøde var pleier på en omsorgsbolig hvor mistenkte bor. Mistenkte har har vært beboer der i flere år, og er fortsatt på bopel etter hendelsen lørdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DYPT TRAGISK: Ordfører i Kragerø Jone Blikra syns hendelsen er dypt tragisk og sier at lokalsamfunnet er i sorg. Den avdøde var pleier på en omsorgsbolig hvor mistenkte bor. Mistenkte har har vært beboer der i flere år, og er fortsatt på bopel etter hendelsen lørdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ordfører Jone Blikra, sier til Dagbladet at det nå er viktig at også kommunen blir etterforsket.

Ordføreren, som selv har politibakgrunn, mener det er naturlig at kommunens rutiner, bemanning og opplæring blir sjekket grundig.

- Det er alltid veldig tragisk når noen dør. Og ekstra tragisk når en kommuneansatt dør på jobb, og når en beboer i en kommunal bolig er mistenkt. Dette er veldig nært, Kragerø er en liten by, og både familien til den omkomne og til den mistenkte bor i kommunen, sier ordfører Jone Blikra til Dagbladet.

Har frigitt navnet på omkomne

Kvinnen jobbet ved en omsorgsbolig for psykisk utviklingshemmede der den mistenkte 35-åringen er beboer.

Politiet har i samråd med familien frigitt navnet på kvinnen som ble funnet forslått, og senere erklært død i Kragerø. Det er Else Margrethe Brynemo (59).

Brynemo var ute og gikk tur med mannen da det oppsto en krangel. Hun var sterkt forslått da hun ble funnet ved Kalstad utenfor Kragerø sentrum. Hun ble erklært død like før klokka 20 lørdag kveld.

Fikk kritikk av fylkeslegen

Ordføreren sier at rutiner og regelverk nå blir gjennomgått på nytt, og at Arbeidstilsynet også er koblet inn.

- Jeg kan ikke huske at det har skjedd noe lignende. Her er det snakk om en en-til-en pasientgruppe som kan være utfordrende, sier Blikra til Dagbladet.

Kragerø kommune fikk tidligere denne måneden kritikk av fylkeslegen i Telemark, som mener helsetilbudet til personer med utviklingshemning i Kragerø ikke er godt nok. I hovedsak dreier avvikene seg om for liten tid og ressurser til denne pasientgruppen.

Tilsynet avdekket fem avvik.

Knusende rapport

I rapporten kommer det blant annet fram at personalet gir tydelig uttrykk for at de brukerne som har minst behov for tjenester blir sittende alene fordi begrensede ressurser må benyttes på de brukerne med størst behov. Det er uttrykt at disse brukerne «går for lut og kaldt vann».

GIKK TUR TIL STATOIL: Den mistenkte er en psykisk utviklingshemmet person i midten av 30-årene. Mannen er beboer i en kommunal institusjon for psykisk utviklingshemmede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
GIKK TUR TIL STATOIL: Den mistenkte er en psykisk utviklingshemmet person i midten av 30-årene. Mannen er beboer i en kommunal institusjon for psykisk utviklingshemmede. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Utdrag fra rapporten:

  • «Det finnes en perm med informasjon om hver enkelt bruker. Det fremkommer imidlertid at personalet ønsker mer kompetanse om utfordringer/sykdommer de enkelte brukerne har. Slike forespørsler blir ikke fulgt opp fra ledelsen».
  • «Det finnes opplæringsplaner. Personalet ønsker opplæring/veiledning, men får beskjed om at det ikke er økonomi til dette»
  • «Aktiviteter for den enkelte utgår på grunn av for få ansatte på jobb. Dette har skjedd jevnlig og over lengre tid.»

- Det har ikke vært tilsyn ved denne akkurat denne institusjonen i år. Men det er uansett iverksatt tiltak på de punktene der fylkesmannen fant avvik, sier ordføreren om rapporten til Dagbladet.

Et definisjonsspørsmål

Rådmann i Kragerø, Inger Lysa, sier derimot at fylkesmannen har vært på befaring i den aktuelle boligen, men at de som skrev rapporten ikke har vært i direkte kontakt med beboeren det er snakk om i denne tragiske saken.

SLÅENDE RAPPORT: Rådmann i Kragerø kommune Inger Lysa, sier det er et definisjonsspørsmål om rapporten gjelder boligen der den mistenkte mannen bor, og der den avdøde kvinnen jobbet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SLÅENDE RAPPORT: Rådmann i Kragerø kommune Inger Lysa, sier det er et definisjonsspørsmål om rapporten gjelder boligen der den mistenkte mannen bor, og der den avdøde kvinnen jobbet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Dette er et definisjonsspørsmål. Det viktigste nå er å ta vare på de pårørende i denne saken, sier hun på telefon til Dagbladet, mens hun befinner seg i et møte med avdøde Brynemo sine kolleger.

Vitneavhør og rundspørring

Personen som er mistenkt er foreløpig ikke pågrepet eller avhørt, og nøyaktig hva som har skjedd vet politiet foreløpig ikke. Beboerens tilstand er årsaken til dette.

- Vi har opplysninger om at det har vært en krangel mellom beboeren og kvinnen. En av politiets oppgaver vil også være å undersøke om beboeren er i stand til å forstå hva som har skjedd, og hvorvidt vedkommende anses som strafferettslig tilregnelig, opplyser politiet.

VIL ETTERFORSKE RUTINER: Sjefen på politistasjonen i Kragerø, Øystein Skottmyr forteller at å etterforske rutinene i den kommunale omsorgsboligen vil være en naturlig del av etterforskningen framover. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
VIL ETTERFORSKE RUTINER: Sjefen på politistasjonen i Kragerø, Øystein Skottmyr forteller at å etterforske rutinene i den kommunale omsorgsboligen vil være en naturlig del av etterforskningen framover. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det vi holder på med nå er vitneavhør og en rundspørring. Vi ber om at folk som kan ha sett noe, som kanskje kjørte forbi i går kveld, melder seg, sier Øystein Skottmyr, politistasjonssjef i Kragerø til Dagbladet.

- Dette er en tragisk hendelse, og Kragerø er en liten by, det er klart at dette preger byen i dag, sier Skottmyr.

Spørsmål om tilregnelighet

Dagbladet kjenner ikke til beboerens utviklingshemning, men juridisk skiller man mellom lett, moderat, alvorlig og dyp utviklingshemning.

Personer med alvorlig grad av utviklingshemning som begår alvorlige lovbrudd, kan dømmes etter straffelovens § 39a til tvungen omsorg. I Norge er det svært få som dømmes til slik tvungen omsorg.

Personer med IQ under 55 regnes ikke å være ansvarlige for lovbrudd i Norge. Dersom utviklingshemningen er moderat eller mer alvorlig kan «den som på handlingstidspunktet var psykisk utviklingshemmet i høy grad», ikke straffes.