Kommunen gjør ingenting

Finansmannen Øystein Stray Spetalen har fraktet inn hvit skjellsand for å lage ei attraktiv strand ved hytta i Sandefjord - uten å ha tillatelse fra kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDEFJORD/OSLO: (Dagbladet): Lokale politikere og miljøvernorganisasjoner har sett seg lei på at hytteeiere stadig tar seg til rette - uten at kommunen reagerer. Flere mener bysbarnet og kjendisinvestoren Øystein Stray Spetalen har gått langt over streken etter kjøpet av hytta på Berganodden utenfor Sandefjord i 1997.

-  De som har pengemakt, tar seg til rette, og følger ikke de lover og regler vi har. Det er skuffende at samfunnstopper ikke følger reglene. Man kan ikke bare ture fram som man vil, sier Ap's gruppeleder Morten Istre.

Han understreker at Spetalens eiendom langt fra er enestående.

-  Det er summen av alle tiltak over tid som fører til at strandsonen blir nedbygd. En slik frisering av naturen virker privatiserende, og gir eiendommen en betydelig større verdi, sier Ap-mannen.

Kan bli politianmeldt

Finansmannen kjøpte hytta av skipsrederfamilien Bettum i 1997 for 16 millioner kroner, og to år seinere startet han utbedringer på tomta. Da kommunen fikk nyss om dette, stoppet de arbeidene. Spetalen søkte da om å få ruste opp strandlinja, og planene ble godkjent av kommunen. Men Sandefjord Naturvern klaget på vedtaket, og fikk medhold.

-  Da ble eieren bedt om å tilbakeføre eiendommen til tilnærmet slik den var, sier bygningssjef Hans Erik Hoberg i Sandefjord kommune.

Nå har Spetalen hyrt inn et firma som har fraktet hvit skjellsand inn fra Vestlandet for å gjøre sandstranda enda mer innbydende.

-  At det har skjedd en endring gjennom fem år på eiendommen, er helt klart. Men jeg vil ikke gå inn på om dette er lovlig eller ikke før jeg får satt meg inn i saken, sier bygningssjefen til Dagbladet.

Han opplyser at finansmannen aldri har søkt om å gjøre om siv-området til sandstrand.

-  Generelt skal tiltak som endrer status, byggemeldes til kommunen. Denne konkrete eiendommen ligger i et såkalt LNF-område (landbruk-, natur- og fritidsområde). Der er i prinsippet ingenting tillatt, og det må gis dispensasjoner for å få utført tiltak, sier Hoberg.

-  Stolte på kommunen

Alexandra Hauge i Sandefjord Naturvern er skuffet over at Spetalen har fått gjøre så store endringer uten at kommunen har grepet inn.

-  Dette er et betydelig inngrep. Vi trodde selvfølgelig at grunneieren hadde fulgt opp etter at vi fikk medhold i klagen vår. Vi stolte også på at kommunen hadde oversikt over hva som har skjedd på eiendommen. Vi skal sette oss inn i saken nå, sier Hauge, som ikke utelukker at de vil politianmelde Spetalen dersom de mener endringene er ulovlige.

Tidligere stortingsrepresentant, og lokalpolitiker for SV, Inger Dag Steen, er også kritisk til kommunens håndtering av saken.

-  Man tråkker ikke de veltilpassede for mye på tærne i Sandefjord. Jeg mener kommunen må begynne å sette mer makt bak kravene, sier hun, og signaliserer at hun vil forfølge saken.

-  Jeg kommer til å ta kontakt med teknisk etat og få sakspapirene, og høre hva de vil gjøre med saken. Nå er det gått så lang tid siden han fikk avslag at vi bør sette hardt mot hardt, sier hun.

Kronprins uten mening

SV-politikeren mener det må en lovendring til for å hindre ytterligere utbygging i strandsonen.

-  Vi har et byggeforbud i strandsonen i dag, men likevel gis det dispensasjoner over en lav sko. Og Sandefjord er blant de verste kommunene, sier Inger Dag Steen, som også sitter i styret til Sandefjord Naturvern.

Hun presiserer at hun ikke kjenner detaljene i saken.

Bondeviks nye miljøvernminister, KrF-kronprins Knut Arild Hareide, snakket seg før helga varm om vern av strandsonen. Hareide understreket flere ganger at han mener lovverket er mer enn klart nok som det er.

Men på spørsmål fra Dagbladet om endringene på Stray Spetalens eiendom er akseptable uten godkjenning fra kommunen, ble statsråden taus.

-  Jeg føler ikke at det er riktig av meg å gå inn og kommentere enkeltsaker, svarte Hareide etter å ha studert de to bildene.

Taus Spetalen

Øystein Stray Spetalen ønsket ikke å snakke om endringene på eiendommen da Dagbladet kontaktet ham i går kveld.

-  Har du fått noen form for tillatelse av kommunen til å gjøre noen av endringene på tomta?

-  Det har jeg ingen kommentar til.

-  Føler du at du kan gjøre disse tiltakene på eiendommen uten at du plikter å søke om det?

-  Jeg har ingen kommentar til noen ting, sa Spetalen.

2004: Slik ser eiendommen ut nå, etter at Spetalen har fått fraktet inn hvit skjellsand fra Vestlandet. Tidligere så det ut som et våtmarksområde. Men selv om finansmannen ikke har søkt om å utbedre stranda, sitter kommunen bare og ser på.
TAUS: Øystein Stray Spetalen ønsket ikke å snakke om endringene på eiendommen da Dagbladet kontaktet ham i går kveld. Bildet er fra en tidligere anledning.