Kommunen har ikke anmeldt noen av de over 60 tilfellene av kjønnslemlestelse

Jobber nå med å forebygging og hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etter at 60 jenter viste seg å være kjønnslemlestet i Norrköping i Sverige, har ikke kommunen levert en eneste anmeldelse.

Kjønnslemlestelse av kvinner ble forbudt i Sverige i 1982 og kan gi fire års fengsel. Dersom overgrepet ansees for å være særlig grovt, er strafferammen ti års fengsel.

Ifølge Ann-Christine Johansson på Den sentrale elevhelsen i Norrköping, er det ingen mistanke om kriminalitet i noen av de 60 tilfellene.

- Vi anmelder ikke saker som ikke kan bli straffet. Da forsøker vi heller å hjelpe jentene, sier Johansson til Norrköpings Tidningar.

Lemlestet i hjemlandet I alle tilfellene har kjønnslemlestelsen blitt utført i jentenes hjemland før familien migrerte til Sverige. Det skal også være en av grunnene til at kommunen ikka har anmeldt noen av tilfellene.

- Hvis vi derimot oppdager at jentene drar til hjemlandene i sommerferien og kjønnslemlestes der, skal vi anmelde saken til sosialtjenesten, sier Johansson.

Sosialtjenesten kan da ta opp hendelsen med politi og advokat, som avjgør om saken vil bli tatt med videre til påtalemyndighetene.

Pilotkommune Norrköping blir den første kommunen som skal jobbe målbevisst for å stanse kjønnslemlestelse og hjelpe dem som rammes. Kommunen er i gang med å finne metoder som skal oppdage jenter som utsettes for dette.

Mye har dreid seg om opplæring av personalet i skoler, skolehelsetjenester, sosialtjenester, politiet og i fylket.

- Vi har funnet en modell som fungerer, så det er nå det virkelige arbeidet begynner. Det å gi tilstrekkelig omsorg for ofrene, koble inn sosialtjenesten og identifisere andre barn som står i fare for å bli rammet, sier Petra Blom Andersson ved Den sentrale elevhelsen.

En sammensatt gruppe I debatten som kom etter NTs avsløringer ble det antatt at de 30 kjønnslemlestede jentene alle gikk i samme klasse. Senere kom det fram at jentene var en tilfeldig sammensatt gruppe i ulike aldre. 

- Det spiller egentlig ingen rolle. Vi har også tenkt at det er merkelig. Det virker som om folk har trodd at det bare er i denne «klassen» dette forekommer, sier Johansson.

Over 60 tilfeller Det var skolehelsetjenesten i Norrköping som oppdaget overgrepene, og 28 av de 30 jentene i klassen er utsatt for den groveste formen for kjønnslemlestelse der klitoris og kjønnslepper er skåret bort og åpningen er sydd nesten helt igjen.

Skolehelsetjenesten bekrefter overfor Norrköpings Tidningar at de siden mars har avdekket et 60-talls tilfeller av kjønnslemlestelse av unge jenter, og sosialtjenesten har nå fått ekstra ressurser for å hjelpe ofrene, altså dette pilotprosjektet.

Ukjent i Norge I Norge godtar nesten ingen at barna deres undersøkes for kjønnslemlestelse.

- Det er vanskelig å vite omfanget av kjønnslemlestelser i Norge fordi dette ikke blir undersøkt, sier forsker Inger-Lise Lien ved Nasjonalt senter for vold og traumatisk stress (NKVTS).

Frp reiste i sin tid forslag om at det skulle innføres obligatoriske undersøkelser av kjønnslemlestelse i Norge, men dette ble vurdert til å være en utilbørlig inngripen i privatlivets fred.

Som et kompromiss, innkaller nå skolehelsetjenesten barn fra land hvor kjønnslemlestelse er vanlig til en frivillig samtale i første, femte og åttende klasse. Deretter får de tilbud om frivillig undersøkelse.

- Av 200 som fikk tilbud om samtale og frivillige undersøkelser under innfasingen av tiltaket, var det bare tre prosent som takket ja til undersøkelse. Og blant disse er det ingen som er kjønnslemlestet, sier Inger-Lise Lien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer