Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stiller krav til rus-stiftelsen Retrettens kjøp av akupunktur-nåler

Kommunen krever opprydding:
Krever tilbud fra flere akupunktur-leverandører

Kommunens midler må gjerne brukes på kjøp av akupunktur-nåler, men enkelt-aktører kan ikke ha eneretten på leveransene, mener Oslo kommune.

KONKURRANSE: Rus-stiftelsen Retretten må hente inn tilbud fra flere leverandører av akupunkturnåler, krever Oslo kommune. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
KONKURRANSE: Rus-stiftelsen Retretten må hente inn tilbud fra flere leverandører av akupunkturnåler, krever Oslo kommune. Illustrasjonsfoto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo kommune krever endringer i hvordan Stiftelsen Retretten bruker sitt kommunale tilskudd.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, har stiftelsen gjennom flere år kjøpt akupunktur-utstyr for flere hundretusen kroner fra selskapet Nada Norge AS, som eies av stiftelsens daglige leder Rita Nilsen.

Stiftelsen får nå kritikk fra Velferdsetaten, som forvalter kommunens tilskuddsordning, for sin håndtering av saken.

«Velferdsetaten vurderer det som uheldig at Stiftelsen Retretten ikke kan dokumentere at de har sikret praktisering av prinsippet om «armlengdes avstand» når de har behandlet saker om innkjøp fra Nada Norge AS. På bakgrunn av de tette båndene mellom NADA Norge AS og daglig leder Rita Nilsen er det uheldig at Retretten kjøper akupunkturutstyr fra NADA Norge AS, uten at de kan dokumentere at dette er gjort i tråd med dette prinsippet», heter det i et brev Velferdsetaten har sendt til Oslo-byrdet om saken.

Krever akupunktur-konkurranse

Velferdsetaten har ingenting i mot at Stiftelsen Retretten bruker kommunens penger på akupunktur, men innkjøpene må gå skikkelig for seg, krever nå kommunen.

- En måte å sikre dette på, er at Retretten ved innkjøp av akupunkturutstyr innhenter tilbud fra ulike aktører, og at de vurderer tilbudene opp mot hverandre i forhold til pris og kvalitet, sier Bjarne Johannessen, seksjonssjef i avdeling for anskaffelser og tilskudd i Velferdsetaten, til Dagbladet.

- Er det viktig for kommunen at daglig leder fremover ikke deltar i styrebehandlingen når det skal fattes beslutning kjøp fra Nada Norge AS?

- Ja.

- Er det slik at Velferdsetaten med sitt brev til Oslo-byrådet om saken nå setter strek over tidligere utbetalinger til Stiftelsen Retretten?

- Nei, det er å foregripe litt. Vi har ikke vedtatt å sette strek over tidligere utbetalinger til Retretten. Velferdsetaten følger opp tilskuddsmottakere, inkludert Retretten, gjennom møter og gjennom årlige rapporteringer.

- Er det forhold som avdekkes som tilsier at vi må følge opp tilskuddsmottakere, så gjør vi det. I denne saken har vi nå et særlig fokus på å sikre at Retretten gjennomfører kjøp av akupunkturutstyr på riktig måte.

Svarer ikke om «spesialnåler»

Stiftelsen Retretten har oppgitt at akupunkturnålene som Nada Norge AS leverer er spesielle, og at det er grunnen til at de er kjøpt inn fra selskapet.

- Dette er nåler med en spesiell kvalitet og spesielle egenskaper tilpasset NADAs øreakupunkturprogram, uttalte Nilsen nylig til Dagbladet.

Dagbladet har spurt Nilsen om andre leverandører da kan leverer akupunkturnåler som kan brukes i Retrettens arbeid. Men dette ønsker ikke Nilsen å svare på.

- Spørsmål knyttet til kundeforhold mellom Retretten og Nada Norge må rettes til Retrettens styreleder, skriver Nilsen i en SMS.

- Men som eier av Nada Norge og mangeårig daglig leder, vil jeg likevel spørre deg: Kan andre leverandører av akupunkturnåler levere nåler som kan brukes i Retrettens arbeid?

- Også dette spørsmålet dreier seg om kundeforholdet og må rettes til styreleder, svarer Nilsen.

Men heller ikke styreleder Knut T. Traaseth kan svare på Dagbladet på om andre enn NADA Norge kan levere akupunkturnålene.

- Det er jeg ikke kompetent til å svare på. Dessuten er det ikke jeg alene som vurderer dette. Her må fagressurser bistå styret, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Begynner protokollering nå

Styreleder Traaseth har opplyst til Velferdsetaten at man må se hen til Retrettens utvikling siden Rita Nilsen etablerte stiftelsen på begynnelsen av 2000-tallet.

«Ifølge styreleder har stiftelsen i disse årene prioritert å kanalisere økonomiske bidrag til aktiviteter som har kommet brukere og pårørende til gode. Dette har, ifølge styreleder, også hatt innvirkning på hvordan formaliteter har blitt håndtert», heter det i etatens redegjørelse.

Styreleder Traaseth opplyser imidlertid overfor Dagbladet at Stiftelsen Retretten nå har endret praksis når det gjelder håndtering av innkjøpene.

- I en prosess hvor vi nå ytterligere profesjonaliserer Retrettens rutiner og avtaleverk ble vår gjennomgang og godkjennelse av innkjøpene protokollført i siste styremøte i 2016, skriver Traaseth i e-posten til Dagbladet om saken.

- Oslo kommune ber nå stiftelsen om å innhente tilbud fra flere leverandører av akupunkturnåler. Hva er din kommentar til dette?

- Vi tar dette til etterretning, og vil selvsagt følge en praksis som Oslo kommune og andre myndigheter finner betryggende, sier Traaseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!