«Øystein-ungan»

- Kommunen må ta ansvar

Ronald, Ståle og Bjørn Johansen saksøker Værøy kommune. - Vi ønsker en unnskyldning.

SAKSØKER: Sammen med broren Ronald har Bjørn (t.v.) og Ståle Johansen saksøkt Værøy kommune. - Vi ble mishandlet og misbrukt, men ingen gjorde noe for å hjelpe oss, sier brødrene. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
SAKSØKER: Sammen med broren Ronald har Bjørn (t.v.) og Ståle Johansen saksøkt Værøy kommune. - Vi ble mishandlet og misbrukt, men ingen gjorde noe for å hjelpe oss, sier brødrene. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet Vis mer
Publisert

VÆRØY (Dagbladet): Salten tingrett skal avgjøre om brødrene Ronald (57), Ståle (61) og Bjørn (66) Johansen har krav på erstatning fra Værøy kommune.

«Øystein-ungan», som de seks søsknene ble kalt i lokalsamfunnet, har i Dagbladet beskrevet en barndom preget av sult, grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll.

De har fortalt om en barndom i frykt. Om en nå avdød mor som var psykisk syk og daglig mishandlet barna sine, og en far som var periodedranker.

Les hele historien om «Øystein-ungan» her.

Søsknene mener kommunen visste om forholdene i hjemmet, uten å gripe inn. I dokumentasjonen Dagbladet har fått tilgang til, kommer det fram at barnevernet på Værøy visste at «Øystein-ungan» ikke hadde det bra hjemme.

- Mener saken er foreldet

De har tidligere fått en billighetserstatning av staten for den uretten som ble begått mot dem som barn, men brødrene ønsker også en erstatning og framfor alt en unnskyldning fra Værøy kommune.

- Alle sviktet oss. Vi ønsker en unnskyldning, samtidig ønsker vi at folk skal få vite hvordan vi hadde det, sier brødrene.

Angell Advokatfirma, som representerer kommunen, avviser på vegne av Værøy kommune kravet. De mener saken er foreldet. I et tilsvar til stevningen heter det:

«Kommunen vil bestride at det foreligger grunnlag for erstatning i saken».

- INGEN BRYDDE SEG: - Vi ble overlatt til oss selv. Alle visste hva som skjedde, men ingen brydde seg, sier Bjørn (t.v.) og Ståle Johansen. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet
- INGEN BRYDDE SEG: - Vi ble overlatt til oss selv. Alle visste hva som skjedde, men ingen brydde seg, sier Bjørn (t.v.) og Ståle Johansen. Foto: Henning Lillegård /Dagbladet Vis mer

«Overlatt til seg selv»

Advokatfirmaet Robertsen, som representerer brødrene, mener de kan få medhold i søksmålet.

I stevningen vises det til oppveksten til barna:

«De tre eldste søsknene ble på 60-tallet tatt ut av hjemmet og plassert på ulike spesialskoler for barn og ungdom med tilpasningsvansker. Dette fordi foreldrene ikke var i stand til å ta seg av barna på en forsvarlig måte. Ronald og Ståle ble imidlertid etterlatt hjemme, i en hverdag preget av manglende omsorg, manglende oppfølging hjemme og på skolen, samt vold og misbruk».

«Fra og med 1970 bodde Ronald og Ståle hjemme med sin far, som var borte i lange perioder av gangen på sjøen. Barna ble derfor overlatt helt til seg selv, noe barnevernet hadde kunnskap om».

Videre heter det:

«Barnevernsnemnda i Værøy mottok flere meldinger, som gav uttrykk for bekymring for brødrenes hjemmesituasjon. Kommunen hadde kunnskap om omsorgssvikten, men grep likevel ikke inn. Det er ikke dokumentert samtaler med familien eller hjemmebesøk etter 1970, selv om situasjonen tilsa at det burde vært igangsatt tiltak».

Og:

«Dokumentene viser at barnevernet helt fra 1964 hadde mistanke om at hjemmeforholdene ikke var bra uten at dette ble fulgt opp med ytterlig gjøre undersøkelser. Samlet sett finner Bufdir (Barne-, ungdoms- og Familiedirektoratet, red.anm.) det kritikkverdig at barnevernet ikke gjorde mer for å undersøke oppvekstforholdene til søker utfra den kunnskap og de meldingene de hadde fått gjennom lang tid. Bufdir finner derved å kunne kritisere barnevernet for manglende inngripen».

VÆRØY: Ståle Johansen beskriver en barndom full av grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll. Likevel har han kjøpt barndomshuset hvor mye skjedde. Reporter: Gunnar Hultgreen. VIdeo: Henning Lillegård. Vis mer

- Må ta ansvar

Advokatfullmektig Oda Fjon i Advokatfirmaet Robertsen prosederer saken for brødrene Johansen.

- Værøy kommune har påberopt seg foreldelse. Vi mener det er urimelig at Værøy kommune fraskriver seg ansvar i en så alvorlig sak.

- Kommunen må ta ansvar for de feil som er begått, sier Fjon.

Rettsforhandlingen starter i Salten tingrett 24. september, da skal retten ta stilling til om saken er foreldet.

Advokat Thomas Benson i Angell Advokatfirma representerer Værøy kommune, som er saksøkt.

- Jeg ønsker ikke å kommentere søksmålet, sier advokat Benson.

I prosesskrivene til Salten tingrett, argumenterer advokaten for at kravet er juridisk foreldet.

- Er kjent med søksmålet

Ordfører Susan Berg og rådmann Erling Sandnes vil ikke ta stilling til om «Øystein-ungan» skal få en erstatning, og en unnskyldning fra Værøy kommune.

- Vi er kjent med søksmålet mot kommunen. Dette behandles nå av våre advokater, sier ordføreren.

Kravet til brødrene Ronald, Ståle og Bjørn er at Værøy kommune er erstatningsansvarlig for skade og tap etter manglende tiltak i barndommen.

Brødrene har tidligere også anmeldt flere enkeltpersoner for overgrepene de ble utsatt for. Anmeldelsene har blitt henlagt av politiet, fordi forholdene har vært foreldet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer